Ukrajina a Rusko sa dohodli na predĺžení dohody o vývoze obilnín

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Správu priniesli tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

18.03.2023 16:27
Lebanon Ukraine Foto: ,
Loď prevážajúca ukrajinské obilie pod mostom v Istanbule pri vstupe do Bosporského prielivu. Archívny záber
debata (24)

Erdogan neuviedol, o aký čas sa obilninová dohoda predĺžila. „Pri našich rozhovoroch s oboma stranami sme zaistili predĺženie dohody, ktorá mala vypršať 19. marca,“ povedal Erdogan vo vysielaní tureckej televízie, len niekoľko hodín pred tým, ako mala dohoda o polnoci prestať platiť.

Podľa ukrajinského ministra infraštruktúry Oleksandra Kubrakova ide o 120 dní. Rusko predtým uvádzalo, že chce dohodu predĺžiť len o 60 dní. Kyjev a OSN trvali na 120 dňoch, čo je aj lehota, na ktorú bola dohoda pôvodne uzavretá a potom už raz predĺžená.

Kubrakov na twitteri napísal, že dohoda je predĺžená o 120 dní, a poďakoval generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, Erdoganovi a ďalším partnerom. „Vďaka nášmu spoločnému úsiliu bolo na svetové trhy dodaných 25 miliónov ton ukrajinského obilia,“ napísal.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Ukrajinské obilie "valcuje" európske trhy

Erdogan sa poďakoval Ukrajine, Rusku a OSN za ich snahu dosiahnuť dohodu, ktorú označil za „životne dôležitú pre stabilitu zásobovania sveta potravinami“.

Hrozba hladomoru

Dohoda umožní prúdenie obilnín z Ukrajiny do štátov v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii, kde silnie hrozba hladomoru a nárast cien potravín spôsobuje schudobnenie ďalších ľudí.

V rámci dohody dosiaľ vyše 800 lodí dopravilo na svetové trhy 25 miliónov ton obilnín, informoval turecký prezident.

Čiernomorská obilninová iniciatíva bola prvýkrát dohodnutá vlani v júli na rokovaniach Turecka, OSN, Ukrajiny a Ruska a potom bola ešte predĺžená v novembri. V prípade, že by sa nedosiahlo ďalšie predĺženie, vypršať mala už o niekoľko hodín.

Dohoda uvoľňuje milióny ton obilnín a ďalších potravín, ktoré by inak uviazli na Ukrajine, a to z dôvodu ruskej invázie a blokády ruských bojových lodí.

Umožňuje prevoz cez tri čiernomorské ukrajinské prístavy, pričom Turecko hrá úlohu koordinátora.

Ukrajinský vicepremiér Olexander Kubrakov v tvíte v sobotu napísal, že dohoda bola predĺžená o 120 dní, ale Erdogan takéto predĺženie nepotvrdil. Ukrajina, Turecko a OSN presadzovali 120-dňové predĺženie, ale Rusko chcelo obnovenie dohody len o 60 dní.

rusko, vojna, ukrajina, summit Čítajte viac Na výročie stalinského hladomoru Ukrajina spustila program na vývoz obilia do chudobných krajín Afriky a Ázie
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Recep Tayyip Erdogan #Ukrajina #vojna na Ukrajine #vývoz obilia