Vo Francúzsku pokračujú protesty proti dôchodkovej reforme

Po celom Francúzsku v sobotu pokračovali protesty proti zvýšeniu dôchodkového veku, ktoré sa vláda podporovaná prezidentom Emmanuelom Macronom rozhodla presadiť bez súhlasu poslaneckej snemovne. Po štvrtkovom oznámení tohto postupu zosilneli pri demonštráciách výtržnosti a správy o policajných zásahoch prichádzali aj z dnešných zhromaždení. Úrady v Paríži preventívne zakázali demonštrovať v okolí budovy Národného zhromaždenia a Elyzejského paláca, informovali francúzske médiá.

18.03.2023 22:15
francúzsko protest demonštrácia Foto: ,
Protestujúci pochodujú počas demonštrácie v Marseille v južnom Francúzsku proti dôchodkovej reforme 18. marca 2023.
debata (6)

Podľa agentúry AP boli dnešné akcie prevažne pokojné. Nové protestné pochody v sobotu popoludní začali v mestách Nantes, Caen alebo Mans, pričom účasť podľa úradov dosahovala maximálne niekoľko tisíc ľudí.

V Nantes, Breste a tiež v Brodeaux podľa denníka Le Monde polícia použila slzotvorný plyn, pričom v poslednom uvedenom meste išlo o reakciu na potýčky a zapálené popolnice. Deväť ľudí skončilo vo väzbe. V Paríži okolo 19.00 h niekoľko tisíc ľudí vyrazilo na protestný pochod z námestia Place d'Italie a krátko nato sa začali v médiách objavovať zábery zapálených kontajnerov na odpad. Úrady predtým zakázali ľuďom manifestovať na námestí Svornosti a na triede Champs-Élysées, čo sú miesta v blízkosti sídla prezidenta a dolnej komory parlamentu.

Opatrenie prišlo po dvoch dňoch, keď protesty v centre Paríža aj v iných mestách končili výtržnosťami. V piatok neskoro večer a v noci na dnes polícia v hlavnom meste zatkla 61 osôb po tom, čo sa na námestí Svornosti zišli tisícky ľudí, z ktorých niektorí stavali barikády a na námestí počas protestu vypukol požiar. Časť demonštrantov sa tiež stretla s políciou, ktorá rovnako ako vo štvrtok večer použila slzotvorný plyn.

Ďalších 36 ľudí zatkli v Lyone, kde niektorí demonštranti prenikli do radnice štvrtého obvodu, ktorú poškodili. Navyše sa v budove podľa polície pokúsili založiť požiar, čo sa im však po zásahu poriadkových síl nepodarilo. Zapaľovanie ohňov, ničenie kvetináčov či vysypávanie odpadkových košov i ďalšie incidenty boli hlásené tiež zo Štrasburgu, kde sa na proteste zišlo okolo 1 600 ľudí.

„Prezidenta republiky sme varovali,“ komentoval vývoj šéf odborovej centrály CGT Philippe Martinez. Ten je jedným z lídrov dva mesiace trvajúcich protestov proti dôchodkovej reforme, ktorá okrem iného zahŕňa zvýšenie hranice pre odchod do penzie. Podľa vlády a prezidenta Macrona je nutné toto a ďalšie opatrenie zaviesť, aby francúzsky dôchodkový systém zostal finančne nad vodou, prieskumy ale naznačujú, že väčšina verejnosti so zásahmi nesúhlasí.

Francúzsko Senát Čítajte viac Francúzska vláda schváli dôchodkovú reformu bez hlasovania poslancov

Okrem demonštrácií dnes pokračovali tiež štrajky na železnici alebo medzi popolčekmi v Paríži, kde sa na uliciach podľa radnice nahromadili tisíce ton odpadkov. Nespokojnosť s dôchodkovou reformou dalo najavo tiež 37 percent zamestnancov rafinérií a skladov firmy Totalenergies, ktorí štrajkovali od dnešného rána, informoval agentúre Reuters hovorca spoločnosti. Protesty sa vo Francúzsku očakávajú aj v nedeľu, ďalšiu „mobilizáciu“ potom odbory zvolávajú na štvrtok.

Veľkej časti Francúzov vadí nielen obsah reformy, ale aj spôsob, akým sa ju snaží prezident Macron presadiť. Vláda pri schvaľovaní zmien dôchodkového systému obišla poslancov, pretože u nich na rozdiel od Senátu nemala zabezpečenú väčšinovú podporu. Umožnil to článok ústavy, vďaka ktorému môže kabinet prijať zákon bez toho, aby o ňom Národné zhromaždenie hlasovalo. Vláda sa však v takom prípade vystavuje riziku, že poslanci vyvolajú hlasovanie o nedôvere. Opoziční zákonodarcovia tak už urobili a parlament má o ich podnete rokovať v pondelok.

Revízia francúzskeho dôchodkového systému má zvýšiť vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov, čo je podľa vlády nevyhnutné, aby systém neskrachoval. Zvýšiť sa má aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme však budú môcť skôr odísť do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolania, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Po novom sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #dôchodková reforma #štrajky