Putin po Sevastopole navštívil anektovaný Mariupoľ. Doletel vrtuľníkom, v meste šoféroval

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil mesto Mariupoľ, uviedla v nedeľu tlačová služba Kremľa, informovala agentúra AFP. Ide o prvú cestu ruského vodcu do prístavného mesta na juhu Ukrajiny, ktoré Moskva dobyla po dlhom obliehaní. Putin bol v sobotu na Krymskom polostrove pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie.

19.03.2023 06:59 , aktualizované: 14:26
Krym, Vladimir Putin, Sevastopoľ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin počas sobotňajšej návštevy mesta Sevastopoľ na Kryme.
debata (395)

Podľa ruskej štátnej agentúry TASS, ktorá cituje tlačovú službu Kremľa, išlo o pracovnú cestu, na ktorej si prezident prezrel niekoľko objektov v meste a hovoril aj s miestnymi obyvateľmi. Putin priletel do Mariupoľu vrtuľníkom. Osobne šoféroval auto v niekoľkých mestských častiach a robil si tam zastávky.

Kremeľ v nedeľu označil návštevu Putina v Mariupole za „spontánnu“. „Bolo to všetko veľmi spontánne,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov reportérom. „Pohyb po meste taktiež nebol naplánovaný“, rovnako ani jeho stretnutie s miestnymi obyvateľmi, dodal.

Na videosnímke zverejnenej v nedeľu 19. marca... Foto: TASR/AP
Putin Mariupol Na videosnímke zverejnenej v nedeľu 19. marca 2023, ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a podpredseda ruskej vlády Marat Chusnullin jazdia v aute počas návštevy Mariupola na Ukrajine.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin počas cesty informoval Putina o postupe stavebných a rekonštrukčných prác v meste a jeho okolí. „Išlo najmä o výstavbu nových obytných štvrtí, sociálnych a vzdelávacích zariadení, infraštruktúry bývania a komunálnych služieb, zdravotníckych zariadení,“ uviedol tlačový odbor podľa agentúry TASS.

Chusnullin oznámil Putinovi aj to, že je otvorená štvorprúdová cesta medzi Mariupoľom a Doneckom.

„Za posledný rok sme kompletne urobili diaľnicu medzi Doneckom a Mariupoľom. Štvorprúdovú. Predtým tu bola dvojprúdová cesta – miestami štvorprúdová, iba miestami. Bola vo veľmi zlom stave. Teraz je medzi Mariupoľom a Doneckom plnohodnotná cesta. Jazda dobrou rýchlosťou trvá necelú hodinu. Táto cesta je už hotová,“ povedal podpredseda vlády.

V mikrookrese Nevsky sa prezident rozprával s obyvateľmi mesta. Na pozvanie jednej z rodín šiel Putin aj k nim domov, dodáva ruská tlačová agentúra.

Ruský prezident navštívil v nedeľu aj veliteľské stanovište v meste Rostov nad Donom na juhu európskej časti Ruska, informovali ruské štátne médiá. Správu prinieslo aj ukrajinské médium The Kyiv Independent a portál britského denníka The Guardian. Ruská štátna tlačová agentúra TASS napísala, že Putin mal stretnutie na veliteľskom a kontrolnom stanovišti v Rostove. Podľa medializovaných informácii sa tam stretol s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom, ktorý velí ruským silám na Ukrajine.

Ukrajina: Prišiel v noci ako zlodej

Prekvapivá návšteva Putina v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ sa odohrala v noci, „ako sa na zlodeja patrí“, uviedlo v nedeľu v reakcii ukrajinské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Tak, ako sa na zlodeja patrí, navštívil Putin Mariupoľ pod rúškom noci. Po prvé, je to bezpečnejšie. Ďalej, tma mu umožňuje zvýrazniť to, čo chce ukázať; a udržuje mesto, ktoré kompletne zničila jeho armáda, ako aj pár jeho preživších obyvateľov, ďaleko od zvedavých očí,“ uviedlo ministerstvo obrany v Kyjeve na sociálnej sieti Twitter.

Krym,  Putin, Razvožajev, Ševkunov Čítajte viac Putin pricestoval na Krym na výročie anexie

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v nedeľu tiež kritizoval Putinovu návštevu v Mariupole, ktorý do rúk Moskvy padol po niekoľkomesačnom obliehaní vlani v máji. „Zločinec sa vždy vracia na miesto činu… Vrah tisícok mariupoľských rodín prišiel obdivovať ruiny mesta a (jeho) hroby. Cynizmus a nedostatok svedomia,“ uviedol na Twitteri Podoľak.

Aj exilové vedenie Mariupoľu kritizovalo návštevu Putina v tomto prístave. „Medzinárodný zločinec Putin navštívil okupovaný Mariupoľ. Pozrel si ‚obnovu mesta‘… v noci. Pravdepodobne preto, aby nevidel mesto, zabité jeho ‚oslobodením‘, za denného svetla,“ uviedla mariupoľská mestská rada v príspevku na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Sevastopol, vojna, Ukrajina Čítajte viac Rusov sa pýtali na anexiu Krymu. Väčšina tvrdí, že sú na to hrdí

Kyjev požaduje stiahnutie ruskej armády z Krymu a ďalších ukrajinských území, čím podmieňuje aj možné diplomatické rokovania s Moskvou. Putin v sobotu na Kryme ale naopak zdôraznil, nakoľko je podľa neho dôležité polostrov udržať. „Samozrejme, že bezpečnostné otázky Krymu a Sevastopoľu sú teraz hlavnou prioritou. Urobíme všetko, čo je potrebné, aby sme predišli akýmkoľvek hrozbám,“ citovala ho agentúra AP.

V minulých rokoch sa v Rusku takzvané pripojenie Krymu okázale oslavovalo, poznamenal server BBC News. Pred rokom napríklad Putin predniesol prejav na moskovskom štadióne Lužniki, kde vystúpilo aj mnoho hudobných skupín. Na akciu vtedy podľa polície dorazilo približne 200 000 ľudí.

Mariupoľ sa stal celosvetovým symbolom odporu proti ruskej agresii na Ukrajine, pretože ukrajinské sily napriek menšiemu počtu zbraní a mužov odolávali v tamojších oceliarňach Azovstaľ takmer tri mesiace. Moskva ich nakoniec ovládla v máji.

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Mariupol #vojna na Ukrajine