Pred zrakmi Kima a jeho dcéry: KĽDR simulovala jadrový útok na suseda

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vyhlásila, že cez víkend odpálením balistickej rakety simulovala jadrový útok na Južnú Kóreu. Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde, aby urobila ďalšie cvičenia na zvýšenie vojenskej pripravenosti svojich jadrových síl tvárou v tvár „agresii“ jeho nepriateľov, informovali štátne médiá v pondelok.

19.03.2023 07:49 , aktualizované: 20.03.2023 13:40
debata (4)

Ozbrojené sily v Južnej Kórei a Japonsku informovali, že v nedeľu zaznamenali odpálenie rakety krátkeho doletu do vôd pri východnom pobreží KĽDR. To sa údajne stalo menej ako hodinu predtým, čo USA preleteli s bombardérmi B-1B v rámci cvičení s juhokórejskými lietadlami. Sever považuje americko-juhokórejské cvičenia za nácvik na inváziu, čo podľa odborníkov využíva ako zámienku pre napredovanie s jej zbrojným programom.

Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA informovala, že raketa preletela zhruba 800 kilometrov a niesla falošnú jadrovú hlavicu. Test bol podľa nej úspešný a zariadenie explodovalo podľa plánov. Test bol vraj posledným krokom dvojdňových manévrov, ktoré zahŕňali aj cvičenie jadrového velenia a riadenia a výcvik vojenských jednotiek, aby rýchlejšie prešli do pozície jadrového protiútoku, správne zaobchádzali so systémami jadrových zbraní a vykonávali plány útoku. Zároveň boli „dôraznejším varovaním“ pre Spojené štáty a Južnú Kóreu, ktoré sú „neskryté vo svojom explicitnom pokuse o rozpútanie vojny“ proti Severu, uviedla KCNA.

Test sledoval s dcérou

Kim, ktorý bol podľa fotografií pri teste so svojou dcérou a vojenskými predstaviteľmi, podľa KCNA povedal, že jeho nepriatelia sú „čoraz výraznejší vo svojich ťahoch k agresii“, stanovil nešpecifikované „strategické úlohy“ na ďalší rozvoj svojich jadrových síl a zlepšenie ich pripravenosti na vojnu. To by podľa agentúry AP mohlo znamenať, že v nasledujúcom období zintenzívni testy zbraní.

Kórea KĽDR balistická strela raketa Čítajte viac KĽDR podnikla ďalší test balistickej strely. Južná Kórea avizuje odplatu

Nedeľňajší test rakety bol pre KĽDR piaty počas marca a tretí odvtedy, čo USA a Južná Kórea začali 13. marca spoločné cvičenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea