388. deň: Ruský útok na Kramatorsk si vyžiadal obete aj zranených. Použili kazetovú muníciu, tvrdí Kyjev

Dvaja ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia počas ruského ostreľovania mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ďalší najmenej traja civilisti prišli o život pri ostreľovaní dediny v Záporožskej oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin navštívil po Sevastopole aj okupovaný Mariupoľ. Analytici predpokladajú, že počas návštevy čínskeho prezidenta v Rusku preberú Putin a Si Ťin-pching spôsoby, ako obísť sankcie uvalené západnými krajinami.

19.03.2023 08:05 , aktualizované: 21:52
ukrajina ruiny ostreľovanie Foto: ,
Hasiči hasia požiar po ruskom ostreľovaní v ukrajinskej Doneckej oblasti. 18.3.2023
debata (378)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 388. deň
  • Za posledných 24 hodín bolo hlásených desať ruských ostreľovaní bytových domov a infraštruktúry
  • Ruský útok na mesto Kramatorsk dvoch civilistov zabil a desiatich zranil
  • Pri ostreľovaní dediny v Záporožskej oblasti zahynuli traja civilisti
  • Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku, Iránu a Sýrii, vrátane prezidenta Asada
  • Putin navštívil okupované mesto Mariupoľ, jeho exilové vedenie návštevu skritizovalo
  • Za uplynulý deň padlo ďalších 710 ruských vojakov, tvrdí Kyjev

VIDEO: Skončilo sa spoločné námorné cvičenie armád Ruska, Číny a Iránu.

Video
prigožin Čítajte viac 387. deň: Vagnerovci chcú do mája naverbovať 30-tisíc nových bojovníkov

21:52 Nedostatok výbušnín by mohol spomaliť snahu európskych krajín dodávať Ukrajine muníciu na obranu proti invázii ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie Sky News o tom na svojej webovej stránke informuje denník Financial Times.

Zdroje z prostredia zbrojárskeho priemyslu pre Financial Times uviedli, že nedostatok strelného prachu, plastických trhavín a trinitrotoluénu (TNT) by mohol oddialiť plánované zvýšenie produkcie munície až o tri roky. Znamená to, že európsky obranný priemysel nemusí byť schopný splniť očakávané objednávky pre Ukrajinu.

Nemenovaný nemecký predstaviteľ denníku povedal, že „zásadným“ problémom je, že európsky zbrojársky priemysel "nie je v dobrom stave na rozsiahlu vojnovú výrobu“.

Európska únia sa okrem iného zaviazala urýchliť dodávky 155-milimetrových delostreleckých granátov. Očakáva sa, že krajiny EÚ podpíšu v pondelok dohodu o dodávke takýchto granátov pre Ukrajinu.

Vysoký predstaviteľ EÚ v piatok uviedol, že dohodu by mala podpísať väčšina z 27 krajín bloku, niektoré však návrh stále skúmajú.

20:30 Ukrajina bude mať len jeden pokus na spustenie veľkej protiofenzívy, a to v tomto roku, predpokladá český prezident Petr Pavel. Ak sa nevydarí, bude veľmi ťažké pripraviť ďalšiu. Povedal to v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel pre poľský denník: Ukrajina má šancu už len na jednu veľkú ofenzívu

19:54 Traja civilisti boli v nedeľu zabití a dvaja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní dediny Kamianske v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. V príspevkoch v aplikácii Telegram o tom informovala prokyjevská oblastná administratíva, na ktorú sa odvolal portál britského denníka The Guardian.

Administratíva uviedla, že ruský „cynický útok“ cielil na bytovú budovu v dedine Kamianske v okrese Vasylivka. Príspevok zároveň upozorňoval obyvateľov, aby opustili nebezpečné oblasti.

Tlačová agentúra Ukrinform napísala, že za posledných 24 hodín bolo hlásených desať ruských ostreľovaní bytových domov a infraštruktúry, dodal v nedeľu podvečer Guardian.

19:23 Vydanie medzinárodného zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina bude mať negatívne dôsledky a len predĺži vojnu na Ukrajine. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Belehrad to podľa agentúry AP uviedol srbský prezident Aleksandar Vučič.

„Myslím si, že vydanie zatykača na Putina… bude mať nepriaznivé politické dôsledky a svedčí o tom, že existuje veľká neochota hovoriť o mieri, o prímerí a záchrane ľudských životov,“ povedal Vučič.

„Pýtam sa — keď ste ho teraz obvinili z vojnových zločinov, s kým budete teraz hovoriť (o mieri)?“ pokračoval. „Alebo možno neuzavriete mier, ale všetci čakáte na porážku. Naozaj si myslíte, že je možné poraziť Rusko za mesiac, za tri mesiace alebo za rok?“ spýtal sa Vučič a dodal: „Niet pochýb o tom, že cieľom tých, ktorí to urobili, je sťažiť Putinovi komunikáciu, aby každý, kto s ním bude hovoriť, vedel, že je obvinený z vojnových zločinov.“

Na otázku, či bude Putin zatknutý, ak príde do Srbska, Vučič odpovedal, že je to „zbytočná otázka, pretože je jasné, že pokiaľ bude vojna pokračovať, Putin nemá kam ísť“.

17:48 Rozhodnutie Moskvy urobiť z Melitopoľa „dočasnú" regionálnu metropolu pre nelegálnu okupačnú administratívu Ruskom kontrolovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti môže naznačovať, že ** ruské sily s vysokou pravdepodobnosťou v najbližšom období nedosiahnu plánované ciele, vrátane obsadenia mesta Záporožie. Uviedlo to britské ministerstvo obrany** v aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú zverejnilo v nedeľu. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Melitopoľ za dočasnú metropolu Záporožskej oblasti Moskva vyhlásila začiatkom marca. Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré ruský vodca Vladimir Putin označil za anektované po fingovaných referendách v septembri 2022.

17:17 Pápež František v nedeľu tisíckam veriacich na Námestí sv. Petra vo Vatikáne pripomenul nutnosť nezabudnúť a modliť sa za „utrápený ľud Ukrajiny, ktorý naďalej trpí“ v dôsledku vojnových zločinov, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Pápež počas uplynulých mesiacov opakovane pri verejných vystúpeniach vyzýval na modlitby za Ukrajinu, výraz „vojnové zločiny“ však zvyčajne nespomína.

Pri pravidelnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána hovoril František o vojnových zločinoch dva dni po vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu. Zatykač sa vzťahuje na vojnové zločiny na Ukrajine, výslovne ho však František pri svojej najnovšej výzve nespomenul, pripomína APA.

Pápež vyjadril súcit aj s obeťami v silným zemetrasením postihnutom Ekvádore a uviedol, že sa modlí za obete i zranených v tejto krajine.

14:15 Ruský prezident Putin navštívil v nedeľu aj veliteľské stanovište v meste Rostov nad Donom na juhu európskej časti Ruska, informovali ruské štátne médiá. Správu prinieslo aj ukrajinské médium The Kyiv Independent a portál britského denníka The Guardian. Ruská štátna tlačová agentúra TASS napísala, že Putin mal stretnutie na veliteľskom a kontrolnom stanovišti v Rostove.

Táto správa prišla po tom, čo Putin v sobotu vrtuľníkom priletel do Ruskom okupovaného juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol a predtým navštívil Krymský polostrov, anektovaný Ruskom od Ukrajiny v roku 2014. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova si Putin prišiel na Krym pripomenúť deviate výročie jeho anexie Ruskom.

Krym, Vladimir Putin, Sevastopoľ Čítajte viac Putin po Sevastopole navštívil anektovaný Mariupoľ. Doletel vrtuľníkom, v meste šoféroval

13:30 Ak zostane Vladimir Putin v Moskve, zatknutie na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) mu nehrozí. Zostane však pred ním zavretých množstvo krajín sveta. Prečítajte si najčastejšie otázky a odpovede.

Putin Čítajte viac Môžu Putina zatknúť? Vo viac ako 120 krajinách áno

12:25 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak privítal zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje TASR na základe nedeľňajšej správy agentúry PAP.

„Je to dobrá vec… že bol vydaný takýto zatykač,“ povedal Blaszczak pre spravodajskú stanicu TVP Info. Zároveň však upozornil, že Rusko má vo svete svojich podporovateľov.

„Mali by sme si byť vedomí toho, že vo svete existujú sily, ktoré si neprajú, aby bola obnova ruského impéria zastavená,“ poznamenal.

Na otázku, či by zatykač ICC na Putina mohol niektoré krajiny presvedčiť, aby sa prestali pokúšať rokovať s Putinom, poľský minister obrany uviedol, že je to „všetko hrou záujmov“.

Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu začal vyšetrovanie v súvislosti s možnými vojnovými zločinmi Ruska na Ukrajine ešte 3. marca 2022 na iniciatívu skupiny krajín vrátane Poľska, pripomína PAP.

11:52 Ruská armáda za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjeva stratila ďalších 710 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl tak vzrástol na 164 910, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o dvadsaťjeden tankov, dvadsaťtri obrnených bojových vozidiel pechoty, osem delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu ruská armáda podľa Kyjeva celkovo stratila 3 532 tankov, 6 853 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 568 delostre­leckých systémov a 507 raketometov.

10:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku a jeho spojencom Iránu a Sýrii. Týkajú sa spolu 400 osôb a firiem vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za dodávky iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid Rusku. Ukrajinský prezident to oznámil v sobotu vo svojom pravidelnom večernom videoprejave. Medzi sankciovanými osobami je aj Moskvou podporovaný sýrsky prezident Bašár Asad, informovala v nedeľu agentúra DPA.

„Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko,“ povedal v príhovore 45-ročný Zelenskyj. Iránske drony používa ruská armáda v útočnej vojne proti Ukrajine, pripomenul. Podľa agentúry DPA majú nové sankcie zrejme najmä symbolický význam, pretože väčšina dotknutých subjektov s Kyjevom neobchoduje.

Zelenskyj vo svojom posolstve pripísal spoluzodpovednosť za začiatok vojny na Ukrajine pasivite svetového spoločenstva v Sýrii pred niekoľkými rokmi, keď ruský prezident Vladimir Putin držal podľa neho pri moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada svojimi bombami. „Ľuďom v Sýrii sa nedostalo primeranej medzinárodnej ochrany, a to Kremľa a jeho komplicom dalo pocit beztrestnosti,“ povedal Zelenskyj.

Podľa agentúry TASS ukrajinské sankcie mieria okrem iného na Asada prostredníctvom zablokovania aktív. Sankcie boli uvalené na 300 jednotlivcov a 141 právnických osôb; väčšinou ide o ruských občanov, ale sankčný zoznam zahŕňa tiež sýrskeho premiéra Husajna Arnúsa, ministra zahraničia Fajsala Mikdáda a množstvo iránskych občanov a niekoľko iránskych firiem.

Medzi sankcionovanými subjektmi sú ruské výskumné a výrobné firmy, vrátane lodiarskych, a spoločnosťou v leteckom priemysle. Konkrétne ide napríklad o koncerny Kalašnikov a Almaz-antej a firmu Ural. Sankcie pre dotknuté subjekty znamenajú okrem iného zmrazenie aktív, obmedzenie obchodu alebo zákaz ich podielu na privatizácii na Ukrajine.

10:05 Ukrajinské sily pri meste Bachmut držia ruské jednotky na uzde, aby mohli obrancom dodať muníciu, jedlo a lieky, uviedla v sobotu ukrajinská armáda. „Do Bachmutu sa nám darí dodávať potrebnú muníciu, potraviny, výstroj a lieky. Tiež sa nám darí odvážať našich zranených z mesta,“ povedal pre televíziu CNN hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Serhij Čerevatyj.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovšiu štatistiku z ukrajinskej strany uviedla, že jednotky Kyjeva počas piatkových bojov pri Bachmute zabili 193 a zranili 199 Rusov. Bachmut zostal po mesiacoch intenzívnych bojov zväčša v troskách, kým Rusko naň uskutočňuje opakované útoky, pripomína The Guardian.

9:28 Najmenej dvaja civilisti zomreli a ďalší desiati utrpeli zranenia pri sobotňajšom ruskom útoku na mesto Kramatorsk na východe Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruskí vojaci podľa neho pri najnovšom útoku na mesto použili kazetovú muníciu. „Úmyselne udreli na mesto v snahe zabiť čo najviac civilistov," vyjadril sa gubernátor. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Terčom útokov sa podľa Kyrylenka stal mestský park a „desiatky obytných domov“ zostalo poškodených. Reportéri agentúry AFP informovali o približne desiatich takmer súčasne odpálených explóziách a uviedli, že na mieste útoku zomrela zranená žena. Krátko po tom bolo počuť ďalšiu sériu explózií v zhruba dva kilometre vzdialenej inej štvrti Kramatorska.

8:55 Na Donbase bol vážne zranený český dobrovoľník, ktorý v rámci projektu Phoenix pomáha na východnej Ukrajine s ošetrovaním vojakov na fronte. Zasiahol ho šrapnel, uviedli zástupcovia Phoenixu na sociálnych sieťach. Jeho stav je podľa nich stabilizovaný, zranenia sú ale vážne. Rieši preto jeho prevoz do Českej republiky.

„Jeden z našich statočných medikov-dobrovoľníkov bol na Donbase zasiahnutý šrapnelom. Momentálne je jeho stav stabilizovaný, ale situácia je vážna a nemožno prognózovať ďalší vývoj. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sa mohol čoskoro vrátiť do vlasti,“ napísali predstavitelia projektu. Vzhľadom na citlivosť situácie nebudú zatiaľ o jeho stave poskytovať ďalšie informácie.

Českí medici v rámci projektu Phoenix na východe Ukrajiny, ktorú vlani vo februári napadlo Rusko, vojakov vyučujú zdravovedu a sami na frontovej línii zranených prevážajú, uviedol Zoznam Správy. „S každou misiou naši dobrovoľníci riskujú zranenia, alebo aj život. Sme si plne vedomí rizík, ale aj toho, ako je naša pomoc potrebná,“ poznamenali zástupcovia Phoenixu na facebooku. Poďakovali za prejavenú podporu a požiadali o rešpektovanie súkromia.

Hovorca organizácie v Českej televízii povedal, že zranený dobrovoľník pomáhal pri evakuácii jedného zo zranených. „V rámci toho bohužiaľ došlo k zásahu delostrelectvom a bol zasiahnutý šrapnelom,“ uviedol a dodal, že poranenia sú relatívne vážne. Zranený patrí k dôležitým členom tímu, len za posledný výjazd zachránil 25 ľudí, dodal hovorca.

8:05 Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej plánovanej návštevy Ruska pravdepodobne plánuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať o obchádzaní západných protiruských sankcií. Vo svojej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Do Ruska má Si Ťin-pching podľa čínskeho ministerstva zahraničia pricestovať začiatkom budúceho týždňa.

Čínsky prezident podľa amerických analytikov zrejme plánuje s Putinom a ďalšími ruskými činiteľmi hovoriť o schémach obchádzania sankcií, ktoré budú podporovať export čínskeho tovaru do Ruska. Inštitút uviedol, že čínske firmy už podľa médií predali Rusom pušky, časti dronov a ďalšie vybavenie, ktoré môže byť použité na vojenské účely.

Čínske výrobky by pritom podľa amerických analytikov mohli do Ruska prúdiť cez Bielorusko. Si Ťin-pching podľa nich už 1. marca podpísal s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom balík dohôd, ktoré by export čínskeho tovaru do Ruska uľahčili.

Si Ťin-pching sa tiež zrejme pokúsi vykresliť Čínu ako neutrálnu krajinu, ktorá by mohla sprostredkovať rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, domnievajú sa analytici. Peking v deň výročia ruského vpádu na Ukrajinu 24. februára predstavil dvanásťbodový plán ukončenia vojny. Okrem iného v ňom vyzval, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, vyzval na zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku.

Podľa piatkového oznámenia Kremľa Putin a Si počas chystanej návštevy podpíšu deklaráciu, ktorá bude znamenať začiatok „novej éry“ rusko-čínskych vzťahov.

7:00 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské mesto Mariupoľ. Ide o jeho prvú cestu na ukrajinské územie, ktoré Moskva nelegálne anektovala v septembri minulého roka.

Krym, Vladimir Putin, Sevastopoľ Čítajte viac Putin po Sevastopole navštívil anektovaný Mariupoľ. Doletel vrtuľníkom, v meste šoféroval
378 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine