Zemetrasenie na hraniciach Ekvádoru a Peru si vyžiadalo najmenej 13 obetí

Počet obetí silného zemetrasenia na juhu Ekvádoru a severe Peru sa zvýšil na najmenej trinásť. Záchranné tímy v uliciach posiatych troskami a spadnutými elektrickými vedeniami hľadajú ľudí uväznených pod sutinami. TASR správu prevzala z agentúry AP.

19.03.2023 09:47
zemetrasenie ekvádor sutiny ruiny Foto: ,
Po zemetrasení v Ekvádore sa zrútilo niekoľko budov, ľudí hľadajú v sutinách. 18.3.2023
debata

Americká geologická služba USGS uviedla, že epicentrum zemetrasenia s magnitúdou približne 6,8 ležalo neďaleko tichomorského pobrežia, asi 80 kilometrov južne od Guayaquilu, druhého najväčšieho mesta Ekvádora. Dvanásť obetí zomrelo v Ekvádore a jedna v Peru.

Prezident Ekvádoru Guillermo Lasso novinárom povedal, že zemetrasenie „nepochybne… vyvolalo znepokojenie medzi obyvateľmi“. Na Twitteri však vyzval ľudí, aby zachovali pokoj. Ekvádorský tajomník pre riadenie rizík Cristian Torres v rozhlasovom rozhovore uviedol, že 11 obetí zomrelo v pobrežnom štáte El Oro a jedna vo vysokohorskom štáte Azuay.

V Peru bolo zemetrasenie cítiť od jeho hraníc s Ekvádorom až po pobrežie Tichého oceánu v strednej časti krajiny. Peruánsky premiér Alberto Otárola informoval, že štvorročné dievča zomrelo na zranenie hlavy, ktoré utrpelo, keď sa ňu zrútil dom v regióne Tumbes na hranici s Ekvádorom.

Prácu záchranárov sťažujú poškodené telefónne a elektrické vedenia, píše AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Peru #Ekvádor