Pavel pre poľský denník: Ukrajina má šancu už len na jednu veľkú ofenzívu

Ukrajina bude mať len jeden pokus na spustenie veľkej protiofenzívy, a to v tomto roku, predpokladá český prezident Petr Pavel. Ak sa nevydarí, bude veľmi ťažké pripraviť ďalšiu. Povedal to v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita. Denník priniesol ukážky z interview, celé ho zverejní v pondelok.

19.03.2023 19:46
Petr Pavel Foto:
Český prezident Petr Pavel
debata (141)

Pavel dostal od Rzeczpospolity otázku „koľko času budú mať Ukrajinci na veľkú protiofenzívu, aby vyhnali Rusov zo svojho územia?“ a odpovedal na ňu, že niekoľko mesiacov.

„Okno príležitostí je otvorené v tomto roku. Po budúcej zime bude mimoriadne ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci. Únava z vojny, to nie je len vyčerpanie ľudských zdrojov a techniky, ničenie infraštruktúry na Ukrajine, ale aj únava v krajinách, ktoré poskytujú pomoc. Mnohé krajiny, mnohí politici očakávajú tento rok určitý pokrok. Verím, že Ukrajina bude mať len jeden pokus na spustenie veľkej protiofenzívy. Ak sa teda rozhodne spustiť veľkú protiofenzívu a tá sa nepodarí, bude mimoriadne ťažké získať prostriedky na ďalšiu,“ uviedol Pavel.

Petr Pavel Čítajte viac Petr Pavel podráždil Ukrajincov: Som realista, nespolieham sa na vieru

Pavel už dávnejšie povedal, že rozhodnutie o tom, či Ukrajinci urobia nejaké ústupky, vrátane územných je len na nich. Pre Rzeczpospolitu zopakoval, že by sme nemali na nich tlačiť, či majú robiť ústupky alebo bojovať do posledného vojaka. „Môžeme im poskytnúť len našu pomoc“.

Podľa neho však existujú limity, nielen na strane Ukrajincov, ale aj spojencov. „Musíme byť realisti, akceptovať, že budúci rok budú v Spojených štátoch voľby. Po predchádzajúcich volebných kampaniach v USA je zrejmé, že spoločnosť a politici sa počas nich sústreďujú viac na vnútorné záležitosti. Aj keď je v pripravovanej kampani dôležitá globálna téma, nebude súvisieť s Európou, ale s americko-čínskymi vzťahmi. Záujem Ameriky o Ukrajinu a úroveň pomoci môže budúci rok klesnúť. A keď americký záujem opadne, mnohé európske krajiny urobia to isté,“ povedal Pavel.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane. (video zo začiatku februára)

Video
141 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine