'Ak Kyjev prehrá, budeme musieť vstúpiť do konfliktu'. Poľská ambasáda žehlí tieto slová veľvyslanca

Poľský veľvyslanec vo Francúzsku Jan Emeric Rościszewski vo vysielaní francúzskeho televízneho kanála LCI povedal, že v prípade porážky Ukrajiny vo vojne bude Poľsko nútené vstúpiť do konfliktu, píše Ukrajinska Pravda. Poľská ambasáda v Paríži následne vydala vyhlásenie, že médiá jeho slová vytrhli z kontextu, v ktorom boli povedané.

20.03.2023 01:01
debata (294)

„Nie NATO, Poľsko či Slovensko stupňujú tlak, ale Rusko, ktoré vtrhlo na Ukrajinu. Rusko, ktoré sa zmocňuje jej území. Rusko, ktoré zabíja ich ľudí. A Rusko, ktoré unáša ukrajinské deti.“

„Ak Ukrajina nedokáže ubrániť svoju nezávislosť, nebudeme mať na výber, budeme nútení vstúpiť do konfliktu,“ uviedol Rościszewski vo vysielaní.

„Pretože budú ohrozené naše hlavné hodnoty, ktoré sú základom našej civilizácie a našej kultúry. Preto nám nezostane nič iné, ako vstúpiť do konfliktu,“ dodal.

„Ak si vypočujete pozorne celý rozhovor, nebolo tam žiadne vyhlásenie o priamej účasti Poľska v konflikte, ale iba varovanie pred dôsledkami porážky Ukrajiny a o možnosti, že Rusko zaútočí alebo vtiahne do vojny krajiny strednej Európy – pobaltské štáty a Poľsko,“ uviedla ambasáda. V iných častiach rozhovoru podľa poľského zastupiteľského úradu ambasádor hovorí o tom, že Poľsko nie je vo vojne, ale všemožne pomáha Ukrajine brániť sa.

Rościszewski je vo funkcii veľvyslanca vo Francúzsku od roku 2022, na svoj post prišiel z čela najvyššej poľskej banky PKO Bank Polski.

Na slová veľvyslanca reagoval Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti ruskej Štátnej dumy.

„Priama účasť Poľska v ukrajinskom konflikte, či už po porážke Kyjeva alebo pred jeho kapituláciou, bude znamenať rozpútanie tretej svetovej vojny zo strany NATO. Skutočnosť, ktorú nemôžu nechápať v hlavných mestách členských krajín aliancie,“ napísal podľa agentúry TASS politik na sieti Telegram. Dodal, že takýto scenár krajinám NATO nevyhovuje a preto podľa neho poľské veľvyslanectvo okamžite zareagovalo.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine