Austrálske úrady obvinili prvého bývalého vojaka z vojnových zločinov v Afganistane

Austrálske úrady obvinili prvého austrálskeho veterána z vojnového zločinu v súvislosti s údajnou vraždou spáchanou v Afganistane. Stalo sa tak tri roky po tom, čo sa pri vyšetrovaní zistilo, že za vojnové zločiny v Afganistane možno stíhať 19 príslušníkov austrálskych špeciálnych síl.

20.03.2023 13:03
Austrália Afganistan zločiny vojnové vojak... Foto: ,
Na archívnej snímke z 19. novembra 2020 Šéf austrálskych obranných síl Angus Campbell informuje o záveroch vyšetrovania generálneho inšpektora austrálskych obranných síl v Afganistane v Canberre.
debata

Vo vyhlásení austrálskej federálnej polície sa uvádza, že 41-ročného muža zatkli v štáte Nový Južný Wales. V priebehu niekoľkých dní súd v Sydney rozhodne o tom, či môže byť prepustený na kauciu. V prípade uznania viny mu hrozí až doživotie.

Stanica ABC zatknutého identifikovala ako bývalého príslušníka špeciálneho leteckého pluku Olivera Schulza. ABC ešte v roku 2020 odvysielala zábery z kamery na helme jedného z vojakov, na ktorých údajne

Schulz v roku 2012 strieľa na poli v provincii Orúzgán na Afganca.

Pentagón Čítajte aj Pentagón bráni zdieľaniu dôkazov o ruských vojnových zločinoch

Austrálska polícia spolupracuje so Špeciálnym vyšetrovacím úradom, aby prešetrila obvinenia proti príslušníkom špeciálnych jednotiek, ktoré v rokoch 2005 – 2016 slúžili v Afganistane.

Vojenská správa zverejnená po štvorročnom vyšetrovaní v roku 2020 totiž obsahuje dôkazy o tom, že austrálski vojaci nezákonne zabili 39 afganských zajatcov, farmárov alebo civilistov. Táto správa preto odporúča stíhať 19 súčasných alebo bývalých vojakov.

Margarita Simonian Čítajte aj Ak prehráme, skončíme všetci v Haagu. Propagandisti odhalili strach Kremľa

Do odchodu medzinárodných vojsk z Afganistanu v roku 2021 slúžilo v tejto krajine za približne 20 rokov vyše 39.000 austrálskych vojakov a 41 ich tam zahynulo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojnový veterán