Izraelský minister: Palestínčania nie sú národ, nemajú právo na svoju krajinu

Palestínčania nemajú právo na svoju krajinu, pretože žiadny palestínsky národ neexistuje. Vyhlásil to vo Francúzsku na súkromnej židovskej akcii izraelský minister financií Bezalel Smotrič, ktorý stojí na čele krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus. Podľa neho je palestínsky národ "výmysel" z doby spred zhruba sto rokov.

20.03.2023 14:37
Izraelský minister financií Bezalel Smotrič Foto:
Izraelský minister financií Bezalel Smotrič.
debata (83)

„Podľa medzinárodného práva sa národ definuje tým, že má svoju históriu, kultúru, jazyk, menu a vedenie. Kto bol prvý palestínsky kráľ? Aký je palestínsky jazyk? "vyhlásil v Paríži Smotrič. "Vymysleli si fiktívny národ v krajine izraelskej, aby mohli bojovať proti sionistickému hnutiu,“ dodal. „Prestaňte bojovať proti Štátu Izrael, prehráte,“ povedal tiež Smotrič.

Štát Izrael vznikol v roku 1948 na základe rezolúcie OSN, ktorá počítala so vznikom dvoch štátov – židovského a arabského. Deň po vyhlásení Štátu Izrael vypukla izraelsko-arabská vojna, pretože arabské štáty s plánom OSN nesúhlasili, kritizovali okrem iného veľkosť územia židovského štátu. Počas tejto vojny (1948 – 1949) bolo vyhnaných z domovov 700.000 Pales­tínčanov. Po šesťdňovej vojne v roku 1967, keď Izrael obsadil Pásmo Gazy, Západný breh Jordánu a východný Jeruzalem, utieklo z krajiny ďalších vyše 300.000 Pales­tínčanov.

izrael palestína Čítajte aj Pri izraelskom zásahu na Západnom brehu zahynulo najmenej deväť Palestínčanov

Smotrič preslávil radom kontroverzných výrokov na adresu Palestínčanov, ale aj neortodoxných židov a tiež komunity LGBT+. Tento mesiac si vyslúžil kritiku aj od premiéra Benjamina Netanjahua za vyjadrenie na adresu dediny Huvára na okupovanom Západnom brehu, keď povedal, že treba „ju vyhladiť“. Táto obec sa stala koncom februára dejiskom násilností, označovaných mnohými za pogrom, pri ktorých desiatky židovských osadníkov zapaľovali Palestínčanom domy a autá.

Spúšťačom útoku bolo zabitie dvoch Židov palestínskym radikálom. Za výrok o vyhladení Huváry sa Smotrič neskôr ospravedlnil; urobil tak pri návšteve USA druhý marcový víkend, kde proti jeho prítomnosti protestovalo niekoľko stoviek amerických Židov.

Smotrič dostal v koaličnej vláde Benjamina Netanjahua tiež na ministerstve obrany novozriadenú funkciu ministra, ktorá mu dáva právomoci nad civilnou správou viac ako polovice okupovaného Západného brehu. Môže tak zasahovať aj do výstavby židovských osád, čo je jedna z hlavných prekážok pre mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Smotrič presadzuje ich rozširovanie.

Izrael Kneset Hlasovanie Vláda Dôvera Netanjahu Čítajte aj Izrael má vládu, akú ešte nikdy nezažil

Palestínskeho premiéra pobúrili tvrdenia izraelského ministra o Palestínčanoch

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja označil za poburujúce tvrdenia izraelského ministra financií, že Palestínčania neexistujú.

„Po 2000 rokoch vyhnanstva sa proroctvá Jeremiáša, Ezechiela a Izaiáša začínajú napĺňať a Boh zhromažďuje svoj ľud, ľud Izraela sa vracia domov,“ tvrdil Smotrič, vodca krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus (ha-Cionut ha-Datit).

„V okolí žijú Arabi, ktorým sa to nepáči, tak čo robia? Vymýšľajú si fiktívny národ a nárokujú si fiktívne práva na krajinu Izrael, len aby bojovali proti sionistickému hnutiu,“ dodal.

Ištajja v pondelok vystúpil pred zasadnutím kabinetu Palestínskej samosprávy a označil Smotričove tvrdenia za poburujúce. Podľa neho sú „presvedčivým dôkazom extrémistickej, rasistickej sionistickej ideológie… súčasnej izraelskej vlády“.

Smotrič sa vlani stal ministrom vlády pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua, ktorú analytici označujú za najpravicovejšiu v dejinách štátu Izrael.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #izraelsko - palestínsky konflikt