Prigožin žiada Moskvu o opatrenia, ukrajinskú ofenzívu očakáva v marci či apríli

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v otvorenom liste varoval ministerstvo obrany v Moskve, že ukrajinská armáda plánuje protiofenzívu s cieľom odrezať jeho jednotky od zvyšku ruských síl na východe Ukrajiny. Uviedol tiež, že približne 70 percent mesta Bachmut je teraz v rukách jeho bojovníkov.

20.03.2023 17:45
Ukrajina Rusko Vojna Invázia Foto: ,
Pohľad na mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, streda 15.3. 2023.
debata (48)

V liste publikovanom na telegramovom účte jeho tlačovej služby Prigožin tvrdí, že Ukrajinci chystajú ofenzívu na prelom marca a apríla.

VIDEO: Chystá sa ofenzíva? Ukrajinci cvičia na Rusov.

Video

„Prosím vás, aby ste prijali všetky potrebné opatrenia pre odvrátenie odrezania Wagnerovej skupiny od hlavných síl armády Ruskej federácie,“ napísal Prigožin v liste adresovanom ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

„V súčasnosti jednotky Wagnerovej skupiny kontrolujú približne 70 percent Bachmutu a pokračujú v ofenzíve s cieľom úplne ho oslobodiť,“ dodal Prigožin.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel pre poľský denník: Ukrajina má šancu už len na jednu veľkú ofenzívu

Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny na Ukrajine a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý Moskva rozpútala pred vyše rokom. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách. Ruské jednotky v uplynulých týždňoch postúpili severne aj južne od mesta a hrozí, že v ňom obkľúčia ukrajinských obrancov. Ukrajina teraz kontroluje západnú časť mesta, zatiaľ čo východná je už v rukách ruských síl.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku píše, že ruské útočné operácie sa v posledných týždňoch spomalili, čo by podľa neho mohlo svedčiť o tom, že ruská jarná ofenzíva na Donbase sa môže blížiť k svojmu vyvrcholeniu. Upozorňuje tiež na čoraz častejšie ruské debaty o možnej ukrajinskej protiofenzíve v oblasti Bachmutu.

Ukrajinské velenie v minulých dňoch deklarovalo úmysel brániť Bachmut aj napriek hroziacim obkľúčeniam. Námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová v pondelok podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že ukrajinská obrana Bachmutu umožňuje znižovať útočný potenciál Ruska, ktoré tu prichádza o veľké množstvo vojakov a techniky.

Prigožin má v súčasnosti napäté vzťahy s ruským ministerstvom obrany, ktoré obvinil z chýb vo vojne na Ukrajine a z neposkytovania dostatočného množstva munície potrebnej pre pokračovanie ofenzívy v Donbase. Neskôr svoje vyjadrenie zmiernil a uviedol, že jeho jednotky majú munície dostatok.

V rozhovore zverejnenom ruskými médiami minulý týždeň Prigožin uviedol, že perspektívy ruského ťaženia na Ukrajine sú „hmlisté“ a že Moskva má ešte pár týždňov na to, aby sa pripravila na ukrajinskú protiofenzívu, kým bude neskoro. Zaútočiť sa podľa neho Ukrajinci chystajú na piatich úsekoch frontu. Podľa analytikov ISW si Prigožin tvorí informačný priestor, aby ospravedlnil neschopnosť svojej žoldnierskej armády dokončiť obkľúčenie Bachmutu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Wagnerovci #Jevgenij Prigožin