Časť talianskej opozície tvrdo kritizuje výcvik ukrajinských vojakov neďaleko Ríma

Časť talianskej opozície tvrdo kritizuje výcvik ukrajinských vojakov neďaleko Ríma. Podľa informácií tlače talianska armáda cvičí niekoľko desiatok vojakov z Ukrajiny, ktorí budú obsluhovať protivzdušný systém SAMP/T.

20.03.2023 21:42
SAMP/T Foto:
Systém protivzdušnej obrany SAMP/T, označovaný aj ako Mamba, je jediným systémom európskej výroby, ktorý poskytuje ochranu proti balistickým strelám. S dosahom zhruba 100 kilometrov dokáže sledovať desiatky cieľov a až desať naraz ich zasiahnuť.
debata (19)

VIDEO: Mambe ciele neujdú. Po Rumunsku ochráni slovenské nebo.

Video

Taliansko podľa opozície poskytovaním čoraz rozvinutejších zbraní prispieva k zvyšovaniu intenzity konfliktu. Kritické hlasy zaznievajú aj od predstaviteľov vládnej väčšiny.

Podľa informácií médií od začiatku marca talianska armáda cvičí v meste Sabaudia zhruba 20 vojakov z Ukrajiny, ktorí by mali v budúcnosti obsluhovať pokročilý protivzdušný systém SAMP/T Mamba. Talianska vláda sa netají zámerom tento systém taliansko-francúzskej výroby Kyjevu poskytnúť, podľa dostupných informácií sa tak ešte nestalo. Talianske ministerstvo obrany dlhodobo dodávky zbraní Ukrajine nekomentuje a neinformuje ani o tom, aké konkrétne zbrane Rím napadanej krajine poskytol.

Petr Pavel Čítajte viac Pavel pre poľský denník: Ukrajina má šancu už len na jednu veľkú ofenzívu

Informácie o výcviku ukrajinských vojakov neďaleko Ríma vyvolali prudkú reakciu časti opozície. Bývalý premiér Giuseppe Conte a líder populistického Hnutia piatich hviezd, ktoré je druhou najsilnejšou opozičnou stranou v parlamente, sa domnieva, že výcvik vojakov ukazuje, že Taliansko má „čoraz aktívnejšiu úlohu v konflikte“. Podľa neho sa talianska vláda a ďalšie európske krajiny nepokúšajú nájsť možnosti, ako začať dialóg a dojednať prímerie. V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf ľavicovej aliancie Nicola Fratoianni. „Do tohto bodu (výcviku ukrajinských vojakov) sme nemali vôbec dôjsť,“ povedal.

Talianska opozícia nie je v otázke vojenskej podpory Ukrajine jednotná. Centristické sily dodávky zbraní Kyjevu podporujú a za dekrét, ktorý poskytovanie vojenského materiálu umožňuje, hlasovala aj stredoľavá Demokratická strana. Premiérka Giorgia Meloniová vojenskú pomoc Ukrajine veľmi podporuje, v jej koalícii ale zaznievajú tiež opatrnejšie hlasy, napríklad zo strany Forza Italia (FI).

„Úplne zdieľam postoj Silvia Berlusconiho (zakladateľa FI), že by bolo lepšie sa zamerať na dialóg. Ako FI sme sa zasadili, aby vojenská pomoc zostala obrannej povahy,“ povedal vysoký predstaviteľ tejto strany Maurizio Gasparri.

SAMP/T Mamba je najmodernejší systém protivzdušnej obrany, ktorý má talianska armáda k dispozícii. Jeden z piatich systémov v jej výbave je v súčasnosti umiestnený na Slovensku, kde nahradil systém Patriot nemeckej armády, informovalo minulý týždeň slovenské ministerstvo obrany.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vojna na Ukrajine