390. deň: USA chcú urýchliť dodávku Abramsov. Čínsky prezident pozval Putina na návštevu

Krymským mestom Džankoj v pondelok otriasli explózie. Výbuch zničil ruské strely s plochou dráhou letu Kalibr, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany. Miestna správa hovorí o útočiacich dronoch a následnom požiari. Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval v utorok do Kyjeva. Pred stretnutím s prezidentom Volodymyrom Zelenským navštívil mesto Buča. Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej návštevy Moskvy pozval šéfa Kremľa Vladimíra Putina na tohtoročnú návštevu Číny.

21.03.2023 06:00 , aktualizované: 22:25
Ukrajina Japonsko Kišida Foto:
Japonský premiér Fumio Kišida (druhý sprava) a prvá námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Emine Džaparovová (štvrtá zľava) sa vítajú na železničnej stanici v Kyjeve 21. marca 2023.
debata (419)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 390. deň
  • Rusi podnikli 21 leteckých a deväť raketových útokov
  • Výbuchy na Kryme zničili ruské rakety Kalibr, tvrdí Ukrajina
  • Pri ruských útokoch zomreli najmenej traja civilisti
  • Eurokomisia vyplatila ďalších 1,5 miliardy v makrofinančnej pomoci Ukrajine
  • Ukrajina dostane z USA ďalší balík pomoci za 350 miliónov dolárov
  • Pentagon urýchli dodávky tankov Abrams Ukrajine
  • Japonský premiér Kišida prišiel nečakane do Kyjeva
  • Čínsky prezident pokračuje v návšteve Moskvy
  • Na ruskej strane padlo už viac ako 166-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

VIDEO: Putin v Mariupole. Miestni si ho pozvali do bytu.

Video
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac 389. deň: EÚ odklepla Ukrajine dve miliardy eur na muníciu, Kyjev odporúča ľuďom odísť z Avdijivky

22:23 Prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny sa v utorok večer stalo terčom ruského vzdušného útoku, ktorý po sebe zanechal zranené a poškodené objekty. Obete na životoch ale podľa predbežných údajov hlásené nie sú, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Protivzdušnej obrane sa podarilo zlikvidovať dve ruské strely Ch-59, ktoré ruské lietadlá vypustili nad Čiernym morom, tvrdí veliteľstvo ukrajinského letectva.

Letecký poplach, vyhlásený o pol ôsmej, trval asi trištvrte hodiny. V jednej z mestských štvrtí prepukol požiar, ktorý sa hasičom podarilo uhasiť.

Raketa Ch-59 má dolet asi 200 kilometrov. Vyvinutá bola ešte za čias Sovietskeho zväzu a verejnosti bola predstavená na začiatku 90. rokov. Rusko ju použilo vo vojne proti čečenským separatistom, ale podľa ruských internetových zdrojov nasadenie sprevádzali spočiatku problémy: strela fungovala len za dobrého počasia, ktorého na Kaukaze moc nebolo. V minulej dekáde dodalo Rusko podľa dostupných údajov tieto rakety aj Číne a Indii.

21:30 Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok na videokonferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom opakovane potvrdil, že Maďarsko je v súvislosti s vojnou na Ukrajine zástancom okamžitého prímeria a začatia mierových rokovaní. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Videohovor, na ktorom sa tiež zúčastnili predsedovia vlád Grécka, Slovenska, Slovinska a Lotyšska, bol prípravou na nadchádzajúci summit Európskej únie. Témami rozhovoru boli okrem vojny na Ukrajine aj európska konkurencieschop­nosť, otázky vnútorného trhu a energetika.

Podľa Havasiho maďarský ministerský predseda ďalej zdôraznil, že EÚ musí Ukrajinu na rokovaniach vždy upozorniť, že ako uchádzač o členstvo v eurobloku nemôže ignorovať práva menšín žijúcich na svojom území, akými sú napríklad aj Maďari.

K otázke svetového obchodu Orbán podotkol, že Maďarsko odmieta vytváranie blokov, namiesto ktorých presadzuje rozvoj prepojení a vzťahov.

20:42 Spojené štáty v utorok slávnostne začali prevádzku svojej prvej stálej vojenskej posádky v Poľsku a na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Posádka podľa amerického veľvyslanca svedčí o jednote aliancie „tvárou tvár ruskej agresii“.

poland military base Čítajte viac USA majú v Poľsku prvú stálu základňu na východe: Sme tu, aby sme zostali

18:48 Británia spolu s tankami Challenger 2 poskytne Ukrajine aj protitankové náboje z ochudobneného uránu, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na vyhlásenie námestníčky britského ministra obrany.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v reakcii na krok Londýna varoval, že k jadrovému stretnutiu medzi Ruskom a Západom zostáva čoraz menej krokov. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil „zodpovedajúcou reakciou“, ak sa dodávka uskutoční.

Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Čítajte viac Briti chcú dať Kyjevu strely s ochudobneným uránom. Moskva: Sme bližšie k jadrovému konfliktu

17:23 Americké ministerstvo obrany urýchli dodávku tankov Abrams na Ukrajinu. Pošle tam modernizovaný starší model, ktorý môže byť pripravený rýchlejšie. Tieto výkonné tanky vážiace 70 ton sa tak môžu na bojisko dostať do ôsmich až desiatich mesiacov. Agentúre AP to v utorok povedali nemenovaní predstavitelia USA.

Podľa pôvodného plánu mali USA poslať Ukrajine 31 tankov novšieho typu M1A2 Abrams, no ich výroba a dodanie by mohli trvať jeden až dva roky. Padlo preto rozhodnutie poslať staršiu verziu M1A1, ktoré je možné vyčleniť zo zásob americkej armády a pre ukrajinských vojakov bude ľahšie naučiť sa ich obsluhovať a robiť ich údržbu.

Očakáva sa, že predstavitelia ministerstva obrany USA oznámia túto zmenu oficiálne v najbližšom čase.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena oznámila dodanie tankov Ukrajine v januári. Dovtedy to niekoľko mesiacov odmietala s argumentom, že ich údržba a opravy sú príliš komplikované a náročné. Následne Nemecko súhlasilo s tým, že pošle Ukrajine svoje tanky Leopard 2 a umožní Poľsku aj ďalším spojencom urobiť to isté.

Nie je známe, kedy začnú USA s výcvikom ukrajinských vojakov pre obsluhu a údržbu tankov Abrams.

16:35 Najmenej traja civilisti zomreli a ďalší desiati utrpeli zranenia za uplynulý deň pri ruskom bombardovaní, ktorého terčom bola Chersonská, Charkovská a Donecká oblasť. Chersonskú oblasť ruské sily bombardovali 66-krát, uviedol v utorok jej gubernátor Oleksandr Prokudin. Mesto Cherson bolo terčom bombardovania trikrát. Štrnásť delostreleckých granátov zasiahlo obytné domy, viacbytové komplexy a súkromné budovy. Podľa gubernátora jeden civilista zomrel a ďalší siedmi, vrátane jedného dieťaťa, boli zranení. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

V Doneckej oblasti jeden civilista zomrel a dvaja boli zranení v meste Avdijivka, keď ho zasiahli dva delostrelecké granáty a raketový útok, uviedol gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. Ďalší človek zomrel neďaleko mesta Horlivka a jeden bol zranený v Bachmute.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov informoval, že delostrelecká paľba a paľba z tankov a mínometov zasiahla štrnásť obcí. Dodal však, že výsledkom nie sú nijaké obete.

16:00 Iným vraj nebránia, ale sami sa nepridajú. Maďari zase zostali mimo európskeho prúdu v postoji k ruskej agresii proti Ukrajine.

Péter Szijjártó Čítajte viac "Nem" neznamená veto, tvrdia Maďari. V Bruseli nepodporili Kyjev

15:40 Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) zaznamenala „nejaké náznaky“, že Rusko pravdepodobne požiadalo Čínu o smrtiacu pomoc na podporu jeho vojny na Ukrajine. V utorok to povedal generálny tajomník aliancie. Varoval, že Čína by nemala Rusku poskytnúť smrtiacu pomoc, pretože by to predstavovalo podporu ilegálnej vojny.

stoltenberg Čítajte viac Zatiahne Rusko Čínu do vojny? Podľa NATO požiadal Putin Peking o smrtiace zbrane

15:20 Európska komisia vyplatila druhú tranžu z balíka makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 1,5 miliardy eur. Týmto balíkom v hodnote 18 miliárd eur sa Európska únia snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou v roku 2023. Prvú časť v hodnote troch miliárd eur vyplatili v januári. EK na svojej webstránke informuje, že bude naďalej vyplácať finančnú podporu Ukrajine vo výške 1,5 miliardy eur mesačne počas zvyšku roka 2023.

Tento balík pomôže Ukrajine naďalej vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Zároveň jej umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú Ruskom v jeho útočnej vojne, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

Utorková platba nasleduje po tom, čo EK zistila, že Ukrajina dosiahla uspokojivý pokrok pri implementácii dohodnutých politických podmienok a splnila požiadavky na podávanie správ, ktorých cieľom je zabezpečiť transparentné a efektívne využívanie finančných prostriedkov.

Od začiatku ruskej vojny na Ukrajine sa celková vyplatená makrofinanančná pomoc krajine dostala na úroveň 11,7 miliardy eur. Celková pomoc Ukrajincom a Ukrajine zo strany Európskej únie sa pohybuje už na zhruba 67 miliardách eur.

15:02 Pentagon chce urýchliť dodávky tankov Abrams Ukrajine a rozhodol sa poslať renovovaný starší model, ktorý môže byť pripravený rýchlejšie. Cieľom je dodať tieto tanky do bojovej zóny do ôsmich až desiatich mesiacov. Pre tlačovú agentúru The Associated Press to v utorok uviedli americkí predstavitelia.

Pôvodne USA plánovali dodať Ukrajine 31 novších tankov M1A2 Abrams, ktorých výroba a doprava by mohli trvať rok alebo dva. Americkí predstavitelia však uviedli, že ich krajina rozhodla o vyslaní staršej verzie M1A1, ktorú má armáda USA v zásobách, pričom pre ukrajinské sily bude ľahšie naučiť sa ju používať a robiť jej údržbu. Predstavitelia USA hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, pretože Pentagon nový plán ešte verejne neoznámil.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena ohlásila dodanie tankov Abrams Ukrajine v januári po tom, ako mesiace tvrdila, že sú príliš komplikované a ich údržba a opravy sú náročné. Toto rozhodnutie bolo súčasťou širšieho politického posunu, ktorý otvoril dvere pre Nemecko, aby oznámilo, že pošle Ukrajine svoje tanky Leopard 2 a umožnil Poľsku a ďalším spojencom urobiť to isté.

14:40 Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v utorok do Kremľa na rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian, ktoré sa odvolávajú na zábery ruských štátnych médií.

Čínsky líder vošiel do Kremľa po červenom koberci. V ceremoniálnej sále ho privítal Putin a delegácia vysokopostavených ruských predstaviteľov. Na záberoch ruských médií vedieť, ako si prezidenti podávajú ruky a stoja bok po boku, zatiaľ čo vojenská kapela hrala hymny oboch krajín. Následne prezidenti zamierili na rokovania.

Podľa televízie Sky News sa očakáva, že tieto rozhovory budú zamerané na konflikt na Ukrajine a prehĺbenie ekonomickej spolupráce.

Putin a Si Ťin-pching sa počas svojho pôsobenia v úrade stretli už viac než 40-krát. Čínsky líder pricestoval na trojdňovú návštevu Ruska v pondelok. Jeho pondelkové neformálne stretnutie s Putinom bez účasti delegácií trvalo viac ako štyri hodiny.

14:15 Japonský premiér Fumio Kišida navštívil v utorok ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov. Informovali o tom tlačové agentúry AFP, Reuters a AP.

Japonský premiér Fumio Kišida kladie veniec... Foto: SITA/AP, Iori Sagisawa
kišida buča Japonský premiér Fumio Kišida kladie veniec pred kostolom v ukrajinskom meste Buča. 21.3.2023

Novinár AFP prítomný v Buči uviedol, že Kišida pricestoval na oficiálnu návštevu Ukrajiny a tamojšie ministerstvo zahraničných vecí ju označilo za „historickú“. Kišida chce návštevou preukázať solidaritu tamojšiemu prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Japonské médiá už pred niekoľkými hodinami odvysielali zábery Kišidu na vlakovej stanici na Ukrajine, kam pricestoval okolo poludnia.

14:07 Mecenáš žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin si udržiava svoj politický vplyv napriek verejným nezhodám s ministerstvom obrany. V najnovšej aktualizácii to naznačujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Tí poukázali na to, že niektorí predstavitelia ruského Krasnodarského kraja údajne porušili dohodu o pochovávaní vagnerovcov, no Prigožin využil svoj politický vplyv, aby prinútil tamojšieho gubernátora zrušiť rozhodnutie miestnych predstaviteľov.

V správe sa zároveň uvádza, že „zničenie vagnerovcov pri Bachmute pravdepodobne prinúti Prigožina a ruských predstaviteľov prehodnotiť úlohu vagnerovcov“. Samotný Prigožin momentálne údajne pracuje na doplnení svojich síl. Objavili sa tiež úvahy o tom, že ruské ministerstvo obrany by mohlo mať silnejší dosah na žoldniersku skupinu.

13:15 Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval v utorok do Kyjeva. „Táto historická návšteva je znakom solidarity a pevnej spolupráce medzi Ukrajinou a Japonskom. Ďakujeme Japonsku za jeho pevnú podporu a prispenie k nášmu budúcemu víťazstvu,“ napísala námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová na sociálnej sieti Twitter.

Japonský premiér do Kyjeva pricestoval v utorok vlakom z poľského mesta Przemysl. Japonská štátna televízia NHK popoludní oznámila, že premiér už vystúpil na stanici v centre Kyjeva, kde sa má stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ešte predtým zavítal do neďalekej Buči, ktorej obyvatelia vlani na jar zažili počas ruskej okupácie teror zo strany ruských vojakov, informovala agentúra AFP.

Kišida bude v máji hostiteľom summitu krajín G7 a doteraz bol jediným lídrom zo skupiny ekonomicky najvyspelejších krajín, ktorý ešte na Ukrajine nebol. Opakovane tvrdil, že takáto návšteva „je v štádiu zvažovania“.

Fumio Kišida je prvý japonský premiér od čias druhej svetovej vojny, ktorý navštívi aktívnu vojnovú zónu. Jeho návšteva Ukrajiny sa uskutočňuje v rovnakom čase, ako čínsky prezident Si Ťin-pching rokuje s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

12:41 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó rokoval v Bruseli so šéfom fínskej diplomacie Pekkom Haavistom o ratifikovaní vstupu jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. S odvolaním sa server idex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Dnes som ubezpečil svojho kolegu Pekku Haavistu, fínskeho ministra zahraničných vecí, že maďarský parlament bude budúci pondelok hlasovať o ratifikácii vstupu Fínska do NATO. Príslušnosť k obrannej aliancii predpokladá vzájomný rešpekt a dúfame, že to bude v budúcnosti samozrejmosťou,“ napísal Szijjártó v pondelok večer na Facebooku.

Maďarský minister sa zúčastnil v Bruseli na zasadaní Rady EÚ pre zahraničné veci a na schôdzke šéfov diplomacie členských krajín Únie s ministrami obrany EÚ.

12:15 Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych dejín, ktorá sa začala písať po invázii Ruska na Ukrajinu. Uviedol to v utorok český prezident Petr Pavel po stretnutí s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom. Ten pripomenul, že Nemecko Ukrajinu podporuje finančne, humanitárne aj vojensky. Vyzdvihol však aj podporu zo strany Českej republiky. „Rád by som poďakoval vám aj vašej krajine za to, že ste sa ujali vedenia bojového zoskupenia na Slovensku,“ povedal okrem iného Steinmeier.

pavel, steinmeier Čítajte viac Pavel: Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych dejín

11:30 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 166 570 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišlo o život 960 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3552 tankov, 6879 bojových obrnených vozidiel, 5428 vozidiel a palivových nádrží, 2586 delostre­leckých systémov, 507 odpaľovacích raketových systémov, 270 systémov protivzdušnej obrany, 290 vrtuľníkov, 305 lietadiel, 2167 dronov, 907 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 266 kusov špeciálnej techniky.

10:57 Rusko a Čína sú významné susediace veľmoci a strategickí partneri, povedal v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Moskve. Čína podľa jeho slov bude vzťahy s Ruskom naďalej uprednostňovať. TASR správu prevzal z agentúry AFP.

Čínsky premiér Li Čchiang bude podľa prezidenta aj naďalej uprednostňovať všestranné strategické partnerstvo medzi Čínou a Ruskom.

Si pricestoval na návštevu Ruska v pondelok a absolvoval už niekoľko hodinové neformálne stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom. Čínsky prezident ho pri zvítaní v Kremli nazval „drahým priateľom“ a šéf Kremľa mu toto oslovenie opätoval. Si je podľa vlastných slov presvedčený, že Rusi v budúcoročných prezidentských voľbách podporia Putina.

10:26 Ukrajina čaká na potvrdenie telefonického rozhovoru medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Uviedla to v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre integráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR o tom informuje podľa utorkových správ televízie Sky news a denníka The Guardian.

„Neviem, čakáme na potvrdenie,“ odpovedala Vereščuková na otázku, či sa telefonát uskutoční. „Išlo by o dôležitý krok. Majú si čo povedať,“ povedala.

„Myslím si, že je dôležité, že čínsky líder (ruskému prezidentovi) Putinovi zdôraznil, že zločiny proti ľudskosti spáchané na Ukrajine vrátanie deportácie detí, masakrovania civilistov a bombardovanie energetickej infraštruktúry sú neakceptovateľné,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka.

V rozhovore sa Vereščuková vyjadrila aj k víkendovej nočnej návšteve Putina v Mariupole. „Dokonca aj Hitler navštívil v roku 1947 Mariupol, vtedy dočasne okupovaný jeho vojakmi. Je dobré pamätať na to, ako skončil,“ povedala.

putin Čítajte viac Poslal Putin do Mariupoľa dvojníka? Expert: Už je to až smiešne

9:54 Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej návštevy Moskvy pozval šéfa Kremľa Vladimíra Putina na tohtoročnú návštevu Číny. Informovali o tom dnes ruské agentúry. Čínska hlava štátu je v ruskej metropole druhým dňom, v pondelok Si rokoval so svojím ruským náprotivkom, s ktorým sa má stretnúť znova aj dnes.

Dopoludnia sa Si zišiel s ruským premiérom Michailom Mišustinom.

zväčšiť Ruský premiér Michail Mišustin zdraví čínskeho... Foto: SITA/AP, Sputnik/Dmitrij Astakhov
pching Ruský premiér Michail Mišustin zdraví čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga počas ich stretnutia v Moskve v utorok 21. marca 2023.

„Včera (v pondelok) som pozval prezidenta Putina, aby tento rok v pre neho vhodnú dobu navštívil Čínu,“ uviedol dnes Si Ťin-pching pri stretnutí s Mišustinom, ktorého podľa agentúry TASS pozval do Číny tiež.

Štátna návšteva čínskeho prezidenta pokračuje druhým dňom. Po pondelňajšej neformálnej schôdzke so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom sa dvojica zíde znovu na oficiálnom rokovaní, na ktorom budú prítomné aj delegácie. Návštevu Ruska zakončí čínsky vodca v stredu.

Rusko Čína prezident návšteva Čítajte viac Si prišiel k Putinovi. Ako veľký brat

Pondelkové rokovanie oboch štátnikov medzi štyrmi očami trvalo štyri a pol hodiny. Ruský prezident pred ním vyzdvihol Siov „vyvážený“ postoj k Ukrajine a uviedol, že sa zoznámil s návrhmi, ktoré Čína minulý mesiac predstavila s cieľom dosiahnuť ukončenie bojov na Ukrajine.

Obe strany označili Siovu trojdňovú cestu do Moskvy za príležitosť na prehĺbenie deklarovaného „priateľstva bez hraníc“. Podľa agentúry AP návšteva posiela silný odkaz Západu, že úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo. Cesta čínskeho prezidenta tiež predstavuje povzbudenie pre Putina len niekoľko dní po tom, čo na neho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných ú­zemí.

9:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo videopríhovore poďakoval Európe a Spojeným štátom za najnovšie balíky pomoci pre Ukrajinu, píše web britského denníka The Guardian.

Európska únia sa dohodla na pomoci pre Ukrajinu vo hodnote dvoch miliárd eur. Pôjdu aj na nákup a dodávku milióna kusov delostreleckej munície a zapojí sa do nej aj Slovensko.

Ukrajinský prezident vo večernom prejave ocenil dohodu EÚ a povedal: „Naši európski partneri sa dohodli na spoločnom pláne zrýchliť dodávky nábojov pre naše delostrelectvo. Je to strategický krok. Dodáva nám vieru v našu jednotu, v nemeniteľnosť vývoja smerom k víťazstvu nad teroristickým štátom.“

Zelenskyj ďalej uviedol: „Dnes bol oznámený aj nový balík od Spojených štátov. Je v hodnote 350 miliónov dolárov. Ide o rakety HIMARS (salvové raketomety), delostrelecké náboje a ďalšiu muníciu – všetko toto naozaj potrebujeme na podporu našich bojovníkov.“

9:19 Maďarské ministerstvo zahraničných vecí poprelo informácie, že Maďarsko zabránilo v pondelok v Bruseli členským štátom Európskej únie vydať spoločné vyhlásenie k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje agentúra MTI.

Hovorca maďarskej diplomacie Máté Paczolay označil tvrdenie o blokovaní za klamstvo.

Podľa hovorcu Maďarsko šéfovi diplomacie Európskej únie Josepovi Borrellovi vyjadrilo postoj, že Maďarsko berie na vedomie verdikt Medzinárodného trestného súdu (ICC). Nemieni ho nijakým spôsobom komentovať, pričom v prípade, že šéf európskej diplomacie, prípadne ktorýkoľvek členský štát bude chcieť vydať vyhlásenie, Maďarsko proti tomu nebude namietať.

ICC Karim Khan. Čítajte viac Prokurátor ICC: Nebudeme váhať konať vo veci vojnových zločinov na Ukrajine

Agentúra Bloomberg sa pri pondelkovom zverejnení správy odvolala na nemenované osoby oboznámené s problematikou.

8:50 Ministerstvo zahraničných vecí Nového Zélandu oznámilo, že sa k nemu dostali „správy“ o smrti Novozélanďana na Ukrajine. Zatiaľ ich však nemohlo oficiálne overiť.

Novozélandské médiá vrátane verejnoprávneho Radio New Zealand uviedli, že mŕtvym je bývalý vojak. Ministerstvo obrany sa k tejto informácii odmietlo vyjadriť. Vo vojne na Ukrajine Nový Zéland nemá nasadených svojich vojakov.

8:45 Ruské ozbrojené sily podnikli za uplynulých 24 hodín 21 leteckých a deväť raketových útokov. V utorok to uviedol ukrajinský generálny štáb v najnovšej správe o situácii na bojisku.

Podľa generálneho štábu si útoky nevyžiadali žiadne civilné obete. Ostreľovanie hlásili v meste Sloviansk, pri ďalšom útoku na mesto Kramatorsk bolo poškodených sedem poschodových budov a tri osobné autá.

V správe sa uvádza, že Rusko sa zameriava na ofenzívu v oblastiach miest Lyman, Bachmut, Avdijivka, Marjinka a Šachtarsk na východe Ukrajiny. Ako dodal generálny štáb, ukrajinskí vojaci odrazili viac ako 120 ruských útokov.

8:08 Ruské sily sa snažia dosiahnuť aspoň okrajové zisky na ukrajinskom Donbase skôr, ako pri svojej jarnej ofenzíve prídu o iniciatívu, uviedli v novom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Rusi podľa ISW v uplynulom dni zaznamenali malé úspechy v Bachmute a jeho okolí. Za cenu vysokých strát tiež zintenzívňujú útoky na Avdijivku.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac ISW: Rusko sa na Ukrajine snaží o aspoň okrajové zisky, kým stratí iniciatívu

7:50 Turecko pozastavilo export sankcionovaných tovarov do Ruska. V noci na utorok to uviedli nemenovaný predstaviteľ Európskej únie a šéf Istanbulskej asociácie pre vývoz železných a neželezných kovov Cetin Tecdelioglu.

Turecká vláda odovzdala obchodným spoločnostiam zoznam zakázaných tovarov zo zahraničia spolu s inštrukciami, aby ich od začiatku marca do Ruska nevyvážali, uviedol Tecdelioglu. Nezáleží pritom, z akej krajiny tieto tovary pochádzajú.

Nemenovaný predstaviteľ EÚ pre Reuters povedal, že Ankara Európsku komisiu (EK) slovne uistila, že po 1. marci nebudú do Ruska vyvážané tovary zaťažené sankciami EÚ, Spojených štátov či Británie.

Turecké ministerstvo obchodu sa k týmto vyhláseniam odmietlo vyjadriť.

6:25 Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu, informovala s odvolaním sa na vládne zdroje agentúra Kjódó. Ostatné zahraničné agentúry napísali, že je Kišida na ceste do ukrajinskej metropoly. V ukrajinskej metropole sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedlo japonské ministerstvo zahraničia.

Kišida na svojej prvej návšteve Kyjeva od vlaňajšej ruskej invázie na Ukrajinu „vyjadrí prezidentovi Zelenskému rešpekt k odvahe a vytrvalosti Ukrajincov, ktorí pod jeho vedením bránia svoj domov, rovnako ako solidaritu a neutíchajúcu podporu pre Ukrajinu zo strany Japonska a G7,“ Uviedla vo vyhlásení podľa agentúry AFP japonská diplomacia.

6:00 Krymským mestom Džankoj v pondelok otriasli explózie. Ukrajinské ministerstvo obrany v noci na utorok uviedlo, že výbuch v meste Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova zničil ruské strely s plochou dráhou letu, ktoré plánovala použiť ruská čiernomorská flotila. Podľa proruských predstaviteľov Krymu šlo o útok dronov. Uviedli to agentúry AP a Reuters a spravodajská stanica BBC.

„Explózia v meste Džankoj na dočasne okupovanom Kryme zničila ruské strely s plochou dráhou letu typu Kalibr, ktoré boli práve prevážané po železnici,“ uviedla ukrajinská vojenská rozviedka na sociálnych sieťach. O pôvode výbuchov sa rozviedka nezmienila a ani za ne neprijala zodpovednosť, podotýka ruskojazyčný server BBC. Ministerstvo obrany dodalo, že „výbuchy sú pokračovaním demilitarizácie Ruska a prípravou na prelomenie okupácie ukrajinského polostrova Krym“.

Proruský šéf správy Džankoja Igor Ivin však vyhlásil, že na mesto zaútočili drony, pričom utrpel zranenia jeden človek, ktorý sa zotavuje v nemocnici. Podľa Ivina počas útoku vypukol požiar, ktorý zachvátil školu, obytný dom a obchod s potravinami; poškodená bola aj miestna energetická infraštruktúra.

Na sociálnych sieťach sa objavilo niekoľko neoverených videí, na ktorých sú zachytené silné explózie i zvuky streľby. Niektoré z nich hovoria o zasiahnutej železnici. Tieto správy ani pôvod videí nemožno nezávisle overiť.

Agentúra AP upozorňuje, že vyjadrenia oboch strán sa nateraz nepodarilo nezávisle overiť.

Severokrymský Džankoj pretína veľký železničný uzol a leží v ňom niekoľko vojenských zariadení. Mesto sa nachádza neďaleko Ruskom okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti a vedú cez neho zásobovacie trasy pre ruské jednotky.

419 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine