ISW: Rusko sa na Ukrajine snaží o aspoň okrajové zisky, kým stratí iniciatívu

Ruské sily sa snažia dosiahnuť aspoň okrajové zisky na ukrajinskom Donbase skôr, ako pri svojej jarnej ofenzíve prídu o iniciatívu, uviedli v novom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Rusi podľa ISW v uplynulom dni zaznamenali malé úspechy v Bachmute a jeho okolí. Za cenu vysokých strát tiež zintenzívňujú útoky na Avdijivku.

21.03.2023 08:04
Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (117)

Ruské sily podľa správy ISW za uplynulý deň pravdepodobne postúpili v juhozápadnom a severnom Bachmute a tiež severozápadne od mesta. Zrýchlili tiež tempo operácií pri Avdijivke, ktorú sa snažia obkľúčiť. Operáciu pri Avdijivke ISW vo svojej správe hodnotí ako „pomýlenú“ snahu odlákať ukrajinské sily z iných oblastí frontu.

VIDEO: Ako Ukrajinci zatvárajú pred Rusmi nebo
Video
V boji proti ruskej agresii patrí ukrajinská protivzdušná obrana medzi najdôležitejšie zložky ozbrojených síl. Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

„Je naďalej možné, že ruský postup môže Ukrajincov donútiť k stiahnutiu z Bachmutu alebo Avdijivky, aj keď ani jedno z toho sa v súčasnosti nejaví ako pravdepodobné,“ myslia si analytici.

Generálny štáb ukrajinskej armády hlási odrazenie 120 ruských útokov v piatich oblastiach. Hlavným cieľom ruských síl podľa štábu naďalej zostáva ovládnutie celej Doneckej a Luhanskej oblasti.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine