Johnson o covid párty poslancom klamal. Nie však úmyselne, háji sa

Bývalý britský premiér Boris Johnson uznal, že niektoré jeho vyhlásenia pred parlamentom k afére okolo večierkov v čase covidových uzáver boli zavádzajúce. Dodal však, že konal v dobrej viere a odmietol, že by parlamentu klamal úmyselne. Johnson to napísal v 52-stranovej obhajobe zaslanej imunitnému výboru parlamentu, ktorý sa zaoberá Johnsonovým konaním v afére známej ako partygate.

21.03.2023 13:56
Johnson Foto: ,
Bývalý britský premiér Boris Johnson opúšťa svoj dom v Londýne v utorok 21. marca 2023.
debata

„Neexistuje žiadny dokument, ktorý by naznačoval, že som dostal varovanie či odporúčanie, že nejaká z organizovaných akcií porušuje alebo by mohla porušiť pravidlá. Naopak dôkazy predložené výboru ukazujú, že zamestnanci čísla desať (premiérskeho sídla, pozn. ČTK) zdieľali moje presvedčenie, že… pravidlá sú dodržiavané,“ napísal Johnson, ktorý bol premiérom v rokoch 2019 až 2022 a teraz je radovým konzervatívnym poslancom.

Bývalý šéf konzervatívcov čelí obvineniu, že klamal parlamentu, keď pred poslancami obhajoval sériu večierkov organizovaných buď ním samotným alebo jeho zamestnancami v čase, keď v Británii platili prísne obmedzenia pre zhromažďovanie ľudí kvôli vrcholiacej pandémii covidu-19.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson rozprávkovo zarába na svojich prejavoch. Za jeden zinkasoval takmer 320-tisíc eur

Johnson za porušenie pravidiel vydaných jeho vlastnou vládou dostal pokutu od polície spoločne s ďalšími viac ako 80 ľuďmi. Imunitný výbor parlamentu teraz zisťuje, či Johnson vedome neklamal, keď napríklad 8. decembra 2021 tvrdil: „Som si istý, že čokoľvek sa stalo, stalo sa za dodržania pravidiel.“ alebo „Bol som opakovane uistený, že žiadna párty sa nekonala a neboli porušené žiadne koronavírusové nariadenia.“

Na vypracovanie Johnsonovej obhajoby podľa stanice BBC dohliadal jeho hlavný právny poradca David Pannick. Dokument poslúži ako základ Johnsonovej stredajšej výpovede pred imunitným výborom parlamentu. Ten môže v Johnsonovom prípade odporučiť širokú škálu postihov vrátane vylúčenia z Dolnej snemovne, čo by v jeho londýnskom volebnom obvode vyvolalo doplňujúce voľby. Johnsonovi podporovatelia sú v Konzervatívnej strane v menšine, uvádza denník The Guardian.

putin johnson Čítajte viac Putin Johnsonovi: Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou to bude trvať len minútu
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #pandémia koronavírusu #Partygate