"Nem" neznamená veto, tvrdia Maďari. V Bruseli nepodporili Kyjev

Iným vraj nebránia, ale sami sa nepridajú. Maďari zase zostali mimo európskeho prúdu v postoji k ruskej agresii proti Ukrajine.

21.03.2023 15:31
Péter Szijjártó Foto: ,
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po príchode do Bruselu.
debata (35)

Budapešť tvrdí, že napriek svojmu odmietavému postoju v Bruseli nezablokovala projekt spoločného zaobstarávanie munície pre Kyjev a nevetovala ani podporné stanovisko k zatykaču, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd na šéfa Kremľa za deportácie detí z okupovaných území Ukrajiny do Ruska.

VIDEO: Spoločné foto – Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu

Video

Maďarské milióny pôjdu inde

Ministri zahraničných vecí a obrany členských štátov EÚ sa v pondelok dohodli, že do roka dodajú Ukrajine jeden milión delostreleckých granátov. Zhodli sa, že spoločne nakúpia muníciu a zvýšia výrobu v súlade s požiadavkou Kyjeva. Dve miliardy eur plánujú minúť na prepravu streliva a spoločné obstarávanie z mimorozpočtového Európskeho mierového nástroja.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán predal veto. Za pár drobných, tvrdí opozícia

„Žiaľ, na stôl sa dostávajú nové návrhy podporujúce vojnu, tentoraz o spoločnom nákupe munície a jej odovzdaní Ukrajine. Stúpa tlak, ktorý na nás vyvíjajú, chcú nás zatiahnuť do vojny, ktorá je v susedstve. My sme však vytrvalí, pretože vôľa maďarského ľudu je jasná: musíme zostať mimo tejto vojny,“ napísal na Facebooku šéf diplomacie Péter Szijjártó cestou do Bruselu a zdôraznil, že Budapešť nové návrhy EÚ nepodporí.

Turkey Hungary Čítajte viac Turci otvoria Fínom NATO. Budú Maďari poslední?

Keďže rozhodnutie vyžadovalo jednomyseľnosť, maďarská vláda návrh nevetovala, ale „konštruktívnym zdržaním sa hlasovania“ umožnila ostatným členom únie prijať ho, vysvetlil podľa agentúry MTI minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Rovnaký nástroj pri hlasovaní využili už len Rakúsko, Írsko a Malta, čiže krajiny, ktoré sú na rozdiel od Maďarska, člena NATO, neutrálne.

Ako všetky krajiny vrátane Slovenska, aj Maďarsko sa musí podieľať na dvojmiliardovom navýšení rozpočtu mierového nástroja, o čom by malo padnúť rozhodnutie na summite EÚ koncom tohto týždňa. Maďarsko si však vyhradilo podmienku, že jeho príspevok vo výške desať miliónov eur nepôjde na muníciu pre Ukrajinu, ale na „posilnenie stability na západnom Balkáne a na zabránenie migračným hrozbám“, ozrejmil podľa denníka Népszava Szijjártó.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán chce zobchodovať súhlas so sankciami, tvrdí politológ

Zatykač bez komentára

Maďari v pondelok v Bruseli povedali svoje „nem“ ešte raz, keď znemožnili prijatie spoločného vyhlásenia dvadsaťsedmičky k medzinárodnému zatykaču na Vladimira Putina. „Veto Budapešti znamenalo, že hlavný diplomat EÚ Josep Borrell namiesto toho vydal vyhlásenie vo svojom mene,“ napísala agentúra Bloomberg odvolávajúca sa na dobre informované zdroje.

Borrell v dokumente víta rozhodnutie haagskeho súdu ako „začiatok procesu vyvodzovania zodpovednosti ruských lídrov za zločiny a zverstvá, ktoré nariaďujú, umožňujú alebo páchajú na Ukrajine“. Haagsky súd vydal minulý piatok zatykač na šéfa Kremľa a ruskú detskú ombudsmanku v súvislosti s vojnovým zločinom deportácií maloletých z Ukrajiny. Kyjev vyšetruje viac ako 16-tisíc prípadov nútenej deportácie detí, z ktorých Moskva doteraz vrátila domov len asi tri stovky.

Aj v tomto prípade však Budapešť odmieta, že by niečo vetovala. „V súvislosti s falošnými správami, že Maďarsko ,vetovalo' stanovisko EÚ týkajúce sa zatykača na Vladimira Putina: Maďarsko vzalo na vedomie rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu a nechce ho nijako komentovať. Ak by však vysoký predstaviteľ alebo ktorýkoľvek členský štát chceli vydať vyhlásenie, Maďarsko nebude namietať,“ napísal na Twitteri zahraničnopolitický hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. "Maďarská vláda bola toho názoru, že Josep Borrell by mal vydať vyhlásenie len za seba, a nie za všetky členské štáty únie,“ spresnil pre portál Index minister Szijjártó.

Popri Borellovi vlastné spoločné uznesenie podporujúce zatykač na Putina prijali aj ministri spravodlivosti 26 členských krajín EÚ. Dvadsiaty siedmy podpis na dokumente chýba. Meno Judit Vargovej sa v zozname signatárov neobjavilo.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Péter Szijjártó #vojna na Ukrajine