Putin sľúbil dodať do Číny viac plynu

Rusko plánuje zvýšiť export plynu do Číny a dodať jej do roku 2030 najmenej 98 miliárd metrov kubických zemného plynu plus 100 miliónov ton skvapalneného plynu. Vyhlásil to v utorok podľa tlačových agentúr ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Moskve druhým dňom rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom.

21.03.2023 16:20
Rusko Čína Putin Si Ťin-pching Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
debata (24)

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v utorok uviedla, že v pondelok dodala do Číny plynovodom Sila Sibíri rekordný objem plynu za deň, množstvo ale nespresnila.

Moskva sa už niekoľko rokov snaží o zvýšenie dodávok plynu do Číny. Jeho vývoz do západných krajín prudko klesol po vlaňajšej ruskej invázii na Ukrajinu, po ktorej Západ uvalil na Rusko sériu obchodných i diplomatických sankcií.

stoltenberg Čítajte viac Zatiahne Rusko Čínu do vojny? Podľa NATO požiadal Putin Peking o smrtiace zbrane

Čínsky líder vošiel na rokovania do Kremľa po červenom koberci. V ceremoniálnej sále ho privítal Putin a delegácia vysokopostavených ruských predstaviteľov. Na záberoch ruských médií vedieť, ako si prezidenti podávajú ruky a stoja bok po boku, zatiaľ čo vojenská kapela hrala hymny oboch krajín. Následne prezidenti zamierili na rokovania.

Putin a Si Ťin-pching sa počas svojho pôsobenia v úrade stretli už viac než 40-krát. Čínsky líder pricestoval na trojdňovú návštevu Ruska v pondelok. Jeho pondelkové neformálne stretnutie s Putinom bez účasti delegácií trvalo viac ako štyri hodiny.

Rusko Čína prezident návšteva Čítajte viac Si prišiel k Putinovi. Ako veľký brat
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Si Ťin-pching #Vladimir Purtin