Briti chcú dať Kyjevu strely s ochudobneným uránom. Moskva: Sme bližšie k jadrovému konfliktu

Británia spolu s tankami Challenger 2 poskytne Ukrajine aj protitankové náboje z ochudobneného uránu, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na vyhlásenie námestníčky britského ministra obrany.

21.03.2023 18:00
Challenger, vojna na Ukrajine, tanky Foto:
Britské hlavné bojové tanky Challenger 2.
debata (210)

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v reakcii na krok Londýna varoval, že k jadrovému stretnutiu medzi Ruskom a Západom zostáva čoraz menej krokov. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil „zodpovedajúcou reakciou“, ak sa dodávka uskutoční.

VIDEO: Čo dokážu britské tanky na Ukrajine proti Rusom?

Video

„Spolu s tankmi Challenger-2 dodáme aj náboje, vrátane protipancierových nábojov s ochudobneným uránom. Takéto náboje sú vysoko účinné pri ničení moderných tankov a obrnenej techniky,“ uviedla Annabel Goldieová v odpovedi na parlamentnú interpeláciu. Otázku a odpoveď zverejnil britský parlament na svojom oficiálnom webe.

Ochudobnený urán je vedľajší produkt pri výrobe obohateného uránu. Vyznačuje sa vysokou hustotou a pevnosťou a vďaka týmto vlastnostiam sa používa pri výrobe tankových pancierov aj munície – predovšetkým protitankových striel. Ochudobnený urán nie je vysoko rádioaktívny, aj keď sa považuje za toxický a karcinogénny. Predtým Biely dom odmietol potvrdiť dodávku amerických granátov s ochudobneným uránom na Ukrajinu.

Šojgu podľa agentúry Interfax v reakcii na oznámenie dodávok munície s ochudobneným uránom povedal, že sa tým priblížila možnosť jadrového stretnutia medzi Ruskom a Západom. Povedal tiež, že Rusko má prostriedky, ako na poskytnutie nábojov tohto typu Ukrajine reagovať. Predtým Kremeľ uviedol, že ich použitie na Ukrajine bude považovať za „špinavú bombu“, dodala BBC.

O „zodpovedajúcej reakcii“ Ruska hovoril po rokovaní so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v Moskve tiež ruský prezident Putin. Podľa neho Západ začína na Ukrajine používať „zbrane s jadrovou zložkou“. Uviedol tiež, že Západ chce „bojovať proti Rusku do posledného Ukrajinca nie slovami, ale skutkami“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý mesiac pri návšteve západnej Európy navštívil aj ukrajinských tankistov, ktorých Británia cvičí na tanky Challenger. Londýn sľúbil Ukrajine 14 týchto tankov.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine