Európskym stromom roka je poľský dub Fabrykant, druhý skončil slovenský Dračí dub z Lozorna

Majestátny dub Fabrykant z poľského mesta Lodž zvíťazil s veľkým náskokom v ankete o Európsky strom roka, ktorej výsledky v utorok večer vyhlásila česká Nadácia Partnerstva v bruselskom sídle Európskeho parlamentu. Taktiež ďalšie dve priečky obsadili na základe internetového hlasovania stromy z východnej časti Európy – slovenský Dračí dub z Lozorna pri Bratislave a jabloň zo severoukrajinského mesta Krolevec.

21.03.2023 19:46
debata (1)

Česko v súťaži zastupovala hruška hnilička, ktorej hlasy podporovateľov stačili k jedenástemu miestu medzi 16 finalistami.

Dub stojaci v parku tretieho najväčšieho poľského mesta je vysoký 22 metrov a jeho vek sa odhaduje na 160 až 200 rokov. Ľudia na ňom obdivujú dlhé a mohutné vetvy, z ktorých jedna má tvar písmena S a je viac ako 20 metrov dlhá. Za tohtoročný víťazný strom hlasovalo vyše 45 000 ľudí z celkových 177 000, ktorí sa do ankety zapojili. Fabrykant nadviazal na vlaňajšie víťazstvo iného poľského duba Dunin, ktorý je jedným z najznámejších stromov v Bielovežskom pralese.

„Kľúčom k úspechu poľského stromu bola účinná a intenzívna kampaň na sociálnych sieťach, do ktorej sa zapojili influenciri,“ usudzuje koordinátorka súťaže Katarína Bolečková z Nadácie Partnerstvo.

Dračí dub z Lozorna podporilo vyše 18 000 hlasujúcich, ktorí prispeli k najväčšiemu úspechu slovenského zástupcu v histórii ankety. Ukrajinská jabloň zo stromovej kolónie, ktorá prežila dve svetové vojny a teraz je svedkom ruskej invázie, oslovila vyše 14 000 ľudí. Ukrajina tento rok v súťaži nahradila Rusko.

Tristo rokov stará česká hruška rastúca blízko Drásova pri Příbrami len 25 metrov od okraja bývalej uránovej šachty zaujala necelých sedemtisíc hlasujúcich. Hľadanie jej nástupcu v úlohe českého stromu roka, ktorý automaticky postúpi do európskeho kola, sa začne 1. apríla.

„Anketa nielen poukazuje na významnú úlohu stromov v ekosystéme našej planéty. Je to projekt, ktorý prepája komunity ľudí naprieč celou Európou,“ vyhlásil český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), ktorý je jedným z patrónov projektu.

Súťaž Európsky strom roka tento rok usporiadala česká nadácia dvanástykrát. Celkovo sa súťaže zúčastnilo viac ako 1 100 stromov a hlasovali vyše tri milióny ľudí. Jediným doterajším českým víťazom sa v roku 2020 stala Chudobínska borovica z Vysočiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky strom roka