USA majú v Poľsku prvú stálu základňu na východe: Sme tu, aby sme zostali

Spojené štáty v utorok slávnostne začali prevádzku svojej prvej stálej vojenskej posádky v Poľsku a na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Posádka podľa amerického veľvyslanca svedčí o jednote aliancie "tvárou tvár ruskej agresii".

21.03.2023 20:29
poland military base Foto:
Oficiálne otvorenie stálej americkej základne v Poľsku.
debata (179)

„Ukazuje to, že sme tu, aby sme zostali. Hovorí to svetu, že Spojené štáty sú oddané Poľsku a NATO. Sme jednotní tvárou v tvár ruskej agresii,“ povedal americký veľvyslanec v Poľsku Mark Brzezinski počas oficiálnej ceremónie.

VIDEO: To je mohutná sila. Vojaci USA sa naloďujú v Poľsku. Vracali sa do Spojených štátov po cvičení

Video

„Veľmi si vážime to, že americkí vojaci majú stálu základňu v našej krajine. Je to dobrá správa pre bezpečnosť Poľska a východného krídla NATO. Oceňujeme ju najmä v situácii, keď Rusko napadlo Ukrajinu a snaží sa obnoviť svoje impérium,“ povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorý sa ceremónie v Poznani na západe Poľska tiež zúčastnil. Pripomenul, že v Poľsku je už v prevádzke predsunuté veliteľstvo 5. zboru americkej armády, ktoré z Poľska velí americkým pozemným silám na východnom krídle NATO.

V Poľsku je približne 10-tisíc amerických vojakov. Rozhodnutie vytvoriť prvú americkú posádku na východnom krídle NATO oznámil prezident Joe Biden počas vlaňajšieho summitu NATO. USA už majú päť posádok v Nemecku, jednu v Belgicku a jednu v Taliansku, pripomenula agentúra AP.

Ôsma posádka v Európe bude zodpovedná za koordináciu podpory amerických síl rozmiestnených v Poľsku a na celom východnom krídle NATO. Bude slúžiť ako veliteľstvo 5. zboru americkej armády, dodala agentúra AFP.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA