V Grécku po troch týždňoch od nehody s 57 obeťami opäť jazdia vlaky, ale len niektoré

V Grécku sa dnes po troch týždňoch opäť rozbehli vlaky. Železničná doprava v krajine sa zastavila deň po zrážke vlakov z 28. februára, ktorá si vyžiadala 57 obetí a desiatky zranených. Deväť z nich je stále v nemocnici, informovala dnes agentúra AP.

22.03.2023 10:14
Grécko vlaky zrážka nehoda Foto: ,
Snímka z miesta zrážky nákladného a osobného vlaku v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka 1. marca 2023.
debata

Zatiaľ ale funguje len niekoľko regionálnych spojov, najmä prímestských okolo Atén. Plne by mala byť železničná doprava v krajine obnovená 11. apríla, teda v týždni, kedy pravoslávni veriaci oslavujú Veľkú noc.

Obnovené boli dnes napríklad spoje z Atén do Chalkidík či na medzinárodné letisko. Podľa agentúry AMNA dnes vyjde 18 spojov na letisko a 12 do Chalkidík. Trať medzi gréckou metropolou a druhým najväčším mestom krajiny Solún, na ktorej sa zrážka vlakov na konci februára stala, má byť sprevádzkovaná až budúci mesiac.

Grécko Atény štrajk Čítajte viac Po protestoch po tragickej vlakovej nehode v Grécku prepustili policajného šéfa

Kvôli bezpečnosti musia byť novo na každej stanici dvaja prednostovia na smenu, v každom vlaku dvaja strojvodcovia a dvaja sprievodcovia, uviedla aj grécka agentúra AMNA. Tieto opatrenia budú platiť minimálne do doby, než bude v krajine plne zavedený automatický varovný systém, na ktorého realizáciu uzavrela vláda zmluvu už v roku 2014. Odvtedy mala krajina niekoľko vlád a za žiadne sa zavedenie systému nepodarilo dokončiť.

Ľudia cítia zlosť

„Verím, že ľudia, hoci cítia zlosť a zlosť, pochopia, že táto nehoda bola dôsledkom mnohých chýb, ktoré sa urobili v predchádzajúcich dekádach,“ povedal v utorok premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý v ten istý deň tiež oznámil, že parlamentné voľby sa uskutočnia v máji. Mandát vlády vyprší v júli. Mitsotakis sa od nehody už niekoľkokrát ospravedlnil za chyby, ktoré sa stali za jeho vlády aj vlád predchádzajúcich, a sľúbil okolnosti, ktoré k zrážke prispeli, dôkladne vyšetriť.

Osobný vlak s 350 ľuďmi, v ktorom cestovalo aj mnoho vysokoškolských študentov, sa 28. februára krátko pred polnocou čelne zrazil s nákladným vlakom v lokalite Tempi pri meste Larisa. Niekoľko vagónov sa po zrážke vznietilo a mnohí cestujúci v nich uhoreli. Po nehode vypukli v Grécku masové demonštrácie a štrajky zamestnancov železníc, ktorí vinia vládu a jej predchodcov z toho, že váhaním a nedostatočnými investíciami prispeli k zlému zabezpečeniu železničnej siete.

Kvôli nehode boli zatknutí štyria ľudia, ako prví prednosta stanice v Larise, ktorý priznal, že kvôli jeho chybe sa vlaky ocitli na rovnakej koľaji. Avšak aj vláda priznala, že k tragédii by nedošlo, keby fungoval správne bezpečnostný systém.

Grécko vlaky zrážka nehoda Čítajte viac Obetí zrážky vlakov v Grécku je už 57, zverejnili video z tragédie
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #železničná doprava #nehoda vlaku