KĽDR znovu otestovala riadené strely, dopadli do mora pri východnom pobreží

Severná Kórea dnes zo svojho východného pobrežia skúšobne odpálila niekoľko riadených striel, ktoré dopadli do mora. Podľa agentúry Reuters o tom informovalo velenie juhokórejskej armády.

22.03.2023 12:21
kórea Foto:
Na zábere severokórejskej vlády odpal balistickej rakety v provincii Severný Pchjongan 19. marca 2023. Severná Kórea uviedla, že odpálenie strely simulovalo jadrový útok proti Južnej Kórei.
debata (1)

Strely boli odpálené okolo 10:15 miestneho času (2:15 SEČ) z pobrežného mesta Hamhung, ktoré sa nachádza na východe KĽDR. Velenie juhokórejskej armády v reakcii na test uviedlo, že armáda je v stave pohotovosti a je pripravená dokončiť manévre, ktoré vykonáva spoločne s americkými vojakmi.

Riadené strely testované v poslednej dobe Severná Kórea označuje za „strategické“, čím vyjadruje zámer zaobstarať ich jadrovými hlavicami, píše agentúra AP. Naposledy dve také strely KĽDR vyslala 12. marca z ponorky.

Bezpečnostná rada OSN skúšky riadených striel Severnej Kórei nezakazuje, na rozdiel od balistických rakiet. Experti ale upozorňujú, že riadené strely vyvíjané KĽDR taktiež predstavujú vážnu hrozbu pre jej susedov, pretože sú navrhnuté tak, aby lietali v nízkych výškach, a dokázali sa tak vyhnúť odhaleniu radarom.

Minulý týždeň Severná Kórea otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu, pričom uviedla, že odpaľovanie rakiet je „reakciou na ohrozenie severokórejskej bezpečnosti“. Za to krajina považuje spoločné americko-juhokórejské cvičenie, ktoré podľa nej môže situáciu vyhrotiť až do „nepredvídateľnej krízy“.

Kim Čong-un Čítajte viac Pred zrakmi Kima a jeho dcéry: KĽDR simulovala jadrový útok na suseda

Rozsiahle vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey Freedom Shield, ktoré oba spojenecké štáty zdôvodňujú nutnosťou reagovať na nebezpečenstvo zo strany KĽDR, potrvá do štvrtka.

Dnes popoludní miestneho času ale v juhokórejskom prístave Pusan pristála americká vrtuľníková výsadková loď Makin Island, ktorá sa má zapojiť do ďalších spoločných americko-juhokórejských manévrov plánovaných do 3. apríla.

Vlani Severná Kórea odpálila rekordný počet viac ako 70 striel, vrátane medzikontinen­tálnych balistických rakiet schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #test rakety