Vypli rádiá a ľudí poslali do krytov. Hekeri sa „pohrali“ s Krymom

Hekeri narušili vysielanie rozhlasových staníc na Ruskom nelegálne anektovanom ukrajinskom polostrove Krym a odvysielali varovanie pred možnými útokmi. Obyvateľov vyzvali, aby sa schovali do krytov a pripravili sa aj na možnú evakuáciu do Ruska.

22.03.2023 13:29
krym Foto: ,
Mladí ľudia rozvinuli obrovskú ruskú vlajku počas akcie pri príležitosti deviateho výročia anexie Krymu, v Petrohrade v sobotu 18. marca 2023.
debata (41)

Poradca šéfa ruskej správy Krymu Oleg Krjučkov označil oznámenie o bezprostredných hrozbách pre miestnych obyvateľov za klamstvá. Informoval o tom ukrajinský server focus.ua.

Krym v rozpore s medzinárodným právom Rusko anektovalo v roku 2014, Západ krok neuznáva. Kyjev požaduje stiahnutie ruských síl z polostrova a podmieňuje tým aj prípadné rokovania o mierovom riešení vojny na Ukrajine.

Poslucháči na Kryme si vypočuli varovanie, že v oblasti môže prepuknúť masívne ostreľovanie, a výzvu na evakuáciu. „V prípade vyhlásenia leteckého poplachu sa bezodkladne presuňte do najbližšieho krytu. Zabaľte si núdzovú batožinu so súborom nenahraditeľných vecí a majte ju pripravenú na použitie. Majte zásobu pohonných hmôt pre svoje auto. V prípade nepredvídateľných okolností bude za účelom zaistenia spojenia s pevninskou časťou Ruska organizovaná preprava evakuačnými trajektmi,“ znelo hlásenie odvysielané hekermi.

putin Čítajte viac Poslal Putin do Mariupoľa dvojníka? Expert: Už je to až smiešne

Gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ Michail Razvožajev na sociálnych sieťach napísal, že varovanie by mohlo byť ukrajinským „informačným útokom“. Pripustil však, že bezpečnostná hrozba na Kryme je možná. V takom prípade podľa neho budú obyvatelia informovaní všetkými dostupnými komunikačnými kanálmi.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #hackerský útok #vojna na Ukrajine