Rjabkov o obmedzení jadrových zbraní: Rozhovory s USA o Novom ŠTART-e už nie sú možné

So Spojenými štátmi už nemožno rokovať o odstránení ruských obáv ohľadom dohody obmedzujúcej strategické jadrové zbrane, zvanej Nový ŠTART. Uviedol to v stredu námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

22.03.2023 17:27
Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Foto:
Ruské raketové systémy Iskander-M, ktoré dokážu niesť jadrové aj konvenčné bojové hlavice
debata

„Konať bolo treba skôr, teraz už to nie je možné,“ povedal podľa tlačovej agentúry TASS ruský diplomat vo Valdajskom diskusnom klube. Námestník súčasne poukázal na podľa neho zjavnú americkú súčinnosť poskytovanú kyjevskému režimu pri útokoch na ruské strategické objekty, zahrnuté v dohode.

„Pritom požiadavky USA, aby sme im za týchto okolností opäť umožnili prístup do ruských objektov strategických útočných zbraní, zarážajú svojou neadekvátnosťou,“ povedal Rjabkov. Spočiatku totiž podľa neho práve americká strana v dôsledku reštriktívnych opatrení, ktoré zaviedla, pripravila Moskvu o možnosť bez prekážok a úplne rovnoprávne vykonávať inšpekcie strategických útočných zbraní na americkom území.

VIDEO: Odpálenie rakety z ruského systému Iskander. Rakety s konvenčnými náplňami používa Rusko na Ukrajine.

Video

Rjabkov zrejme narážal na decembrový útok dronov – podľa ruských zdrojov bezpilotných prieskumných lietadiel Striž, ktoré Ukrajinci patrične upravili – proti základniam strategických bombardérov, ktoré sa zúčastňujú na útokoch na ukrajinské mestá. Ruské inšpekcie na americkom území do veľkej miery znemožnili americké a západoeurópske sankcie obmedzujúce ruské lety.

Rjabkov už skôr v ruskej televízii vyhlásil, že za existujúceho počínania USA nemôže byť reč o zvrate ruského stanoviska pozastaviť svoju účasť na dohode.

Ruský prezident Vladimir Putin na konci februára podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový ŠTART obmedzujúci počet jadrových zbraní. O prípadnom obnovení účasti na dohode, ktorú Rusko uzavrelo s USA v roku 2010, môže rozhodnúť opäť prezident, dodal TASS. Zákon už bol zverejnený, a nadobudol tak účinnosť.

Putin ohlásil prerušenie ruskej účasti na dohode o týždeň skôr v prejave k ruským zákonodarcom, v ktorom hlavne vyčítal Západu podporu Ukrajiny, domáhal sa však tiež započítania britských a francúzskych jadrových zbraní do dohody. Zákonodarcovia potom predložený dokument obratom schválili.

Ruská diplomacia zároveň oznámila, že Moskva bude naďalej dodržiavať limity ukotvené v dohovore, ktoré obmedzujú jadrové arzenály dvoch mocností maximálne na 1 550 strategických jadrových zbraní a 700 medzikonti­nentálnych striel či bombardérov. Taktiež ministerstvo obrany uviedlo, že sa mieni ďalej riadiť obmedzeniami, ktoré z dohody vyplývajú.

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už skôr odmietlo spolupracovať na inšpekciách jadrových zbraní, ktorých podmienky sú v tejto zmluve popísané. Dohoda Nový ŠTART bola považovaná za posledný významný rusko-americký dohovor o kontrole jadrových zbraní. Jej platnosť má vypršať v roku 2026.

Ruské oznámenie vyvolalo znepokojené reakcie Washingtonu a európskych metropol. Americký minister zahraničia Antony Blinken Putinovo vyjadrenie označil za nezodpovedné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane #nový štart