Obnova Ukrajiny bude drahá. Vypočítali ju na 411 miliárd dolárov

Ukrajina, ktorá sa už viac než rok bráni invázii ruskej armády, bude na obnovu a rekonštrukciu potrebovať najmenej 411 miliárd dolárov (približne 381 miliárd eur).

22.03.2023 19:18
world bank Foto: , ,
Svetová banka, Washington.
debata (69)

V stredu to oznámila Svetová banka, ktorá tento odhad vypracovala v spolupráci s vládou v Kyjeve, Európskou komisiou a OSN. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Uvedená suma predstavuje 2,6-násobok HDP na rok 2022. Len na prioritné investície do obnovy bude Ukrajina v roku 2023 potrebovať 14 miliárd dolárov, čo si vyžiada 11 miliárd dolárov nad rámec schváleného rozpočtu.

Vojna na Ukrajine spôsobila počas prvého roku trvania škody za minimálne 135 miliárd dolárov (okolo 125 miliárd eur). Najviac zasiahnutými oblasťami sú bývanie (38 percent), doprava (26 percent) a energie (osem percent).

„Našimi piatimi prioritami na tento rok sú energetická infraštruktúra, bývanie, kritická infraštruktúra, ekonomika a odmínovanie,“ vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Časť rekonštrukčných prác je už podľa neho hotová. Upozornil však, že výška škôd a peniaze potrebné na obnovu nezahŕňajú údaje z Ruskom okupovaných území.

HDP Ukrajiny klesol vlani o 29,2 percenta, chudoba stúpla z 5,5 percenta na 24,1 percenta.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #Ukrajina #vojna na Ukrajine