Princ William nečakane prišiel do Poľska za vojakmi pomáhajúcimi Ukrajine

Britský princ William v stredu podnikol neohlásenú cestu do Poľska, aby poďakoval britským a poľským vojakom zapojeným do poskytovania podpory Ukrajine.

22.03.2023 19:47
debata (36)

Má sa stretnúť aj s utečencami, ktorí z krajiny ušli pred ruskou inváziou, a vypočuť si ich príbehy, informovala agentúra Reuters.

Následník britského trónu odcestoval do Rzeszówa na juhovýchode Poľska, kde sa stretol s ministrom obrany Mariuszom Blaszczakom a prehovoril si s príslušníkmi poľských obranných síl a britskými vojakmi, ktorí sú tu umiestnení.

Britskí vojaci v Poľsku sú súčasťou posilňovania síl NATO na jeho východnom krídle po ruskej invázii na Ukrajinu.

Cesta, ktorá nebola vopred ohlásená, sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. Hovorca princa uviedol, že William si veľmi želal, aby sa návšteva Poľska uskutočnila, a že si ju osobne vyžiadal.

„Som tu, lebo chcem osobne poďakovať poľským a britským vojakom, ktorí pracujú v úzkom a zásadnom partnerstve,“ uviedol princ William vo vyhlásení pre poľské médiá. „Chcem tiež vzdať hold inšpirujúcej ľudskosti poľského ľudu. Otvorili ste svoje srdce rovnako ako svoje domovy,“ dodal.

princezná Kate, princ William Čítajte viac Prichádza, pani veliteľka! Princezná Kate s Williamom žúrovali s armádou. Pivo v ruke a tie úsmevy, sú ako pubertiaci

Po návšteve Rzeszówa sa princ chystá do Varšavy, aby navštívil kancelársky blok, ktorý bol prestavaný na ubytovacie centrum pre asi 300 ukrajinských žien a detí, ktoré utiekli pred vojnou.

Princ William vo štvrtok položí veniec pri hrobe neznámeho vojaka v poľskom hlavnom meste, kde ho počas svojej štátnej návštevy v roku 1996 položili aj jeho starí rodičia, kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip. Potom sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

„Pri zajtrajšom stretnutí s prezidentom Dudom znovu zdôrazním hlboké vzťahy medzi našimi národmi a zdôrazním svoju trvalú podporu a vďačnosť poľskému ľudu,“ povedal.

Svoju návštevu Poľska, kam William zavítal prvýkrát od roku 2017, keď tu bol so svojou manželkou Kate, princ zakončí návštevou miestnej jedálne, kde pozdraví mladých ukrajinských utečencov, ktorí sa vo Varšave usadili.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #princ William #vojna na Ukrajine