Pavel: Dali sme Ukrajine, čo sme mohli. Na výrobu munície nám chýbajú ľudia

Česká republika pomohla zbrojnými dodávkami Ukrajine ako mohla, ale mnoho ďalších možností už nemá. V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung to vyhlásil český prezident Petr Pavel.

23.03.2023 06:26
pavel, steinmeier Foto: ,
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) víta prezidenta Českej republiky Petra Pavla na stretnutí v paláci Bellevue v Berlíne v utorok 21. marca 2023.
debata (89)

Denníku, ktorý rozhovor zverejnil už v stredu večer na svojom webe, taktiež povedal, že Česko má kapacity na výrobu munície, ale nedostatok pracovných síl, riešením by tak mohli byť Ukrajinci. Hovoril aj o tom, že západná Európa konečne našla v stredoeurópskych a východoeurópskych štátoch partnerov, ktorí sa neboja povedať svoj názor a ktorí sú schopní podieľať sa na spoločných projektoch.

VIDEO: Slováci budú mať vrtuľníky ako americkí mariňáci.

Video

Česko podľa Pavla už Ukrajine dodalo, čo mohlo. Isté možnosti vidí ešte v protivzdušnej obrane a v munícii, pre ktorú má Česko výrobné kapacity. S jej produkciou však môže byť problém pre nedostatok pracovníkov a súčasnú nízku nezamestnanosť. „Pracovná sila sa tu ťažko hľadá. Možnosti však existujú, napríklad v podobe pracovníkov z Ukrajiny,“ povedal.

world bank Čítajte viac Obnova Ukrajiny bude drahá. Vypočítali ju na 411 miliárd dolárov

Za veľmi dobrý krok považuje Pavel rozhodnutie Nemecka poskytnúť Ukrajine svoje tanky Leopard 2. "Tým otvorilo dvere všetkým ostatným krajinám. Pre úspešnú ofenzívu potrebujú teraz Ukrajinci tanky, obrnené vozidlá, delostrelectvo, protivzdušnú obranu a veľa, veľa munície, "povedal.

„Pomôžu aj bojové lietadlá typu MiG-29, ktoré Ukrajine prenechajú Poľsko so Slovenskom. Každé lietadlo sa počíta. Chýba mi predstavivosť, čo by sme teraz mohli urobiť ďalšie,“ povedal český prezident.

Doplnil, že poskytnutie západných lietadiel by síce bolo logickým krokom, ktorý by však bol v dlhodobom horizonte. „Rozhodujúci pre vývoj vojny bude tento rok,“ povedal Pavel. Jedným z dôvodov je podľa neho aj to, že v budúcom roku budú v Spojených štátoch prezidentské voľby, keď sa záujem amerických voličov uprie na vnútropolitické záležitosti a v zahraničnej politike dostane priestor nanajvyššie Čína.

An AH-1Z Viper with Marine Light Attack Helicopter Squadron (HMLA) 267, 3rd Marine Aircraft Wing, fires an AGM-114 Hellfire missile at Range 176, Okinawa, Japan, Feb. 14, 2017. HMLA 267 conducted a Čítajte viac Naď: USA ponúkajú za migy pre Ukrajinu 12 vrtuľníkov Viper

Ku kritike za pomalú pomoc Ukrajine, ktorej spolkový kancelár Olaf Scholz čelil, Pavol povedal, že Nemecko podobne ako Francúzsko sa snažilo konflikt s Ruskom riešiť diplomaticky. „Čím ďalej od Ruska ste, tým menej bolo nebezpečenstvo vnímané, to je logické. Ale to sa zmenilo,“ povedal.

Na otázku, či by mal Scholz prestať s telefonátmi ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, keď na neho bol vydaný medzinárodný zatykač, Pavol odpovedal, že do určitej miery je komunikácia potrebná. „Je to lepšie ako vztýčiť múr a len sa domýšľať, čo sa za ňou deje,“ povedal.

Český prezident povedal, že rovnako ako ostatní by si želal víťazstvo Ukrajiny v takej podobe, keď by oslobodila všetky okupované regióny, dosiahla zaplatenie reparácií od Ruska a postavenie vojnových zločincov pred súd. „Musíme si ale položiť otázku, či je to realistické. Ak nie, tak z toho vyplývajú scenáre, ktoré vždy budú predstavovať nejaký kompromis,“ povedal. To, ako to bude vyzerať, sa podľa neho ukáže v momente, keď už ani jedna strana nebude mať silu vojensky uspieť.

Pavel hovoril aj o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. „Z jej pohľadu je to jednoznačne plné členstvo v NATO,“ povedal. O vstupe ale nie je možné diskutovať, kým vojna trvá. Pavol očakáva, že nájsť zhodu medzi súčasnými členmi bude ťažké aj po vojne, keďže ostatní môžu Ukrajinu vnímať ako príťaž. Ako správny postup preto vidí najprv rýchle zblíženie s Európskou úniou, potom zapojenie krajiny do bezpečnostných štruktúr.

V závere rozhovoru, ktorý denníku Süddeutsche Zeitung poskytol v utorok počas návštevy Berlína, sa český prezident venuje aj znovunadobudnutému sebavedomiu strednej a východnej Európy, a to aj vďaka rýchlej reakcii týchto štátov na ruskú inváziu. „Uvedomili sme si, že máme čo povedať a čím prispieť,“ dodal.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine