Ruskí vojaci z päťdesiatky regiónov nedostali sľúbené výplaty

V 53 z 85 ruských regiónov meškali či vôbec nevyplatili sľúbené výplaty vojakom bojujúcim na Ukrajine, tvrdí server Vjorstka. Vojaci s profesionálnym kontraktom s armádou, vojaci zmobilizovaní do armády zo zálohy, dobrovoľníci a ich príbuzní sa sťažujú, že namiesto sľubovaných 195 000 rubľov (2 300 eur) mesačne dostali na bankové účty oveľa menšie sumy. Server nespresnil, koľkých vojakov sa problém týka, ale tvrdí, že ide už o "hromadný problém".

23.03.2023 08:50
Vojna na Ukrajine Foto:
Ruská mobilizácia. Archívna snímka.
debata (53)

Server, ktorý sám seba charakterizuje ako spoločenské a politické médium vytvorené vlani na jar nezávislými novinármi „ako rýchla odpoveď na zničenie ruských médií počas vojny proti Ukrajine“, sa pýta, či snáď ruskí vojaci „začnú bojovať zadarmo?“.

Nariadenie o bezpodmienečnom dodržiavaní termínu a výšky výplat podpísal ruský prezident Vladimir Putin vlani v októbri, zrejme aj v reakcii na útek státisícov mladých Rusov pred septembrovou mobilizáciou. Vtedy však spomínaná suma v prepočte zodpovedala približne 3 300 eurám.

VIDEO: Ako Ukrajinci zatvárajú pred Rusmi nebo
Video
V boji proti ruskej agresii patrí ukrajinská protivzdušná obrana medzi najdôležitejšie zložky ozbrojených síl. Video: Ukrajinské ministerstvo obrany.

Teraz sa vojaci – mobilizovaní aj profesionálni – sťažujú, že im neplatia – alebo neplatia včas – okrem sľubovaných výplat ani príplatky, prémie a sociálne dávky, píše Vjorstka. Problém sa tento mesiac podľa serveru týka 52 regiónov v Rusku a tiež anektovaného Krymu. Na sociálnych sieťach si však možno prečítať aj sťažnosti, že niekomu nedorazila výplata aj za dva či tri mesiace. Kým vlani sa s problémom potýkali len jednotlivci, tento rok už ide o „hromadný problém“.

V komentároch k príspevkom sťažovateľov sa možno dočítať, že ministerstvo obrany posiela výplaty medzi 10. až 20. dňom každého mesiaca a že meškanie mohlo spôsobiť napríklad prevelenie do inej jednotky. Niektorí sťažovatelia pripúšťajú, že peniaze nakoniec dostali, iní sa ďalej sťažujú na nulu na účte.

VIDEO: Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video
Ukrajinskí vojaci už cvičia na nemeckých tankoch Leopard 2. Do obrneného stroja sa posadil aj Vladimir Kličko, bývalý boxerský majster sveta v ťažkej váhe. Pozrite si, čo odkázal svetu. Zdroj: Twitter Vladimira Klička

Napríklad Viktorija z Moskvy uviedla, že muža jej zmobilizovali vlani na jeseň, výplaty prestali prichádzať v januári. Pripúšťa, že môže ísť o dôsledok zmätkov pri prevelení, ale každopádne je na tom biedne – je práve na materskej s dvoma dcérami. Z 30 000 rubľov (asi 360 eur), ktoré dostáva na deti od štátu, vypomáha ešte mužovi, aby mal na svoje výdavky.

Darja z Ivanovskej oblasti tvrdí, že mobilizovaný manžel nedostáva výplatu od februára. Keď sa dovolala do centrálnej účtovne, dozvedela sa, že muž bol prepustený z jednej jednotky, ale prevelenie do inej ešte nedostal.

„Výplatu som šetril, nemíňal. Pomohol som len matke splatiť pár dlhov,“ povedal serveru Andrej, ktorý má kontrakt s armádou. Predtým sa výplata pravidelne objavovala na účte desiaty deň v mesiaci, no tentoraz prišlo len 30 000 rubľov. „Od veliteľa bola jediná odpoveď: Čakajte. Ale pár ľudí tu čaká (na výplatu) už od novembra,“ dodal.

„Pre ľudí z regiónov suma 200 000 rubľov predstavuje veľké peniaze. Mnohí takúto sumu zarobia za celý rok,“ objasnil sociológ Dmitrij Lobojko. S veľkými výplatami za účasť v bojových operáciách títo ľudia spájajú nádeje, že sa im podarí kvalitatívne zmeniť život. „Ale teraz narazili na realitu,“ dodal.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine