Video: Zatkli by na Slovensku Putina? Odpovedá Heger

Čo by stalo, keby ruský prezident Vladimír Putin pricestoval na Slovensko? Zadržali by ho na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC)? Na summite Európskej únie v Bruseli na túto otázku Pravdy odpovedal poverený predseda vlády Eduard Heger.

23.03.2023 12:32
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (102)

VIDEO: Čo povedal Heger o zatykači na Putina?

Video

ICC so sídlom v Haagu vydal zatykač na Putina pre jeho kroky v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. Súd tvrdí, že existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že šéf Kremľa je zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

ICC Karim Khan. Čítajte viac Prokurátor ICC: Nebudeme váhať konať vo veci vojnových zločinov na Ukrajine

Rovnaký zatykať vydal ICC aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Putin a ona majú byť zodpovední za deportácie ukrajinských detí.

Medvedev: Zatknutie Putina by bolo vyhlásenie vojny Moskve

Vláda Juhoafrickej republiky sa bude musieť zaoberať zatykačom, ktorý na ruského prezidenta Vladimíra Putina vydal minulý týždeň Medzinárodný trestný súd (ICC). Ruský prezident by sa totiž mal v auguste v JAR, ktorá spadá pod jurisdikciu ICC, zúčastniť samitu hospodárskeho zoskupenia BRICS. S odkazom na juhoafrickú ministerku zahraničia Naledi Pandorovú o tom informovala britská stanica BBC. Podľa Pandorovej bude treba o veci po prerokovaní na vláde hovoriť aj s Ruskom. Ruský exprezident Dmitrij Medvedev uviedol, že akýkoľvek pokus o Putinovo zatknutie by sa rovnal vyhláseniu vojny Moskve.

Maďarsko by Putina nezadržalo

Maďarsko by nezadržalo ruského prezidenta Vladimíra Putina, ak by vstúpil na jeho územie. Vyhlásil to podľa agentúry Reuters šéf Orbánovej kancelárie Gergely Gulyás. Ako dodal, neexistuje na to právny dôvod. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal minulý týždeň na šéfa Kremľa zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných ukrajinských území do Ruska. Maďarsko pritom podpísalo a ratifikovalo Rímsky štatút, na základe ktorého ICC vznikol.

Na otázku ohľadom Putinovho zadržania, Gulyás na brífingu uviedol, že Rímsky štatút nebol začlenený do maďarského právneho systému.

(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Putinova vojna