Heger na summite EÚ: Podporím jadrovú energetiku a investície do inovácií

Poverený predseda vlády SR Eduard Heger po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli uviedol, že bude bojovať o viac investícií do inovačných technológií na Slovensku, podporí zaradenie jadrovej energetiky do "zelenej infraštruktúry". Ocenil snahy o spoločné nákupy plynu a spresnil že Slovensko podporí navýšenie Európskeho mierového nástroja o 3,5 miliardy eur, informuje spravodajca TASR.

23.03.2023 13:21 , aktualizované: 14:22
heger Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger počas príchodu na dvojdňový summit EÚ v Bruseli 23. marca 2023.
debata

Veľký dôraz sa bude podľa premiéra klásť na konkurencieschop­nosť, lebo EÚ sa musí zamerať na systémové riešenie výziev, ktorým vo svete čelí. Pre Slovensko, ktorého ekonomika je postavená na automobilovom priemysle, je to dôležitá téma. Čoraz viac sa totiž hovorí o bezemisnom priemysle a veľkom množstve investícií, ktoré smerujú do priemyslu.

„Toto je veľká príležitosť pre Slovensko a pre náš automobilový priemysel. Slovenská vláda podporuje všetky inovácie a veľký kapitál bude smerovať z EÚ práve na inovácie do priemyslu. Dnes tu budem obhajovať záujmy Slovenska, aby investície do inovácií smerovali aj na Slovensko,“ opísal situáciu. To je tiež príležitosť zaistiť nové pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou.

Pri debatách o energetike chce presadzovať, aby jadrová energetika bola súčasťou strategických energetických zdrojov. Slovensko má vysokú závislosť od jadrovej energetiky, ale aj vysoké investície do nej. Preto presadzuje, aby jadrová energetika bola vnímaná ako strategický zdroj aj pri prechode na zelenú ekonomiku.

Heger ocenil, že EÚ bez väčších problémov prekonala zimné obdobie a pri prípravách na budúcu zimu sa spolieha aj na spoločné nákupy, čo povedie k znižovaniu cien plynu. „Musíme zabezpečiť dostatok plynu tak, aby nás budúca zima už nezaskočila a ceny nestúpali,“ odkázal.

elektromobilita Čítajte viac Na zákaz spaľovacích motorov nie sú pripravení ľudia, infraštruktúra, ani siete

Stretnutie s lídrami EÚ chce Heger využiť aj na rokovania o norme Euro 7 a spore o syntetické palivá spaľovacích motorov. Zasadzuje sa za vytváranie takých podmienok pre automobilky, ktoré im pomôžu rozvíjať svoju činnosť a nebudú zavádzať nové obmedzenia.

Podpora Európskeho mierového nástroja

Slovensko podporí návrh na zvýšenie Európskeho mierového nástroja (EPF) o 3,5 miliardy eur a pridá sa výrobou munície do celoeurópskeho spoločného zaobstarávania v oblasti obrany, uviedol ďalej Heger.

Úvodná časť zasadnutia Európskej rady je venovaná Ukrajine, videopríhovor k lídrom EÚ by mal mať aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Heger pripomenul, že členské krajiny podporujú Zelenského mierový plán pre Ukrajinu.

„Treba jasne povedať, že sme za mier. Aj preto Slovensko bude apelovať, aby sa Európsky mierový nástroj rozšíril o ďalších 3,5 miliardy eur. To je na pomoc nielen Ukrajine, ale aj ďalším štátom, ktoré chcú mier na svojom území. Dostáva to globálny rozmer, je to globálny nástroj,“ vysvetlil.

Sliač, letecký deň Čítajte viac Prvé štyri slovenské stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine. Matovič to komentuje ironicky

Podľa jeho slov si Slovensko želá, aby Ukrajina zostala demokratickou a slobodnou, čo je možné iba v období mieru, a preto sa musí vedieť ubrániť. Premiér dodal, že by to umožnilo pokojné susedské obchodné vzťahy s Ukrajinou, čo pomôže najmä regiónu východného Slovenska.

V tejto súvislosti Heger pripomenul stredajšiu návštevu eurokomisára pre vnútorný trh Thieryho Bretona na Slovensku. Breton v exekutíve EÚ zodpovedá aj za obranný priemysel.

Premiér spresnil, že veľmi reálne vyzerá slovenská účasť na výrobe munície, ktorá pomôže nielen Ukrajine, ale aj ostatným členským krajinám, aby zaplnili svoje vojenské sklady.

„Slovensko bude mať ďalšie nové pracovné príležitosti, aj v súvislosti s investíciami do munície na obranu Ukrajiny. Sme jedna z 11 krajín EÚ, ktorá má takéto výrobné kapacity,“ povedal Heger a pripomenul, že Slovensko má silnú tradíciu v oblasti obranného priemyslu, čo môže teraz opätovne využiť.

Heger chce otvoriť debatu o ukrajinskej pšenici

V súvislosti s dianím na Ukrajine chce premiér na summite otvoriť debatu o ukrajinskej pšenici. „Obilniny z Ukrajiny spôsobujú našim domácim producentom pšenice isté komplikácie,“ opísal situáciu.

Dodal, že o záležitosti už rokoval s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim, predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a do tejto diskusie sa zapojil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

„Hľadáme také riešenie, aby sme ochránili našich farmárov a aby sme zabezpečili odbytiská pre pšenicu, ktorú vypestujeme na Slovensku, a zároveň, aby sme naďalej spolupracovali s ukrajinskou stranou,“ odkázal Heger.

Putin Čítajte viac Video: Zatkli by na Slovensku Putina? Odpovedá Heger
debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit EÚ #zelená infraštruktúra #jadrová energetika #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #spaľovacie motory