Princ William sa stretol s poľským prezidentom, hovorili o Ukrajine

Britský princ William sa počas návštevy Poľska stretol vo štvrtok s tamojším prezidentom Andrzejom Dudom. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie princa z Walesu, obaja vo Varšave diskutovali o trvajúcej vojne na Ukrajine a jej vplyve na poľskú spoločnosť.

23.03.2023 16:05
princ William Foto: ,
Britský princ William počas jeho návštevy Poľska vo Varšave 23. marca 2023.
debata

„Princ z Walesu využil príležitosť a poďakoval prezidentovi a poľskému ľudu, ktorí urobili toľko pre podporu utekajúcim Ukrajincom. Diskutovali o dôležitosti potreby neustálej podpory Ukrajine a jej obyvateľom,“ uviedol hovorca.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že následník britského trónu sa „veľmi“ teší na stretnutie s prezidentom Dudom a poľskou prvou dámou na májovej korunovácii kráľa Karola III. Princ z Walesu taktiež Dudovi poďakoval za účasť na pohrebe zosnulej kráľovnej Alžbety II.

Pred stretnutím s prezidentom princ William vo Varšave prejavil položením venca na hrob neznámeho vojaka úctu Poliakom, ktorí prišli o život vo vojnách. William pricestoval do Poľska v stredu. Cieľom dvojdňovej cesty je vyjadriť poďakovanie tejto krajine za jej pomoc Ukrajine.

Britský princ William. Čítajte viac Princ William nečakane prišiel do Poľska za vojakmi pomáhajúcimi Ukrajine

V stredu vojvoda z Cambridgea navštívil britských a poľských vojakov v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, ktoré je strediskom pre dodávky vojenskej a humanitárnej pomoci odosielanej na Ukrajinu. Neskôr sa vo Varšave stretol s ľuďmi, ktorí nedávno z tejto krajiny prišli. Poľsko od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 oficiálne poskytlo právo na dočasný pobyt viac než 1,5 milióna ukrajinských utečencov, uvádza Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

William v stredajšom príhovore vyzdvihol najmä vzťahy medzi Poľskom a Britániou a ich spoluprácu v pomoci Ukrajine. „Chcem tiež vzdať hold inšpirujúcej ľudskosti poľského ľudu… Otvorili ste svoje srdcia aj domovy,“ uviedol William.

AP pripomína, že Británia je jedným z najvýraznejších podporovateľov posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO). Británia vyslala jednotky do Poľska aj pobaltských štátov a poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 2,3 miliardy libier (2,6 miliardy eur). Zaviazala sa tiež, že Kyjevu pošle i humanitárnu pomoc v hodnote 220 miliónov libier (248 miliónov eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #princ William #vojna na Ukrajine