Fínsko je bližšie k vstupu do NATO

Turecký parlament urobil vo štvrtok prvý krok k ratifikácii vstupu Fínska do NATO. Dokument schválil výbor pre zahraničné záležitosti parlamentu, napísala agentúra Reuters. V Helsinkách dnes fínsky prezident Sauli Niinistö podpísal zákon schválený fínskymi zákonodarcami, ktorý krajine umožňuje vstup k aliancii.

23.03.2023 16:45
Sauli Niinistö Foto: ,
Fínsky prezident Sauli Niinistö podpísal zákon schválený fínskymi zákonodarcami, ktorý krajine umožňuje vstup k aliancii.
debata (8)

O vstupe Fínska do NATO musí ešte hlasovať plénum tureckého parlamentu. Očakáva sa však hladké schválenie. Minulý týždeň podporil fínsku žiadosť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý má so svojimi spojencami v parlamente prevahu. Podľa neho Helsinki splnili turecké požiadavky, napríklad v boji proti terorizmu. Ratifikáciu fínskej žiadosti navyše podporujú aj niektoré opozičné strany.

Fínsky prezident Niinistö dnes podpísal zákon, ktorý umožňuje jeho krajine vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Za zákon začiatkom marca hlasovala drvivá väčšina z 184 poslancov z 200 a len sedem zákonodarcov bolo proti. Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodlo stať sa členom vojenského paktu kvôli bezpečnostným obavám, ktoré vzbudila ruská invázia na Ukrajinu.

Niinistö  Fínsko Erdogan Čítajte viac Fínsky prezident pripustil možnosť, že jeho krajina vstúpi do NATO skôr ako Švédsko

Po dnešku je tak Fínsko o niečo bližšie k vstupu do NATO. Na jeho prijatie už chýba len súhlas maďarských a tureckých zákonodarcov. Budúci týždeň má fínsku žiadosť začať prerokúvať maďarský parlament. Kedy sa ratifikácia dostane na program pléna tureckého parlamentu nie je zatiaľ jasné. Prezident Recep Tayyip Erdogan, uviedol, že si želá, aby fínska žiadosť bola ratifikovaná do májových parlamentných volieb. Súčasný parlament naposledy zasadne v polovici apríla.

Naopak Švédsko si na schválenie svojej žiadosti musí ešte počkať. Neočakáva sa, že by turecká vláda predložila švédsku žiadosť do parlamentu pred pozastavením práce parlamentu v apríli. Podľa Ankary Štokholm stále dostatočne neplní turecké požiadavky obsiahnuté v memorande z vlaňajšieho júna. V pondelok turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu povedal, že od Švédska očakáva ďalšie kroky, aby znemožnilo teroristickým organizáciám financovanie, propagandu či nábor členov na svojom území. Za teroristické organizácie Ankara označuje Stranu kurdských pracujúcich (PKK), kurdské milície YPG či stúpenca klerika Fethullaha Gülena.

Samostatne o švédskej žiadosti bude hlasovať aj maďarský parlament. Kedy sa tak stane, ale zatiaľ ani Budapešť neoznámila.

Turkey Hungary Čítajte viac Turci otvoria Fínom NATO. Budú Maďari poslední?
8 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko