Francúzske protesty: 457 zatknutých a 441 zranených policajtov. Odložili návštevu kráľa

Pri protestoch proti francúzskej dôchodkovej reforme zadržala polícia vo štvrtok a v noci na dnešok 457 ľudí, zranenie utrpelo 441 policajtov. Informoval o tom dnes ráno francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Počty zadržaných a najmä zranených sú vyššie ako pri posledných protestoch.

24.03.2023 04:18 , aktualizované: 14:45
Francúzsko, dôchodky, protesty Foto: ,
Protesty proti dôchodkovej reforme a spôsobu, akým bola prijatá, vo Francúzsku pokračujú. Takto to vyzeralo v Paríži 23. 3. 2023.
debata (27)

V západofrancúzskom Bordeaux podľa denníka Le Monde horela časť radnice, kde má byť v utorok uvítaný britský kráľ Karol III. Podľa Darmanina si posledné protesty vyžiadali aj výrazne viac škôd ako tie predošlé. Francúzska premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za neprijateľné.

Macron odsúdil násilie, vláda ale neustúpi

Štvrtkové násilnosti v piatok na tlačovej konferencii po summite EÚ v Bruseli odsúdil Emmanuel Macron. Francúzsky prezident uistil, že jeho vláda sa nepodvolí násiliu. Ohľadom dôchodkovej reformy potom počká rozhodnutie francúzskeho najvyššieho súdu.

„V ničom sa nepodvolíme násiliu, násilie odsudzujem čo najrazantnejšie,“ povedal Macron, ktorý čelí tlaku, aby našiel východisko z krízy, ktorú sprevádzajú jedny z najhorších pouličných násilností vo Francúzsku za posledných niekoľko rokov.

Ďalších demonštrácií proti reforme, ktorá okrem iného zvyšuje vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov, sa podľa polície v celom Francúzsku zúčastnil viac ako milión ľudí, podľa odborárov dokonca 3,5 milióna.

Na mnohých miestach sa protesty vyhrotili a musela zasahovať polícia. Darmanin, ktorý sa dnes k protestom vyjadril na kanáli CNews, potvrdil, že iba z Paríža bolo z medziodborových demonštrácií hlásených „903 požiarov pouličného mobiliára alebo smetných košov“. Požiare a chaos po sebe podľa Le Figaro zanechali protesty v uliciach Paríža, Rennes, Bordeaux, Lorientu či Lyone.

V Bordeaux krátko horela časť radnice, v Nantes zase demonštranti vnikli do budovy správneho súdu, vyplienili recepciu a rozbili okná a dvere. Poškodených bolo aj niekoľko obchodov. V Loriente na severozápade 68-miliónovej krajiny sa terčom útokov časti demonštrantov stala mestská policajná stanica, inde zase na policajtov lietali dlažobné kocky alebo zápalné fľaše.

Podľa ministra Darmanina si štvrtkové protesty, za ktoré kritizoval extrémnu ľavicu, vyžiadali výrazne väčšie škody ako predošlé demonštrácie.

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie.

Návštevu kráľa odložili

Pre násilnosti odložili plánovanú návštevu britského kráľa Karola III. vo Francúzsku, oznámila v piatok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Elizejský palác vo vyhlásení uviedol, že francúzska a britská vláda prijali rozhodnutie o odložení návštevy spoločne po piatkovom telefonáte Karola III. a Macrona. Nový termín návštevy majú oznámiť čo najskôr.

Karol III. a jeho manželka Kamila mali byť vo Francúzsku od nedele 26. marca do stredy 29. marca. Išlo by o prvú Karolovu návštevu Francúzska od jeho nástupu na trón v septembri 2022.

Nezozbieraný odpad, ktorý bol následne... Foto: SITA/AP, Thomas Padilla
Francúzsko, dôchodky, protesty Nezozbieraný odpad, ktorý bol následne zapálený, na ulici v Paríži vo štvrtok 23. marca 2023.
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty