Je len marec, v Európe už horia lesy. V Španielsku evakuovali 1 800 ľudí

Už na 1 800 ľudí z ôsmich obcí museli preventívne evakuovať kvôli lesnému požiaru, ktorý vypukol vo štvrtok na východe Španielska. Plamene spálili zatiaľ cez 3000 hektárov porastu a stále sa ich nedarí dostať pod kontrolu, informoval dnes denník ABC.

24.03.2023 12:34 , aktualizované: 14:03
lesný požiar Foto: ,
V piatok 24. marca 2023 horí lesný požiar v horách neďaleko Villanueva de Viver v Španielsku. Stovky ľudí boli evakuované.
debata (1)

Prvý veľký lesný požiar tohto roku v Španielsku vypukol pri obci Villanueva de Viver, ktorá leží as 90 kilometrov severne od mesta Valencia. Už vo štvrtok boli preventívne evakuované stovky ľudí, vrátane obyvateľov domova pre seniorov. Hasiči s plameňmi bojujú v provincii Castellón a Teruel.

Plamene ohrozujú aj národný park Sierra de Espadan, ktorý leží v provincii Castellón. Starosta obce Montanejos Miguel Sandalinas vyjadril veľké znepokojenie, že živel ohrozí turistiku v oblasti, vyhľadávanej kvôli krásnej prírode aj termálnym prameňom.

Vyhliadky na uhasenie požiarov nie sú zatiaľ priaznivé, aj cez víkend očakávajú meteorológovia premenlivý vietor. K šíreniu požiaru prispieva sucho a vysoké teploty vzduchu. Zrážky v dohľadnej dobe meteorológovia nepredpovedajú.

V piatok ráno hasili požiar štyri vrtuľníky a vyše 600 hasičov a vojakov. Podľa agentúry DPA bolo do hasenia požiaru celkovo nasadených asi 20 vrtuľníkov a lietadiel.

Najhorší bol vlaňajšok

Štátna meteorologická agentúra (AEMET) uviedla, že „vzhľadom na skoré ročné obdobie nepriaznivé počasie umožňuje rýchle šírenie ohňa“. Teplota vzduchu dosahovala v provincii Castellón v čase vypuknutia požiaru 25 stupňov Celzia a vlhkosť ovzdušia klesla pod 30 percent pre nezvyčajne suchú zimu.

Riziko vzniku ďalších požiarov v Castellóne úrady klasifikovali v piatok ako extrémne vysoké.

Požiar /  Krestena / Čítajte viac EFFIS: Požiare v Európe zničili tento rok už takmer 660-tisíc hektárov lesov

Vlani postihli Španielsko najhoršie lesné požiare od začiatku meraní. Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus zaznamenala vlani v Španielsku 493 lesných požiarov, ktoré spálili plochu vyše 3000 štvorcových kilometrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #lesné požiare