Prigožin rebranduje. Na Kryme založili Konvoj, na čele pravá ruka šéfa vagnerovcov

Šéf ruskej okupačnej správy polostrova Krym Sergej Axionov založil novú súkromnú vojenskú spoločnosť s názvom Konvoj. Jej vznik oznámil Axionov tento mesiac. Vo velení Konvoja sú bývalí spolupracovníci Vagnerovej vojenskej spoločnosti, uviedol ruský investigatívny portál Važnyje istorii.

24.03.2023 14:29
Jevgenij Prigožin Foto: ,
Jevgenij Prigožin
debata (39)

Príslušníci Konvoja uzatvárajú dve zmluvy, jednu priamo s vojenskou spoločnosťou a druhú s ruským ministerstvom obrany, čo im zaručuje výplatu náhrad v prípade zranenia alebo smrti. Konvoj teraz pôsobí na pozíciách v ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorá susedí s Krymom.

Zdroj investigatívneho portálu, ktorý do spoločnosti na nejakú dobu vstúpil, uviedol, že vo chvíli, keď vznikala, mala asi 300 členov. Tento bývalý príslušník skupiny tiež oznámil, že všetci ľudia z velenia sú bývalí spolupracovníci vagnerovcov. Na čele Konvoja stojí Konštantín Pikalov, pravá ruka šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina.

putin, prigožin Čítajte viac Prigožin sklamal Putina. Po fiasku na Ukrajine ho čaká návrat do Afriky

Predtým neochvejná Prigožinova pozícia sa v poslednej dobe zhoršila, podotkol aj investigatívny portál. Ruské úrady Prigožinovi zakázali verbovať do radov žoldnierov väzňov. Tohto úlohy sa namiesto neho zhostilo ruské ministerstvo obrany.

Prigožin sa okrem toho sťažuje, že sa jeho bojovníkom nedostáva munícia, čo je podľa neho zámerné. Ruský bezpečnostný a politický aparát vníma Vagnerovu skupinu ako rastúcu mocenskú hrozbu, uviedla vo štvrtok agentúra Bloomberg. Práve nedostatok munície je podľa armádneho analytika Kirilla Michajlova jedným z dôvodov, prečo sa žoldnierom aj napriek niekoľkomesačnému úsiliu a ohromujúce straty nedarí dobyť ich hlavný cieľ – ukrajinské mesto Bachmut.

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute
Video
Ukrajina Rusko Vojna Invázia Čítajte viac Prigožin žiada Moskvu o opatrenia, ukrajinskú ofenzívu očakáva v marci či apríli
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #vojna na Ukrajine