Brazílsky prezident navrhne Číne vytvorenie "mierového klubu" pre Ukrajinu

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva na budúci týždeň navrhne Číne vytvorenie "mierového klubu". Napísal to v piatok denník Financial Times, ktorému oznámil podrobnosti o Lulovej ceste do Ázie brazílsky minister zahraničia Mauro Vieira.

24.03.2023 19:43
Luiz Inácio Lula da Silva Foto: ,
Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva
debata (2)

Lula sa v utorok stretne v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Čína na konci februára predstavila svoj plán na ukončenie vojny na Ukrajine.

„Máme záujem podporiť či napomáhať organizovaniu istého druhu rokovaní, ktoré by viedli k mierovému procesu,“ povedal denníku šéf brazílskej diplomacie. Podľa neho Lulu „zaujímajú mierové rozhovory“. Už skôr brazílsky prezident hovoril o vytvorení skupiny krajín, kde by bola napríklad Brazília, India či práve Čína, ktorá by sprostredkovala rokovania medzi Kyjevom a Moskvou.

VIDEO: Ako Ukrajinci zatvárajú pred Rusmi nebo.

Video

Lula odcestuje do Číny, ktorá je najvýznamnejším obchodným partnerom Brazílie, v nedeľu. Odlet odložil o jeden deň pre chorobu. S čínskym prezidentom bude rokovať v utorok. Brazília zastáva v zahraničnej politike neutralitu a nedávno z tohto dôvodu odmietla poskytnúť muníciu, ktorá by smerovala na Ukrajinu. Pri hlasovaní vo Valnom zhromaždení OSN na konci februára však Brazília podporila rezolúciu, ktorá vyzvala na okamžitý odchod ruských vojsk z ukrajinského územia.

Na konci februára Čína predstavila svoj plán na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Pri rokovaní s čínskym prezidentom v Moskve dokument chválil tento týždeň ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého môže byť základom pre urovnanie konfliktu. Kyjev čínsky text kritizoval, pretože podľa ukrajinských predstaviteľov by viedol iba k „zamrznutiu konfliktu“.

Budúci týždeň sa do Pekingu vydá aj španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého Si prijme v piatok 31. marca. Debatovať s ním chce o konflikte na Ukrajine. Sánchez v piatok uviedol, že čínsky dokument, ktorý podľa neho nie je mierovým plánom, ako býva občas označovaný, obsahuje zaujímavé podnety, píše agentúra EFE. Podľa španielskeho premiéra, ktorého krajina podporuje Ukrajinu aj dodávkami zbraní, je zásadná obnova územnej celistvosti napadnutej krajiny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #vojna na Ukrajine