Ruské sily postúpili v okolí Bachmutu aj v meste samotnom, uvádza ISW

Ruské sily pokračujú v útoku na Bachmut, v poslednom čase si v jeho okolí i meste samotnom pripísali isté územné zisky, uvádza vo svojom pravidelnom posúdení vojnovej situácie na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb ohlásil odrazenie 59 útokov za posledný deň.

25.03.2023 08:27
Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (280)

Podľa amerických analytikov Rusi postúpili juhozápadne od Bachmutu smerom k ceste spájajúcej obliehané mesto s neďalekým Časiv Jarom a Kosťantinivkou. Určité územné zisky dosiahli ruské sily tiež severozápadne od Bachmutu a severnej časti mesta samotného. Ukrajinská armáda v rámci jedného z protiútokov naopak zrejme dobyla jeden úsek diaľnice smerujúci z Bachmutu do Slovjanska.

VIDEO: Čo dokážu britské tanky na Ukrajine proti Rusom?
Video
Britské ministerstvo obrany predstavilo hlavné bojové tanky Challenger 2, ktoré smerujú na Ukrajinu. Kyjev ich získa 14. Čo dokážu? Viac sa dozviete vo videu.

Ruské invázne sily sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny, poznamenala agentúra Reuters. Podľa viacerých analytikov však nápor ruskej ofenzívy pri Bachmute v posledných dňoch skôr slabne.

Generálny štáb ukrajinskej armády oznámil odrazenie 59 útokov na piatich frontových úsekoch. Podľa neho Rusi pokračujú v útokoch na Bachmut a okolité dediny, ostreľované boli tiež obce ležiace ďalej od frontu. Neúspešné útoky vykonali ruské sily tiež v okolí Avdijivky, Marjinky či Vuhledaru.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video
Hoci ukrajinské mesto Bachmut v Donecku nemá žiadny väčší strategický význam, ruskí okupanti sa ho po sérii porážok usilujú dobyť za každú cenu. A za sebou zanechávajú len hrôzu a smrť. Pozrite si, ako vyzerá Bachmut na videu ukrajinského ministerstva obrany a na zázname, ktorý na Twitteri zdieľala Maria Avdejevová, ktorá pre Pravdu poskytla viacero rozhovorov a dlhodobo dokumentuje ruskú inváziu.
280 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine