Zomrel Emil Boček, posledný z českých vojnových pilotov RAF

Vo veku 100 rokov zomrel v sobotu český vojnový veterán Emil Boček, ktorý bol príslušníkom československého letectva vo Veľkej Británii. O jeho úmrtí informovalo na sociálnych sieťach brnianske Komunitné centrum pre vojnových veteránov.

25.03.2023 14:48 , aktualizované: 17:45
emil bocek Foto:
Keď Emil Boček v lete 2016 navštívil Londýn, zalietal si po dlhých desaťročiach znovu na stroji Spitfire, s ktorým lietal ako pilot britského Kráľovského letectva. Archívna snímka.
debata (19)

„Generál Boček bojoval za to, aby naša krajina bola demokratická, slobodná a nezávislá. Nech odpočíva v pokoji,“ uviedol na svojom Twitteri český premiér Petr Fiala.

emil bocek Čítajte viac Generálmajor Emil Boček: So strachom sa nemôžete vybrať bojovať za slobodu vlasti

Boček sa narodil vo februári 1923 v Brne. Začal sa učiť za strojného zámočníka, avšak v roku 1939 sa mu podarilo utiecť z okupovaného Československa. Ako 16-ročný následne vstúpil do československej zahraničnej armády vo Francúzsku.

Po evakuácii skončil v Británii, kde absolvoval kurz pre mechanikov, približuje stanica TV Nova na svojej webstránke. Bol prijatý do britského Kráľovského letectva (RAF), a to ako jeden z jeho najmladších. Podľa TV Nova bol zároveň aj posledným z Čechov, ktorí sa k RAF pridali počas druhej svetovej vojny.

Najskôr slúžil ako letecký mechanik v 312. stíhacej peruti a od roku 1944 ako pilot-stíhač letky „B“ v československej 310. stíhacej peruti. Absolvoval celkovo 26 operačných le­tov.

prelet, spitfire, stíhačka Čítajte viac Lietali s kráľovským letectvom a boli úžasní

Z armády bol na vlastnú žiadosť prepustený v roku 1946.

Po vojne sa vrátil do Československa a otvoril si autodielňu, pričom pretekal aj na motorkách. Živnosť mu po roku 1948 komunistický režim znárodnil. Následne sa stal zamestnancom spoločnosti Mototechna. Oženil sa v roku 1951. Mal dve deti, dcéru a syna. S výnimkou vojnových rokov prežil celý svoj život v Brne, ktorého „čestným občanom“ sa stal v roku 2017.

Armádnym generálom bol menovaný v roku 2019. V rovnakom roku mu bolo udelené aj najvyššie české štátne vyznamenanie – Rad bieleho leva I. triedy. Bol tiež dvojnásobným držiteľom Československého vojnového kríža a rôznych ďalších – českých, československých aj britských – vyznamenaní.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď sa poďakoval zosnulému armádnemu generálovi Emilovi Bočekovi za jeho odvahu v bojoch proti nacistom, čím sa podľa jeho slov nezmazateľne pričinil o našu slobodu. Naď to uviedol na sociálnej sieti.

Bočeka označil Naď za vojnového hrdinu. „Počas druhej svetovej vojny lietal ako príslušník československého letectva v službách britského kráľovského vojenského letectva,“ uviedol šéf rezortu obrany. Poukázal na to, že vo februári oslávil 100 rokov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Emil Boček