Putin: Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane

Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa agentúry TASS to oznámil ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. V Bielorusku by malo byť umiestnených desať lietadiel schopných jadrové zbrane niesť, uviedla agentúra Reuters.

25.03.2023 18:57 , aktualizované: 21:30
Vladimir Putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (249)

„Zhodli sme sa s (bieloruským vodcom Alexandrom) Lukašenkom, že umiestnením taktických jadrových zbraní v Bielorusku nijako neporušíme režim nešírenia (jadrových zbraní),“ povedal Putin. Podľa agentúr ruský prezident pripomenul, že Bielorusko o umiestnenie jadrových zbraní dlho žiadalo a zároveň poukázal na to, že Spojené štáty rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

„Nie je na tom nič nezvyčajné. Spojené štáty to robia už desaťročia. Už pred dlhou dobou umiestnili svoje jadrové taktické zbrane na územie spojeneckých krajín, štátov NATO, do šiestich krajín v Európe. Ak ma pamäť neklame, ide o Nemecko, Turecko, Holandsko, Belgicko, Taliansko a Grécko,“ povedal Putin.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Na muške aj Slovensko. Kam dostrelia ruské jadrové rakety?

Podľa agentúry RIA Novosti prezident v rozhovore pre televíziu Rossija 24 spresnil, že k 1. júlu bude v Bielorusku dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane a pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana. Putin tiež povedal, že Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane a pripomenul, že už skôr Bielorusko získalo komplex striel Iskander, ktoré tiež môžu niesť jadrové hlavice.

Dôvodom pre rozhodnutie umiestniť tieto zbrane v susednej krajine, ktorá hraničí okrem iného s Poľskom a Ukrajinou, bolo podľa Putina britské oznámenie o tom, že Londýn začne Ukrajine dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu. Putin podľa ruských agentúr poznamenal, že tento typ munície nie je zbraňou hromadného ničenia, ale „tak či onak“ vytvára rádioaktívny prach, a preto môže byť veľmi nebezpečný.

challenger, tank, vojna an Ukrajine Čítajte viac Moskva straší: ochudobnený urán je krok k jadrovej vojne. Bojí sa o svoje tanky

Ukrajina sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú tiež dodávkami vojenskej techniky i munície. Viac či menej otvorené hrozby jadrovým arzenálom pritom z Moskvy zaznievajú opakovane. Napríklad vlani v septembri Putin súčasne s oznámením o čiastočnej mobilizácii pohrozil použitím jadrového arzenálu.

Vladimir Putin Čítajte viac Girkin vysmial Putina s hypersonickými zbraňami. Radšej mlč, netáraj, odkázal prezidentovi

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane. Analytik Nikolaj Sokol z viedenského Centra pre odzbrojenie a nešírenie jadrových zbraní (VCDNP) agentúre AP povedal, že rozhodnutie o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku je pre Rusko významnou zmenou postoja. „Rusko bolo vždy veľmi hrdé na to, že nemá žiadne jadrové zbrane mimo svojho územia. To teraz mení a je to veľká zmena,“ povedal.

VIDEO: Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?
Video
Od ruskej vojny proti Ukrajine, Moskva pravidelne vyťahuje jadrovú kartu. Odborníci tvrdia, že cieľom Kremľa je zastrašiť Západ, aby vojensky nepomáhal Kyjevu. "Máme všetky scenáre, ktoré by mohol ruský prezident Vladimir Putin použiť,“ povedal nedávno pre televíziu CBNN vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, ktorý chcel zostať v anonymite. USA sa pri stratégii atómového odstrašenia opierajú o takzvanú jadrovú triádu. Tvoria ju strategické bombardéry, jadrové ponorky a medzikontinentálne balistické rakety. Pozrite si jadrovú triádu na videu US Department of Defense.
249 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #jadrové zbrane #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine #strategické jadrové zbrane