Pápež František rozšíril opatrenia na boj proti zneužívaniu v cirkvi

Pápež František aktualizoval v sobotu cirkevné predpisy týkajúce sa riešenia prípadov sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Rozšíril ich pôsobnosť aj na laických lídrov a špecifikoval, že obeťami môžu byť maloletí i dospelí.

25.03.2023 22:02
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata

Pápež vydal v roku 2019 apoštolský list Vos estis lux mundi (Vy ste svetlo sveta), na základe ktorého sú kňazi a rehoľníci povinní oznamovať podozrenia zo zneužívania a biskupi nesú priamu zodpovednosť za zneužívanie, ktorého sa dopustia alebo ktoré kryjú.

Tieto ustanovenia boli zavedené dočasne. František teraz potvrdil ich platnosť a vydal nový rovnomenný list s viacerými zmenami zameranými na posilnenie boja proti zneužívaniu v cirkvi. Podľa oznámenia Vatikánu nadobudnú pravidlá účinnosť 30. apríla.

Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Čítajte viac Kňazov upratoval, kam sa dalo. Ján Pavol II. vedel o zneužívaní detí a tajil to

Škandály zneužívania narušili reputáciu Vatikánu v mnohých krajinách a stali sa veľkou výzvou pre Františka, ktorý za uplynulých desať rokov prijal sériu opatrení na vyvodenie zodpovednosti v cirkevnej hierarchii, píše Reuters. Kritici tvrdia, že výsledky sú rozporuplné, pričom pápeža obviňujú, že sa zdráha odvolávať prelátov.

Normy o zodpovednosti biskupov, rehoľných predstavených a duchovných poverených vedením konkrétnej miestnej cirkvi alebo prelatúry sa budú podľa nového dokumentu týkať aj lídrov medzinárodných združení veriacich, ktoré Vatikán uznal alebo ustanovil.

kríž, sexuálny škandál, sexuálne zneužívanie, kňaz Čítajte viac Portugalská katolícka cirkev poprosila obete sexuálneho zneužívania o prepáčenie

A kým pôvodné predpisy hovorili o „vykonaní sexuálnych aktov s neplnoletou alebo zraniteľnou osobou“, nová verzia rozširuje definíciu obetí, keď spomína „delikt proti šiestemu prikázaniu Desatora spáchaný s neplnoletou osobou, osobou, ktorej trvale chýba používanie rozumu, alebo so zraniteľnou dospelou osobou“.

Ďalšie zmeny súvisia s ochranou oznamovateľov údajného zneužitia, dobrého mena a súkromia všetkých zúčastnených i prezumpcie neviny vyšetrovaných. Nová verzia Vos estis lux mundi tiež spresňuje, že diecézy a eparchie majú zriadiť „orgány a úrady“ na podávanie oznámení, ktoré budú ľahko dostupné pre verejnosť.

Dokument okrem toho naďalej zahŕňa sexuálne násilie a obťažovanie vyplývajúce zo zneužitia autority, čo sa týka aj všetkých prípadov násilia na rehoľníčkach zo strany duchovných i obťažovania plnoletých seminaristov alebo novicov, dopĺňa Vatican News.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí kňazmi