395. deň: Kyjev chce zasadnutie BR OSN. NATO považuje jadrovú rétoriku Ruska za nebezpečnú

Ukrajina žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so sobotným oznámením Ruska, že v Bielorusku umiestni taktické jadrové zbrane. NATO označilo rétoriku Moskvy týkajúcu sa jadrových zbraní za "nebezpečnú a nezodpovednú". Hovorca Aliancie uviedol, že NATO "situáciu pozorne sleduje".

26.03.2023 08:05 , aktualizované: 22:20
nábor vojakov, Rusko, Petrohrad, vojna na Ukrajine Foto:
Ľudia prechádzajú okolo náborového bilbordu armády s nápisom „Zmluvná vojenská služba v ozbrojených silách“ v Petrohrade v Rusku v piatok 24. marca 2023.
debata (367)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 395. deň
  • Kyjev: Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka
  • Putin: Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu
  • Británia: Irán pravdepodobne Rusku posiela ďalšie bojové drony
  • Poľsko aj Nemecko kritizovali ruský plán rozmiestniť v Bielorusku jadrové zbrane
  • Kyjev chce zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
  • NATO považuje jadrovú rétoriku Ruska za nebezpečnú
  • USA: Nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko presúvalo jadrové zbrane do Bieloruska
  • Borrell: Bielorusku hrozia ďalšie sankcie EÚ, ak prijme ruské jadrové zbrane
  • Ruské médiá: Ukrajinský dron spôsobil výbuch v meste ďaleko od hranice

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video
Mariupoľské divadlo rok po ruskom útoku

Vyše 600 ľudí zahynulo pri ruskom nálete na divadlo v ukrajinskom Mariupole, ku ktorému došlo 16. marca 2022.

Fotogaléria
Stavební robotníci upratujú zvyšnú časť...
Bager vykopáva dieru pre základy, zatiaľ čo...
+6Stavební robotníci upratujú zvyšnú časť divadla...
Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut Čítajte viac 394. deň: Rusko hrozí jadrovými zbraňami v prípade pokusu Ukrajiny získať Krym

22:20 Litva v nedeľu vyhlásila, že v reakcii na ohlásený zámer Ruska rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane bude požadovať nové sankcie voči Moskve aj Minsku. Litovské ministerstvo zahraničných vecí sa takto vyjadrilo len niekoľko hodín po tom, ako NATO označilo túto rétoriku Moskvy za „nebezpečnú a nezodpovednú“.

Litva bude žiadať, aby boli nové postihy voči Rusku a Bielorusku zahrnuté do balíka sankcií, o ktorom sa rokuje v Bruseli, povedal hovorca tamojšieho rezortu diplomacie.

„Litva spolu so svojimi euroatlantickými partnermi rozhodne, ako reagovať na tieto militaristické plány ruského a bieloruského režimu,“ vyhlásilo litovské ministerstvo. „Bielorusko, ktoré čoraz viac stráca svoju suverenitu, podporuje a napomáha ruskej agresii, pričom je čoraz viac zapojené do ruských vojenských plánov, je ďalším rizikovým faktorom pre pobaltský región,“ dodal rezort diplomacie.

20:35 Francúzsko od augusta minulého roka poslalo na Ukrajinu ako humanitárnu pomoc dovedna 22 nákladov s energetickým vybavením o celkovej hmotnosti 183 ton. Na Telegrame to uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Vybavenie obsahuje generátory s rôznym výkonom, automatické spínače, uniformy, osvetľovacie zariadenia či plynové zariadenia potrebné na opravy. Tento mesiac poslala francúzska organizácia Elektrikári bez hraníc na Ukrajinu 1389 elektrických konvektorov a 11 generátorov.

Haluščenko poďakoval Francúzsku za pomoc ukrajinskému energetickému sektoru. „Získané zariadenia slúžia na čo najskoršie obnovenie dodávok elektriny a plynu tisíckam ukrajinských rodín. Predstavujú príspevok našich francúzskych partnerov nielen k obnove ukrajinského energetického systému, ale aj k energetickej bezpečnosti Európy,“ vyhlásil Haluščenko.

20:10 Spojené štáty dosiaľ nezaznamenali nijaké známky toho, že by Rusko presúvalo do Bieloruska jadrové zbrane. Povedal to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v reakcii na sobotné oznámenie Ruska, že na území Bieloruska rozmiestni taktické jadrové zbrane.

„Nevidíme žiadne známky toho, že by (ruský prezident Vladimir Putin) splnil tento sľub alebo presunul nejaké jadrové zbrane,“ povedal Kirby v relácii Face the Nation televíznej stanice CBS.

19:00 Európska únia vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením ruských jadrových zbraní na svojom území. Mohlo by v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám, uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

„Ak by Bielorusko prijalo ruské jadrové zbrane, znamenalo by to nezodpovednú eskaláciu a hrozbu pre európsku bezpečnosť. Bielorusko to stále môže zastaviť, je to jeho voľba,“ uviedol Borrell. EÚ je pripravená reagovať novými sankciami, doplnil na sociálnej sieti.

17:30 Explóziu v stredoruskom meste Kirejevsk spôsobil ukrajinský prieskumný dron Tu-141 Striž naložený trhavinou. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na informácie úradov. V centre mesta v Tulskej oblasti mohutný výbuch vyhĺbil veľký kráter, zranili sa najmenej traja ľudia, poškodené boli podľa TASS aj obytné budovy.

tula Čítajte viac Rusko tvrdí, že v Kirejevsku explodoval ukrajinský dron naložený trhavinou

17:00 Poľsko aj Nemecko kritizovali v nedeľu sobotné oznámenie Ruska, že v Bielorusku rozmiestni taktické jadrové zbrane.

„Odsudzujeme toto zosilnenie hrozby pre mier v Európe aj v celom svete,“ povedal agentúre PAP hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

Nemenovaný predstaviteľ nemeckého rezortu diplomacie označil sobotné oznámenie Ruska za „ďalší pokus o jadrové zastrašovanie“ a dodal, že Nemecko sa ním nenechá „vyviesť zo svojho kurzu“.

„Prirovnanie (ruského) prezidenta Putina k šíreniu jadrových zbraní v rámci NATO je zavádzajúce a neospravedlňuje krok, ktorý Rusko oznámilo,“ povedal agentúre AFP.

Bielorusko by sa rozmiestnením ruských jadrových zbraní podľa jeho slov zároveň dostalo „do rozporu“ s vlastnými vyhláseniami o tom, že je zónou bez jadrových zbraní.

16:15 Ruskí okupanti v Chersonskej oblasti mučia Ukrajincov, ktorí odmietajú pasy Ruskej federácie. Tvrdí to Centrum národného odporu, ktoré je organizáciou ukrajinských špeciálnych síl.

„Miestne obyvateľstvo dočasne okupovaných území sa naďalej stavia proti nútenému vydávaniu pasov. Tempo vydávania ruských pasov je príliš nízke a okupačná administratíva z tohto dôvodu dostáva časté napomenutia od kontrolórov z Kremľa,“ uvádza centrum.

To podotklo, že v Heničesku útočníci brutálne mučia občanov s proukrajinskými názormi a tých, ktorí nechcú vyhovieť požiadavkám miestnych okupačných úradov. Za odmietnutie ruského pasu sa tiež vyhrážajú tzv. jamou. Rusi opakovane ľuďom predvádzali ukážky postihov za odmietnutie pasov, keď na mužov navliekli vrecia a hádzali ich do vyhĺbenej jamy.

15:40 Ukrajina žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so sobotným oznámením Ruska, že v Bielorusku umiestni taktické jadrové zbrane.

„Ukrajina očakáva od Spojeného kráľovstva, Číny, Spojených štátov a Francúzska účinné opatrenia proti jadrovému vydieraniu zo strany Kremľa… Žiadame, aby sa na tento účel okamžite zvolalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko uzavrelo so susedným Bieloruskom dohodu, ktorá umožňuje Moskve rozmiestniť taktické jadrové zbrane na bieloruskom území. Šéf Kremľa tiež povedal, že Rusko už v Bielorusku rozmiestnilo desať lietadiel schopných niesť takéto zbrane. Rusko podľa jeho slov touto dohodou neporušuje prísľuby o nešírení jadrových zbraní. Putin pritom poukázal na to, že USA tiež rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

NATO v nedeľu označilo rétoriku Moskvy týkajúcu sa jadrových zbraní za „nebezpečnú a nezodpovednú“. Hovorca Aliancie uviedol, že NATO „situáciu pozorne sleduje“. Dodal však, že Aliancia dosiaľ nezaznamenala nijaké zmeny v ruskom postoji k jadrovým zbraniam, ktoré by ju viedli k „úprave jej vlastného“ postoja.

Zároveň označil za „zavádzajúce“ ruské zmienky o tom, že samotné NATO rozširuje svoje jadrové zbrane. Krajiny „NATO konajú s plným rešpektom k svojich medzinárodným záväzkom,“ povedal. Naopak zdôraznil, že „Rusko sústavne porušuje svoje záväzky v oblasti kontroly zbrojenia, naposledy pozastavením svojej účasti na novej zmluve START.“

15:20 Bulharská viceprezidentka Iliana Jotová v nedeľu vyzvala na zahájenie rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou po tom, ako Moskva v sobotu oznámila plány na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

Situácia začína byť „čoraz nebezpečnejšia a desivejšia“, povedala Jotová. Dodala, že práve z tohto dôvodu spoločne s bulharským prezidentom Rumenom Radevom naďalej vyzývajú na zahájenie rokovaní.

„Nie sú to prázdne slová. Je to želanie Bulharska, pretože viac zbrojenia vo všetkých krajinách vedie k nepredvídateľným rozhodnutiam a teraz existuje skutočná hrozba,“ dodala viceprezidentka.

14:25 Irán od začiatku marca pravdepodobne posiela Rusku nové bojové drony na použitie na Ukrajine. Oznámilo to v nedeľu britské ministerstvo obrany.

Rusko od začiatku marca údajne použilo proti ukrajinským cieľom najmenej 71 dronov typu Šáhíd iránskej výroby, napísal britský rezort diplomacie na sociálnej sieti. Tieto útoky sa začali po dvojtýždňovom prerušení využívania týchto dronov na konci februára. To podľa rezortu diplomacie potvrdzuje, že Irán začal Rusku tieto bezpilotné lietadlá dodávať pravidelne v malých množstvách.

Rusko podľa britského ministerstva obrany tieto útoky dronmi pravdepodobne uskutočňuje z dvoch smerov. Z Krasnodarského kraja na juhovýchode Ruska a Brianskej oblasti na východe.

13:15 Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN) v spojitosti s plánom Ruska na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku upozornila na nebezpečnú eskaláciu. Experti to označili za mimoriadny krok či pokus o zastrašenie Severoatlantickej aliancie.

„ICAN odsudzuje túto mimoriadne nebezpečnú eskaláciu, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť použitia jadrových zbraní,“ uviedla táto kampaň na Twitteri. Zdieľanie jadrových zbraní podľa ICAN zhoršuje situáciu v spojitosti s konfliktom na Ukrajine a hrozí riziko katastrofických humanitárnych následkov.

ICAN tiež píše, že prijatie jadrových zbraní inej krajiny na svojom území je zakázané na základe medzinárodnej Zmluvy o zákaze jadrových zbraní (TPNW) – Moskva ani Minsk však nie sú zmluvnou stranou tejto dohody.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane

„Je to súčasť Putinovho pokusu zastrašiť NATO,“ uviedol pre nemecký týždenník Die Zeit Hans Kristensen, špecialista na oblasť zbrojenia a bezpečnosti z Federácie amerických vedcov (FAS).

Analytik Nikolaj Sokol to označil za veľmi významný krok. „Rusko bolo vždy veľmi hrdé, že nemá jadrové zbrane mimo svojho územia. Teraz to menia a je to veľká zmena,“ uviedol tento expert z Viedenského centra pre odzbrojenie a nešírenie zbraní (Vienna Center for Disarmament and NonProliferation – VCDNP).

Americké ministerstvo zahraničných vecí pre stanicu CNN uviedlo, že bude naďalej sledovať dôsledky vyplývajúce z plánu Ruska umiestniť tieto zbrane v Bielorusku. Svoju stratégiu v oblasti jadrových zbraní však nezmení.

„Nevidíme žiadny dôvod na zmenu nášho strategického jadrového postoja a ani žiadne náznaky, že sa Rusko pripravuje použiť jadrovú zbraň,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického rezortu diplomacie Vedant Patel.

11:50 Rusko a Čína nevytvárajú vojenskú alianciu a v spojitosti so vzájomnou vojenskou spoluprácou nič neskrývajú. V nedeľu to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

Putin sa tento týždeň v Moskve stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obaja lídri v utorok podpísali dokumenty o strategickej spolupráci. V súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine zdôraznili, že táto kríza by sa mala urovnať prostredníctvom mierových rokovaní.

„Nevytvárame vojenskú alianciu s Čínou… Áno, máme spoluprácu v oblasti vojensko-technickej súčinnosti, netajíme sa tým. Všetko je transparentné, nie je tam nič tajné,“ citovala Putinove slová ruská tlačová agentúra Interfax.

Ruský líder zároveň obvinil Spojené štáty a Severoatlantickú alianciu, že začínajú vytvárať novú os. Tá má podľa jeho slov určitú podobnosť s alianciou, ktorú v 30. rokoch 20. storočia vytvorili fašistické režimy Nemecka a Talianska a militaristické Japonsko.

11:05 Kyjev v nedeľu oznámil, že Rusko drží Minsk ako jadrového rukojemníka. Reagoval tým na sobotňajšie oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o dohode o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

„Putinovo vyhlásenie o umiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku je krok smerom k vnútornému narušeniu stability tejto krajiny,“ napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Takisto to podľa jeho slov v bieloruskej spoločnosti maximalizuje úroveň negatívneho vnímania i verejného odmietania Ruska a Putina. „Kremeľ vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka,“ do­dal.

10:30 Rusko obvinilo Azerbajdžan z porušenia Moskvou sprostredkovaného prímeria, ktoré ukončilo vojnu s Arménskom v roku 2020, informuje agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany došlo k porušeniu prímeria po tom, čo jednotka ozbrojených síl Azerbajdžanu v sobotu prekročila líniu kontaktu v Náhornom Karabachu v okrese Šuša. Ministerstvo dodalo, že ruské mierové sily prijali opatrenia, ktoré majú zabrániť eskalácii a vzájomným provokáciám.

Azerbajdžan predtým v ten istý deň oznámil, že prevzal kontrolu nad niektorými poľnými cestami v Karabachu severne od mesta Lačin s cieľom zabrániť využívaniu týchto ciest na dodávky zbraní z Arménska.

Jediná pozemná cesta spájajúca Náhorný Karabach s Arménskom, tzv. Lačinský koridor, je už niekoľko mesiacov pod azerbajdžanskou blokádou, ktorá podľa Arménska zapríčiňuje v Náhornom Karabachu humanitárnu krízu a jej cieľom je odtiaľ vyhnať Arménov. Azerbajdžan tieto tvrdenia odmieta.

9:45 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin prekvapil, keď vyhlásil, že na Ukrajine nie sú nacisti a Rusko nebojuje so Severoatlantickou alianciou. Práve tak znie oficiálna propaganda kričiaca z Kremľa. Putinov kuchár zmiernil aj svoju útočnú rétoriku voči ministerstvu obrany.

prigožin Čítajte viac Prigožin otočil: Nacisti na Ukrajine nie sú, Rusko nebojuje s NATO

9:15 Ruská ofenzíva pri Bachmute pravdepodobne dosahuje vrchol. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojnovej situácie na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Pripomína, že vyvrcholenie útoku neznamená koniec bojov.

V súlade s pohľadom amerických analytikov sú tiež vyjadrenia ukrajinských a západných predstaviteľov z uplynulého dňa. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruská ofenzíva viazne a že ruské sily môžu presunúť svoju pozornosť k iným úsekom frontu. Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj povedal, že situáciu pri Bachmute sa darí stabilizovať.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj upozornil, že nedávny pokles počtu ruských útokov si vyžaduje ďalšiu analýzu. Ruské sily podľa neho za posledný deň vykonali pri Bachmute 18 pozemných útokov, zatiaľ čo predtým to bolo 40 až 50 denne. Varoval však, že prísun posíl môže tento trend zvrátiť.

„Ruské sily môžu pokračovať v častých a agresívnych útokoch na Bachmut, aj keď ofenzíva vyvrcholila s malým alebo žiadnym úspechom,“ pripomína ISW, podľa ktorého stále existuje nie príliš pravdepodobná možnosť, že nasadenie záloh ruskej armády namiesto oslabených síl žoldnierskej Vagnerovej skupiny povedie k významnému postupu či nútenému stiahnutiu Ukrajincov z obliehaného mes­ta.

Ruské sily za posledný deň pokračovali v útokoch na Bachmut a v meste a jeho okolí dosiahli určité územné zisky. Ich postup bol zaznamenaný zo severu a juhozápadu do centra mesta, ktoré sa snaží dobyť už mnoho mesiacov v najvražednejšej pechotnej bitke od druhej svetovej vojny. ISW pripomína, že Ukrajina má napriek tvrdeniu niektorých ruských zdrojov stále pod kontrolou cestné komunikácie pre prísun posíl a vybavenia do Bachmutu.

8:50 Ukrajina odovzdala Rusku bez akýchkoľvek podmienok všetkých ťažko ranených a vážne chorých zajatých ruských vojakov, ktorí boli schopní prepravy, uviedol tento týždeň koordinačný štáb, ktorý má problematiku vojnových zajatcov na starosti. Ide o všetkých ťažko ranených Rusov, ktorí upadli do ukrajinského zajatia od vypuknutia vojny pred 13 mesiacmi. Ich presný počet štáb však nespresnil.

Ruský okupant / Ruský vojak / Cherson / Čítajte viac Ukrajina repatriovala do Ruska všetkých ťažko ranených zajatcov. A čo Moskva? Pohŕda medzinárodnými normami

8:05 Prezident Vladimir Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu povedal, že Rusko plánuje postaviť a modernizovať celkovo 1 600 tankov v priebehu nasledujúcich troch rokov, uviedla agentúra Reuters. Podľa ruského denníka Komsomoľskaja pravda Putin pripomenul, že dodávky zbraní od Západu zaostávajú za ruským tempom. Kým Západ pošle na Ukrajinu 420 – 440 tankov, my ich v tom čase vyrobíme a zmodermnizujeme 1 600, uviedol.

„Celkový počet tankov ruskej armády prekročí trojnásobok počtu tankov ozbrojených síl Ukrajiny,“ tvrdil Putin v rozhovore pre ruskú televíziu.

Putin tiež potvrdil, že ukrajinský konflikt si vyžaduje obrovské množstvo munície. USA chcú budúci rok vyrobiť 42 000 nábojov, ale Ukrajina ich minie až 5 tisíc denne, poznamenal a dodal, že „míňali sme oveľa viac“.

"A teraz nechcem hodnotiť racionalitu rozhodovania na rôznych úrovniach vojenského velenia, ale teraz, ako viete, ministerstvo obrany a generálny štáb sú dokonca nútené zaviesť určité limity,“ povedal Putin podľa ruského denníka.

367 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine