Prigožin otočil: Nacisti na Ukrajine nie sú, Rusko nebojuje s NATO

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin prekvapil, keď vyhlásil, že na Ukrajine nie sú nacisti a Rusko nebojuje so Severoatlantickou alianciou. Práve tak znie oficiálna propaganda kričiaca z Kremľa. Putinov kuchár zmiernil aj svoju útočnú rétoriku voči ministerstvu obrany, všimol si idnes.cz.

26.03.2023 09:45
prigožin Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou Jevgenija Prigožina v piatok 3. marca 2023 je tento šéf Vagnerovej skupiny na bližšie neurčenom mieste na Ukrajine, zrejme ale v okupovanom Bachmute.
debata (294)

Moskva za zámienku svojej „špeciálnej operácie“, ako nazývala agresívny útok a rozpútanie vojny u svojho suseda, označovala „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Keď Kremeľ zistil, že na stranu napadnutej krajiny sa postavili západné štáty, spestril svoju rétoriku ponosami na boj s celým „skazeným Západom“ a za svojho protivníka označuje aj Severoatlantickú alianciu.

Teraz Prigožin v 23-minútovom interview tieto hlavné piliere kremeľskej propagandy spochybnil, všíma si idnes.cz. Šéf vagnerovcov zdôraznil, že Rusko bojuje „výlučne s Ukrajincami“ ozbrojenými vybavením od NATO, vrátane „rusofóbnych“ žoldnierov, ktorí Ukrajinu dobrovoľne podporujú. Nie však so samotným NATO.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin rebranduje. Na Kryme založili Konvoj, na čele pravá ruka šéfa vagnerovcov

Pozastavil sa nad skutočnosťou, že Kremeľ musel rátať s tým, že krajiny NATO poskytnú Kyjevu vojenskú pomoc. Spochybnil aj „denacifikáciu“ Ukrajiny, keďže o žiadnych nacistoch na Ukrajine nevie. Za nereálnu označil aj „demilitarizáciu“, ktorá by podľa jeho slov znamenala zničenie celej ukrajinskej armády, čo nevidí vôbec ako isté.

Prigožin varoval pred dlhou vojnou a podceňovaním Ukrajincov.

putin, prigožin Čítajte viac Prigožin sklamal Putina. Po fiasku na Ukrajine ho čaká návrat do Afriky

Zároveň adresoval predtým ostro kritizovanému ministerstvu obrany uznanlivé slová. Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) za tým vidia jeho snahy získať podporu pre svojich ľudí pri Bachmute.

VIDEO: Ukrajinci vyhodili do povetria most v Bachmute
Video
294 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin