Rusko tvrdí, že v Kirejevsku explodoval ukrajinský dron naložený trhavinou

Explóziu v stredoruskom meste Kirejevsk spôsobil ukrajinský prieskumný dron Tu-141 Striž naložený trhavinou. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na informácie úradov. Ruské ministerstvo obrany neskôr spresnilo, že dron zneškodnila armáda. V meste v Tulskej oblasti mohutný výbuch vyhĺbil veľký kráter, zranili sa najmenej traja ľudia, poškodené boli podľa TASS aj obytné budovy.

26.03.2023 17:22 , aktualizované: 22:30
debata (61)

Podľa ministerstva obrany vyradili Rusi z prevádzky navigačný systém dronu. „Dron v dôsledku toho prišiel o navádzanie a zrútil sa blízko mesta Kirejevsk v Tulskom regióne,“ uvádza sa vo vyhlásení. Kyjev informácie nijako nekomentoval.

Mesto Kirejevsk s 25 000 obyvateľmi leží asi 200 kilometrov južne od Moskvy a 300 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. V Tulskej oblasti sa zrútilo bezpilotné lietadlo bez identifikačných znakov tiež pred týždňom, podobný incident bol z regiónu hlásený aj na začiatku marca.

dron Čítajte viac Moskva v pohotovosti: Ukrajinské drony lietajú už nebezpečne blízko. Putin volá do boja FSB

Úrady v ruských regiónoch od začiatku invázie na Ukrajinu pravidelne informujú o zrútených či zostrelených dronoch. Ukrajina sa k útokom na ruskom území nehlási.

Tento týždeň gubernátor ruskej Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz oznámil, že ukrajinské sily vykonali dronový útok na prekladisko ropy Novozybkov. Dronový útok ohlásilo aj mesto Džankoj na polostrove Krym. Rusi predpokladajú, že Ukrajinci pomocou upravených prieskumných dronov Striž podnikli vlani v decembri spektakulárne útoky na letisko ruských strategických bombardérov používaných k útokom proti ukrajinským mestám, hoci tieto letecké základne sú vzdialené stovky kilometrov od ukrajinských hraníc.

VIDEO: Ukrajinci: Padajú iránske drony, želajte si niečo
Video
61 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine