396. deň: Na Ukrajinu dorazili nemecké a britské tanky. Zelenskyj navštívil Záporožie, Nikopol aj Dnipro

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Záporožskej oblasti a zavítal aj do Nikopolu a Dnipra. Na juhu krajiny sa tiež stretol so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim. Ten vyhlásil, že nebezpečná situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej Rusmi "sa nijako nelepší", pretože boje v okolí naďalej hrozia katastrofou. Nemecko dodalo na Ukrajinu tanky Leopard 2, ktoré Kyjevu prisľúbilo v januári. Na Ukrajinu dorazili aj tanky Challenger 2 z Británie a nemecké bojové vozidlá pechoty Marder.

27.03.2023 06:00 , aktualizované: 23:45
záporožie, zelenskyj, ukrajina Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) si prezerá obytné budovy poškodené po raketových útokoch v ukrajinskom meste Záporožie 27. marca 2023.
debata (549)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 396. deň
  • Ruská armáda za uplynulý deň podnikla viac ako 60 útokov
  • Zelenskyj sa stretol s vojakmi v Záporožskej oblasti
  • Nemecko dodalo na Ukrajinu 18 tankov Leopard 2
  • Dorazili aj tanky Challenger 2 z Británie, nemecké bojové vozidlá pechoty Marder a americké obrnené transportéry Stryker
  • V okupovanom Melitopole sa ozvali výbuchy v dvoch budovách
  • Rusi vo vojne prišli už o vyše 171-tisíc vojakov, spočítal Kyjev
  • Ukrajinci ukončili výcvik na britských tankov Challenger 2
  • Počet ruských vojakov v Bielorusku klesol na 4-tisíc

VIDEO: Stíhačky F-35 a MiG-29 spolupracujú. Poľské nebo je v bezpečí.

Video
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
+5Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...

23:45 Ukrajinský prezident Zelenskyj v pondelok zavítal aj do často ostreľovaného Nikopolu, ktorý administratívne spadá pod Dnepropetrovskú oblasť, ale leží prakticky oproti okupovanému Enerhodaru so Záporožskou jadrovou elektrárňou; obe mestá oddeľuje Dneper. „Posúdil som následky teroristických útokov proti Nikopolu a ďalším obciam v regióne,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. Ruské ostreľovanie podľa okresných úradov od začiatku vojny poškodilo či úplne zničilo skoro 5 000 budov, vrátane vzdelávacích a zdravotníckych zariadení.

V oblastnom stredisku v Dnipre prezident usporiadal poradu vrchného velenia ozbrojených síl; na programe bola podľa denníka Ukrajinská pravda celková situácia na bojisku a posilňovanie ukrajinských pozícií.

22:40 Okrem nemeckých tankov Leopard sú na Ukrajine už aj tanky Challenger 2 z Británie a nemecké bojové vozidlá pechoty Marder, oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Británia sa ich zaviazala na Ukrajinu poslať 14. Reznikov na sociálnych sieťach potvrdil aj to, že na Ukrajinu dorazili americké obrnené transportéry Stryker.

Dnes som mal tú česť spoločne s veliteľom výsadkových vojsk Maksymom Myrhorodským a našimi výsadkármi vyskúšať nové prírastky v našich jednotkách," uviedol Reznikov.

**22:12 V minulom roku klesla priemyselná produkcia na Ukrajine o 36,9 %. **Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil ukrajinský štatistický úrad.

Najhorším mesiacom z hľadiska dynamiky priemyselnej výroby v roku 2022 bol marec, keď po celoplošnej ruskej invázii okamžite klesla o 53,7 %. V januári bol zaznamenaný nárast o 2,9 % a vo februári pokles o 10,1 %.

V apríli sa miera poklesu znížila na 46,6%, v máji až júni na 40,9, resp. 40,8 %. V treťom štvrťroku, pred objavením sa problémov s dodávkami energie spôsobených ruským ostreľovaním, tento trend pokračoval. V júli nastal pokles na 42,3 %, v auguste to bolo 39,4 % a v septembri 39,8 %.

Najväčší pokles bol zaznamenaný v spracovateľskom priemysle (41,2 %), v ťažobnom priemysle (30,1 %), v dodávkach elektriny, plynu a tepla (30,7 %). Štátny štatistický úrad poskytol údaje bez zohľadnenia dočasne okupovaných území.

21:20 Obnoviť bezpečnosť v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAE) na juhu Ukrajiny nie je možné, kým ju má pod kontrolou Rusko. V pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafaelovi Grossimu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zelenskyj a Grossi sa stretli v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti ešte pred ZAE. Grossi tam má ísť tento týždeň a bude to už jeho druhá návšteva v ZAE od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Najväčšiu atómovú elektráreň v Európe obsadilo Rusko pred rokom. Pracujú tam ukrajinskí zamestnanci a v súčasnosti sú v nej aj medzinárodní experti MAAE.

„Bez okamžitého stiahnutia ruských vojakov a ruského personálu zo Záporožskej atómovej elektrárne a z priľahlého územia sú všetky iniciatívy na obnovenie bezpečia odsúdené na neúspech,“ povedal Zelenskyj Grossimu. Stretli sa pri vodnej elektrárni na rieke Dneper, ktorú poškodili ruské útoky.

Podľa Zelenského zamestnanci v ZAE sú pod „neustálym tlakom“, a dodal, že Rusi nedodržiavajú bezpečnostné predpisy a zasahujú do fungovania elektrárne.

20:50 Členovia nedávno vytvoreného ruského útočného útvaru tvrdia, že velitelia na nich nasadili vojakov, ktorí im majú brániť v ústupe a vyhrážajú sa im aj smrťou. Ruské sily totiž utrpeli v bojoch na východe Ukrajiny „obrovské“ straty, napísal v pondelok portál britského denníka The Guardian.

Skupina približne 20 mužov vo vojenských uniformách vo videu adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vraví, že sú zvyškom oddielu BÚRKA patriaceho pod ministerstvo obrany.

„Štrnásť dní sme sedeli pod otvorenou mínometnou a delostreleckou paľbou,“ hovorí ruský vojak Alexandýr Gorin v apeli, ktorý sa prvýkrát objavil v piatok 24. marca v ruskej aplikácii Telegram. „Máme obrovské straty. Zranených bolo 34 ľudí a zomrelo 22 ďalších vrátane nášho veliteľa,“ dodal Gorin. Ďalší vojak vyhlásil, že útvar na začiatku operácií pôvodne tvorilo 161 mužov.

Gorin uviedol, že jeho muži sa rozhodli vrátiť späť na veliteľstvo ruskej armády, ale nadriadení im ústup zamietli. „Rozmiestnili za nami vojakov ako bariéry a tí nám nedovolili opustiť pozície… Vyhrážajú sa nám, že nás jedného po druhom zlikvidujú a aj ako útvar. Chcú nás popraviť ako svedkov úplne nedbalého zločineckého velenia,“ povedala skupina mužov vo videu určenom Putinovi.

19:25 Nemecko dodalo na Ukrajinu tanky Leopard 2, ktoré Kyjevu prisľúbilo v januári. Oznámil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Áno, dodali sme tanky Leopard, ako sme oznámili,“ povedal Scholz na tlačovej konferencii v holandskom meste Rotterdam. Potvrdil tak správu nemeckého magazínu Der Spiegel, ktorý v pondelok s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard 2A6.

Nemecko s dodaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu súhlasilo v januári. Sú pritom považované za jedny z najlepších v západnom arzenáli. Toto rozhodnutie Berlína umožnilo aj iným krajinám reexportovať zo svojej výzbroje tanky Leopard na Ukrajinu.

Okrem tankov darovaných z Nemecka dorazili na Ukrajinu podľa zdroja agentúry Reuters aj tri tanky Leopard, ktoré Ukrajine prisľúbilo Portugalsko. Západní spojenci sa celkovo zaviazali, že Ukrajine pošlú až 300 rôznych tankov.

19:00 Poslanci maďarského parlamentu schválili návrh ratifikovania vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. O vstupe Švédska do NATO zákonodarný zbor nerozhodol. Za návrh hlasovalo 182 poslancov, proti boli šiesti.

budapešť maďarsko parlament Čítajte viac Maďarský parlament ratifikoval vstup Fínska do NATO

17:55 Na Ukrajinu z Nemecka dorazilo 18 tankov Leopard 2, ktoré Berlín prisľúbil Kyjevu zhruba pred dvoma mesiacmi. Informoval o tom nemecký časopis Der Spiegel, podľa ktorého už tanky prekročili ukrajinskú hranicu.

Nemecko prisľúbilo Kyjevu tanky Leopard v januári. Zároveň povolilo, aby tieto tanky nemeckej výroby do napadnutej krajiny reexportovali aj ďalšie európske štáty.

Okrem leopardov predtým Nemecko Ukrajine poskytlo tiež 40 obrnených vozidiel Marder. V ich ovládaní sa niekoľko týždňov v Nemecku cvičili ukrajinskí vojaci.

17:25 Muž, ktorý mal 11. marca na protivládnej demonštrácii v Prahe bundu s nášivkou žoldnierskej Vagnerovej skupiny a na batohu písmeno Z, pôjde pred súd. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe správy Českej televízie.

Muž je podľa obvodného štátneho zástupcu (prokurátora) pre Prahu 1 Jana Leleka podozrivý z trestného činu popierania, spochybňovania a schvaľovania genocídy. Polícia ho po proteste zadržala. „Vo veci bol minulý týždeň podaný návrh na potrestanie,“ uviedol v pondelok štátny zástupca.

V súvislosti s protivládnou demonštráciou, ktorá sa na Václavskom námestí v Prahe uskutočnila 11. marca, riešia kriminalisti aj ďalšie prípady. Zaoberajú sa napríklad pokusom časti demonštrantov vniknúť do budovy Národného múzea s cieľom strhnúť z fasády ukrajinskú vlajku. Jeden z protestujúcich k tomu dav podľa videí na sociálnych sieťach podnecoval.

17:15 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (20. 3. – 26. 3.) na Slovensko 15.525 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 558 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 15.777 ľudí.

16:45 Rusko má zbrane, ktoré sú schopné v prípade ohrozenia jeho existencie zničiť nepriateľa, a to vrátane Spojených štátov. Podľa agentúry Reuters to uviedol tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, ktorý zároveň obvinil Washington, že podceňuje jadrovú silu Moskvy.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Patrušev: Rusko má zbrane schopné v krajnom prípade zničiť Spojené štáty

16:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že navštívil frontové pozície v Záporožskej oblasti. Podľa agentúry AP sa na juhu krajiny tiež stretol so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, s ktorým hovoril o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej Rusmi.

Grossi na tento týždeň ohlásil návštevu Záporožskej jadrovej elektrárne. Tá je už viac ako rok okupovaná ruskými vojskami a v dôsledku ostreľovania musela niekoľkokrát prejsť na núdzové dieselové generátory. MAAE minulý týždeň uviedla, že Grossi chce v Záporožskej jadrovej elektrárni „na vlastné oči posúdiť vážnu situáciu“ ohľadom jadrovej bezpečnosti tohto zariadenia a tiež „zdôrazniť naliehavú potrebu“ jeho ochrany počas bojov na Ukrajine. Má to byť po druhý raz, čo Grossi elektráreň navštívi.

„Záporožská oblasť. Frontové pozície. Mám tú česť byť tu, po boku našich vojakov. Som vďačný každému nášmu vojakovi za obranu Ukrajiny, našej suverenity, našich miest a našich detí. Určite zvíťazíme,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti telegram.

Podľa denníka Ukrajinská pravda bol Zelenskyj miestnymi veliteľmi informovaný o situácii na príslušnom frontovom úseku tiež ohľadom zásobovania zbraňami a muníciou. Na sprievodnom videu je ďalej vidieť, ako prezident vojakov vyznamenáva a fotí sa s nimi.

16:25 Nemecko plánuje kúpiť až 28 samohybných húfníc, aby doplnilo medzery vo výzbroji armády po tom, čo tieto systémy poslalo vlani na Ukrajinu. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, informovala agentúra Reuters. Poznamenáva, že ťažká vojenská technika ako napríklad húfnica, o ktorej mnohí odborníci predtým hovorili, že patrí do minulosti, zažíva počas vojny na Ukrajine veľký návrat.

Rozpočtový výbor nemeckého Spolkového snemu bude o nákupe húfníc rozhodovať na svojom stredajšom zasadnutí. Vláda v Berlíne Ukrajine dodala 14 húfníc a pôvodne plánovala, že sa so žiadosťou o nákup náhradných systémov na parlament obráti až v lete. Avšak minister obrany Boris Pistorius to robí už teraz z dôvodu kritiky, že dopĺňanie zásob armády postupuje príliš pomaly.

16:15 Maďarský parlament v pondelok popoludní otvoril svoju plenárnu schôdzu, v rámci ktorej majú poslanci tento týždeň hlasovať aj o úprave štátneho rozpočtu, o vstupe Fínska do NATO, ale aj o vládnom protivojnovom uznesení. S odvolaním sa na server Index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predseda parlamentnej frakcie strany Fidesz Máté Kocsis 17. marca na Facebooku uviedol, že parlament bude hlasovať o rozšírení NATO 27. marca a dodal, že Fidesz podporí členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii. Fínsko čaká už iba na maďarský a turecký súhlas, podotýka server, podľa ktorého však frakcia Fideszu ešte nerozhodla o otázke schválenia vstupu Švédska do NATO.

16:00 Z mesta Avdijivka, ležiaceho v tesnej blízkosti frontu na východe Ukrajiny, začali v pondelok evakuovať pracovníkov technických služieb, ktorí tam ešte zostali.

Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy Vitalij Barabaš, podľa ktorého bude v meste čoskoro vypnutý mobilný príjem, „pretože v meste sú informátori ruských okupantov“, uviedla agentúra Reuters.

Rusko podľa Barabaša mení Avdijivku na „miesto ako z postapokalyp­tických filmov“ a zintenzívňuje ostreľovanie, čo tamojšie úrady núti k tomu, aby toto mesto takmer úplne uzavreli, informuje TASR.

Agentúra Reuters pripomenula, že ruské sily v poslednom čase postupne získavajú územie na okrajoch Avdijivky. Ukrajinská armáda aj pre to už minulý týždeň varovala, že mesto by sa mohlo stať „druhým Bachmutom“, ktoré niekoľkomesačné prudké boje zmenili na trosky.

15:30 Ukrajina je pripravená vyslať svojich pilotov na výcvik v používaní západných stíhacích lietadiel, vyhlásil v pondelok v Londýne predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk.

Stefančuk v prejave v britskom parlamente povedal, že Kyjev dokáže vydobyť „spoločné víťazstvo Ukrajine a svetu“, keď „dostane krídla“. Povedal: „Sme pripravení na intenzívnejší výcvik ukrajinských vojakov. Sme pripravení poslať našich pilotov na výcvik so stíhačkami. Stále vravíme ‚Prosíme vás, odovzdajte nám svoje skúsenosti‘“.

Takisto sa poďakoval za rozhodnutie poslať Ukrajine 14 tankov Challenger 2, čo posilnilo rozhodnutie iných krajín, aby išli v šľapajach Londýna.

„Dnes je ten čas, aby sa Británia stala lídrom aj v tom, že otvorí dvere pre používanie lietadiel a rakiet dlhého doletu,“ dodal.

Stefančuk znovu vyzval na vznik osobitného súdu, ktorý bude vyšetrovať vojnové zločiny Ruska.

„Chceme využiť všetky právne mechanizmy, aby sme zaistili, že Rusko bude porazené po právnej stránke, že sa bude zodpovedať za všetky zločiny, ktoré spáchalo na Ukrajine,“ povedal. Dodal, že „tieto zločiny nebudú skutočné, ak nebudú tresne stíhané“.

14:20 Poľské orgány zadržali cudzinca, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko. Ako spresnila poľská prokuratúra, k zadržaniu došlo 21. marca v severopoľskom prístavnom meste Gdaňsk, uviedla agentúra Reuters.

„Zo zistení vykonaných v tomto prípade vyplýva, že podozrivý konal v prospech ruských spravodajských služieb tým, že získaval a zhromažďoval informácie… o kritickej infraštruktúre v Pomoranskom a Kujavsko-pomoranskom vojvodstve a o činnosti služieb a orgánov zodpovedných za bezpečnosť,“ uviedla prokuratúra v Gdaňsku.

Prokurátorka Gražyna Wawryniuková dodala, že získané informácie muž odovzdal ruskej spravodajskej službe, informuje TASR.

Počas výsluchu sa podozrivý priznal k vykonávaniu špionážnej činnosti a opísal podrobnosti, ako aj okolnosti svojho naverbovania ruskou rozviedkou, spresnil poľský spravodajský web Wiadomošči.

Úlohy nariadené ruskými tajnými službami podozrivý muž plnil minimálne od januára tohto roku. V prípade uznania viny mu hrozí až desať rokov väzenia, dodal Reuters.

14:15 Ruské raketové ostreľovanie východoukrajinského mesta Sloviansk si vyžiadalo najmenej dve obete a takmer tri desiatky zranených, uviedol v pondelok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko na sociálnej sieti Facebook spresnil, že v dôsledku ruského ostreľovania boli v meste zničené administratívne aj kancelárske budovy, päť výškových budov a sedem súkromných domov. Zároveň potvrdil, že o život prišli dve osoby a 29 ďalších utrpelo zranenia.

Ruské jednotky podľa Kyrylenka zaútočili na mesto Sloviansk dvoma raketami systému S-300. K ostreľovaniu došlo o 9.30 h SELČ, cituje AFP.

Terčom útoku v Doneckej oblasti sa stalo aj mesto Družkivka. „Dve rakety S-300 zasiahli sirotinec v Družkivke a takmer úplne ho zničili,“ spresnil Kyrylenko s tým, že obete na životoch odtiaľ doposiaľ hlásené neboli.

„Nepriateľ musí vedieť: Ukrajina neodpustí mučenie našich ľudí, neodpustí tieto úmrtia a rany,“ napísal v súvislosti s útokmi na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

14:05 Druhý z 15 tankov Leopard 2A4 by malo Nemecko dodať na Slovensko v apríli. Posledné tri kusy prídu v decembri. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine.

tank Leopard 2A4 Čítajte viac Druhý nemecký leopard prichádza na Slovensko. Pozrite si tanky v akcii VIDEO: Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard
Video
Ukrajinskí vojaci už cvičia na nemeckých tankoch Leopard 2. Do obrneného stroja sa posadil aj Vladimir Kličko, bývalý boxerský majster sveta v ťažkej váhe. Pozrite si, čo odkázal svetu. Zdroj: Twitter Vladimira Klička

13:55 Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj opäť zavítal do mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Cieľom jeho cesty na východný front bolo vyriešiť „problematické otázky, ktoré bránia efektívnemu plneniu bojových úloh“. Prijal tam aj rozhodnutia, ktoré majú posilniť schopnosti ukrajinskej armády odrádzať nepriateľa od útokov a spôsobovať mu škody a straty.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Do posledného muža. Syrskyj: Udržanie kontroly nad Bachmutom je z vojenského hľadiska nevyhnutné

13:40 Kritika zo strany Západu a možné ďalšie sankcie nespôsobia zmenu v plánoch Ruska rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Takáto reakcia samozrejme nemôže mať vplyv na plány Ruska,“ povedal Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

Západ odsúdil sobotňajšie oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina o dohode s Bieloruskom o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v tejto krajine. Európska únia vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením týchto zbraní na svojom území. Mohlo by totiž v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám.

„Umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku by znamenalo nezodpovednú eskaláciu a ohrozenie európskej bezpečnosti,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na Twitter.

„Bielorusko to ešte stále môže zastaviť, je to ich voľba,“ dodal. Sankcie proti Rusku a Bielorusku v nedeľu v tejto spojitosti podporila aj Litva.

13:10 V okupovanom Melitopole sa v pondelok ráno ozvali výbuchy v dvoch budovách, kde boli umiestnení ruskí vojaci a príslušníci bezpečnostných zložiek. Podľa serveru RBK-Ukrajina to uviedol starosta juhoukrajinského mesta Ivan Fedorov. Okupačná správa hovorí o zásahu vysokoškolských internátov.

„Veľakrát sme hovorili, že v zabraných budovách technickej školy a univerzity sú kasárne aj budova, kde sídli ‚správa‘ ich (ruských) špeciálnych služieb, takzvané ministerstvo Štátnej bezpečnosti. Preto boli dnes ráno v týchto dvoch budovách počuť výbuchy,“ povedal Fedorov. „Očití svedkovia videli, ako ruskí vojaci z tejto ubytovne jednoducho vybiehali v spodnej bielizni,“ dodal predstaviteľ ukrajinskej správy.

Okupačná správa mesta podľa ruskej agentúry TASS uviedla, že v Melitopole boli po ukrajinskom ostreľovaní civilných objektov dvaja ľudia prevezení so zraneniami do nemocnice. Zasiahnuté boli podľa nej študentské internáty miestnej univerzity.

12:50 Premiér Eduard Heger na bratislavskej konferencii o zahraničnej politike pripomenul fenomén ruskej propagandy, a to tiež v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. „Slovensko patrí na západ a vždy patrilo, geograficky, mentálne, ekonomicky,“ povedal Heger v prejave na konferencii. Ocenil spojencov, ktorí vyslali svojich vojakov a techniku na Slovensko v rámci posilnenia východného krídla NATO; tamojšej mnohonárodnej bojovej jednotke velí Česká republika.

SR Bratislava konferencia hodnotiaca politika zahraničná BAX Čítajte viac Heger: Slovensko patrí na západ geograficky, mentálne aj ekonomicky

12:40 Európska komisia (EK) v spolupráci s Poľskom a Ukrajinou zintenzívni svoje úsilie, ktorého cieľom je vypátrať tisíce ukrajinských detí unesených do Ruska.

Ako Eurokomisia uviedla v pondelok na sociálnej sieti Twitter, „je známe, že Rusko deportovalo 16.200 ukrajinských detí“. Domov sa z nich vrátilo len zhruba 300.

„Ich únos a zmena štatútu – vrátane národnosti – sú vojnovými zločinmi,“ dodal exekutívny orgán Európskej únie s tým, že spolu s Ukrajinou a Poľskom „zintenzívňuje úsilie o ich nájdenie“.

EK tiež uviedla, že zorganizuje konferenciu zameranú na prediskutovanie spôsobov, ako vypátrať miesto pobytu takýchto detí, cituje PAP. Zároveň prisľúbila, že „pomôže orgánom OSN a medzinárodným organizáciám pri zhromažďovaní informácií o deportovaných deťoch“.

12:20 Vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina o plánovanom rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku chce Moskva prinútiť Spojené štáty k rokovaniam, napísal v pondelok poľský denník Rzeczpospolita. Informovala o tom agentúra DPA.

Rusko, Vladimír Putin Čítajte viac Akú páku to Putin skúša? Chce tlačiť na USA, aby akceptovali ruské územné zisky na Ukrajine

12:05 V juhoukrajinskom Mariupole zrejme pri pokuse o atentát explodoval automobil Ruskom dosadeného šéfa polície Michaila Moskvina. Informovala o tom agentúra TASS. Podľa ukrajinského starostu mesta Vadyma Bojčenka išlo o prácu odboja.

„Ráno vyhodili do povetria auto policajného šéfa Moskvina. Je nažive, všetko je v poriadku,“ uviedol zdroj agentúry TASS, podľa ktorého sa Moskvin v čase výbuchu nachádzal len niekoľko metrov od vozidla a utrpel ľahký otras mozgu.

Detonácia nastala okolo 8:30, povedal starosta ruskej okupačnej správy Mariupoľa. Bojčenko následne explóziu potvrdil. Na telegrame napísal, že o 8:07 sa na jednej z tried v centre juhoukrajinského prístavného mesta ozval výbuch.

„V okupovanom Mariupole zasiahol mariupoľský odpor a vyhodil do povetria auto jedného zo šéfov okupantov,“ uviedol Bojčenko na telegrame. Ďalšie podrobnosti sa podľa neho zisťujú.

11:50 Nezvestný český dobrovoľník na Ukrajine, ktorý vystupuje pod prezývkou Sendy Storm, sa po šiestich dňoch našiel. Na facebooku to uviedol dobrovoľnícky projekt zdravotnizajis­teni.cz, podľa ktorého s nimi muž spolupracoval. O nezvestnom predtým na facebooku informovala organizácia Memorial – International Legion Defense of Ukraine, ktorá združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich proti Rusku.

„Náš brat (krycie meno Sendy Storm), český dobrovoľník, je nezvestný,“ napísal na facebooku Memorial. Českého bojovníka jeho kolegovia naposledy videli blízko miest Slovjansk a Kramatorsk v Donbase. Podľa facebookového účtu projektu zdravotnizajis­teni.cz muž viezol humanitárnu pomoc z Kyjeva, neskôr dobrovoľníci uviedli, že bol vďaka zapojeniu ľudí na sociálnych sieťach nájdený a sám sa ozval. Projekt sídli v Benešove a na svojej internetovej stránke uvádza, že jednou z jeho činností sú humanitárne misie, vrátane tej na Ukrajine.

11:35 Rusko zvažuje, že bude žiadať o kompenzácie za škody vzniknuté vlaňajšími explóziami na plynovodoch Nord Stream. Informovala o tom v pondelok agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vysokopostaveného diplomata na ruskom ministerstve zahraničia Dmitrija Biričevského. Ten tiež povedal, že budúcnosť tohto plynovodného projektu je neistá.

merkelová medvedev nord stream Čítajte viac Rusko zvažuje predložiť účet za poškodenie Nord Streamu. Len komu?

11:03 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo veliteľa Ruského dobrovoľníckeho zboru (RDK) Denisa Kapustina na federálny zoznam hľadaných osôb. Informovala o tom britská stanica BBC s tým, že ministerstvo nespresnilo, prečo po Kapustinovi pátra.

Kapustin, známy aj pod menom Denis Nikitin či prezývkou White Rex, sa v médiách spomínal v súvislosti s údajným prienikom komanda členov Ruského dobrovoľníckeho zboru z Ukrajiny a následnými útokmi v dvoch dedinách v Brianskej oblasti z 2. marca tohto roku, informuje TASR.

Vojenský význam tejto operácie bol pritom nulový. Kapustin v rozhovoroch pre médiá tvrdil, že operácia v Brianskej oblasti bola dohodnutá s ukrajinskými orgánmi, „inak by sa jednoducho nemohla uskutočniť“.

Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak však vtedy uviedol, že Ukrajina nemá s akciou v Brianskej oblasti nič spoločné. Naznačil, že išlo o čin „ruských partizánov“, ktorí „začali demontovať režim“ ruského prezidenta Vladimira Putina.

Briansk, požiar, Tweeter Čítajte viac V ruskom Briansku vypukol obrovský požiar, horeli sklady ropy

Ako v pondelok citovala BBC, podľa Ruska je Kapustin zapletený aj do údajného pokusu o atentát na ruského propagandistu Konstantina Malofejeva a do zosnovania „sabotáže a teroristického činu“ s použitím improvizovaného výbušného zariadenia vo Volgogradskej oblasti.

Pátranie bolo v Rusku vyhlásené aj po jeho dvoch údajných komplicoch: Kirillovi Kanachinovi a Alexejovi Ogurcovovi.

10:49 Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne aj morálne, na Slovensku možno ešte výraznejšie ako inde, upozornila na konferencii o zahraničnej politike prezidentka Zuzana Čaputová. Slovensko opakovane pomohlo Kyjevu, ktorý už viac rok čelí invázii Ruska, aj dodávkami vojenského materiálu.

„Čo sa týka možnej vojenskej pomoci, zdroje nie sú nevyčerpateľné. Ak neinvestujeme aj do obranného priemyslu, tak sa nebudeme môcť pohnúť ďalej, ani pri našej vlastnej obrane. Podpora Ukrajine sa vyčerpáva aj z hľadiska podpory verejnosti, na Slovensku zrejme najviac,“ uviedla Čaputová.

Podľa Čaputovej je väčšina Slovákov aj naďalej naklonená prijatiu utečencov z Ukrajiny, väčšina si ale tiež myslí, že ich život sa príchodom utečencov zhoršil.

SR Bratislava konferencia hodnotiaca politika zahraničná BAX Čítajte viac Čaputová: Na Slovensku rastie riziko straty spoločenskej podpory pre našu zahraničnú politiku

10:31 Slovenské školy navštevuje 10 570 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 28. februáru 2023, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva.

Najviac žiakov podľa údajov navštevuje základné školy, je ich 7 162. Do základných škôl chodí najviac žiakov z Ukrajiny v Bratislavskom kraji (2329), v ostatných krajoch základné školy navštevuje pod 1000 žiakov. Najmenej žiakov v základných školách (471) je v Banskobystric­kom kraji.

Do materských škôl chodí 1 805 žiakov. Najviac ukrajinských detí je v materských školách v Bratislavskom kraji (536). Naopak, najmenej ich je v Banskobystrickom kraji, 139.

Podľa zverejnených údajov gymnáziá navštevuje do 500 žiakov z Ukrajiny. Opäť najviac ich je v Bratislavskom kraji (169), najmenej v Trnavskom kraji (29). Na stredné odborné školy chodí 847 Ukrajincov. V Bratislavskom kraji, kde je ich najviac, dosiahol ku koncu februára ich počet 265. Najmenej študentov navštevuje stredné odborné školy v Banskobystrickom kraji (42).

Celkovo najviac ukrajinských žiakov navštevovalo ku koncu februára školy v Bratislavskom kraji, bolo ich 3388. Naopak, najmenej ukrajinských školákov je v Banskobystrickom kraji (709).

9:54 Zostrojenie každého takéhoto dronu-kamikadze stojí len niekoľko stoviek dolárov, čo je oveľa lacnejšie ako štandardná kvalitná kvadrokoptéra. Jeden iránsky dron Šáhid stojí Moskvu podľa niektorých odhadov 20 000 až 50 000 dolárov.

dron Čítajte viac Kyjev údajne chystá nevídaný útok dronmi. Nasadiť má až 50-tisíc strojov. Náklady? Minimálne

9:31 Počet ruských vojakov v Bielorusku sa znížil na približne 4000. Podľa serveru RBK-Ukrajina to uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko. Hromadenie ruských vojsk v Bielorusku v posledných mesiacoch vyvolávalo pri ukrajinskom velení obavy z možného nového ruského útoku na Kyjev.

„Tento počet je o niečo nižší ako predtým. Pretože jednotky, ktoré prešli výcvikom, Rusko stiahlo z územia Bieloruska na svoje územie,“ povedal Demčenko s tým, že Rusi následne posielajú týchto vojakov priamo do bojov na východnej Ukrajine.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Expertka: Putin jadrovo vydiera. Na atómový útok by nepotreboval Bielorusko

Mnoho analytikov upozorňovalo, že množstvo ruských vojakov v Bielorusku nevzrástlo od vlaňajšej jesene natoľko, aby odtiaľ mohla Moskva začať nový útok na sever Ukrajiny. Ukrajinská pohraničná služba v polovici marca uvádzala, že v Bielorusku je 9 000 až 10 000 ruských vojakov, ktorí tam absolvovali výcvik alebo sa zúčastnili cvičenia v rámci bielorusko-ruského zoskupenia vojsk.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine.

9:15 Ukrajinskí vojaci v Británii ukončili výcvik na tankoch Challenger 2 a vracajú sa do vlasti. Dnes o tom podľa britských médií informovalo ministerstvo obrany. Ukrajinci sa do Británie na výcvik presunuli krátko po tom, čo britský premiér Rishi Sunak v januári oznámil, že jeho krajina Kyjevu odovzdá 14 tankov Challenger 2 v rámci pomoci v boji proti ruským inváznym silám.

Britský minister obrany Ben Wallace povedal, že „ukrajinskí vojaci sa do vlasti vracajú lepšie vybavení, nie však do menšieho nebezpečenstva“. Počas výcviku v grófstve Dorset trénovali, ako tank šoférovať, ovládať a ako majú členovia posádky spolupracovať. Cvičili tiež, ako efektívne identifikovať ciele a útočiť na ne.

VIDEO: Čo dokážu britské tanky na Ukrajine proti Rusom?
Video

Server Independent píše, že britský rezort obrany odovzdania tankov Challenger 2 označil za krok k zmene pre ukrajinské ozbrojené sily. Tieto obrnené vozidlá im podľa Londýna poskytnú jedny z najmodernejších a najsofistikova­nejších delostreleckých systémov na svete.

Agentúra DPA pripomína, že Británia v januári dodávku moderných tankov na Ukrajinu oznámila ako prvá z jej spojencov. Ostatné krajiny tak vystavili tlak, aby urobili to isté. Spojené štáty poskytnú Ukrajine tanky M1 Abrams, Nemecko a ďalšie európske krajiny obrnenca Leopard 2.

8:18 Ruský prezident Vladimír Putin podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) stále usiluje o celkové víťazstvo vo vojne na Ukrajine.

bachmut Čítajte viac Zima nevyšla a tak Putin stavil na naťahovanie vojny. Cieľom celá Ukrajina

7:53 Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 610 ruských vojakov. Celkový počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny tak stúpol na 171 160, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o šesť obrnených bojových vozidiel pechoty, sedem delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo 6 953 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 638 delostre­leckých systémov a 523 raketometov.

7:07 Ruská armáda za uplynulých 24 hodín podnikla proti Ukrajine dvakrát útok raketou, 23 leteckých úderov a 38 útokov raketometmi. Uviedol to v pondelok ráno ukrajinský generálny štáb. Vzdušné sily Ukrajiny podnikli tri údery proti ruským dočasným základniam. Ukrajinská raketa a delostrelectvo zaútočili na jeden kontrolný bod, štyri oblasti koncentrácie ruských vojakov, zbraní a vojenskej techniky, stanicu elektronického boja a na sklad munície.

6:10 O ukrajinských deťoch zavlečených do Ruska alebo obnove školskej infraštruktúry zasiahnutej vojnou rokoval v nedeľu v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským britský herec Orlando Bloom. Vo svojom prejave o tom v noci na pondelok informoval Zelenskyj. Bloom je veľvyslanec dobrej vôle Detského fondu OSN (UNICEF).

Bloom navštívil detské centrum Spilno vybudované v metre, „kde môžu deti na niekoľko hodín denne zakúsiť pocit normálnosti,“ napísal herec na instagrame a zverejnil niekoľko fotografií, ako sa hrá s deťmi. Herec tiež opísal svoje stretnutie s Nataliou a Jurijom, ktorí si vzali domov k svojim piatim deťom ešte ďalšie štyri, ktoré kvôli vojne vedenej Ruskom prišli o rodičov.

VIDEO: Stretnutie Bloom – Zelenskyj.

Video

Zelenskyj s Bloomomom hovorili o obnove krajiny aj školskej infraštruktúry alebo nútených odchodoch ukrajinských detí na území Ruska. Dohodli sa na konkrétnej spolupráci na budovaní protiatómových krytov pre deti a technickej podpore diaľkovej výučby v regiónoch, kde pre akútne nebezpečenstvo nie je možné chodiť do školy fyzicky.

Blooma na jeho ceste sprevádzal tím kolegov z fondu UNICEF. Zelenskyj ich prijal v kancelárii, Bloom mu zložil poklonu za to, ako drží krajinu zomknutú. Herec už Ukrajinu navštívil v roku 2016. V stredu sa s Bloomom stretol český prezident Petr Pavel, rokovali tiež o Ukrajine a pomoci tamojším deťom.

6:00 Český dobrovoľník s prezývkou Sendy Storm bojujúci na Ukrajine je nezvestný. Na facebooku to napísala organizácia Memorial – International Legion Defense of Ukraine, ktorá združuje zahraničných dobrovoľníkov bojujúcich na strane Ukrajiny proti ruskej agresii. Českého bojovníka jeho kolegovia naposledy videli blízko miest Slovjansk a Kramatorsk na Donbase.

Na Ukrajine minulý týždeň padol český dobrovoľník, ktorý bojoval na ukrajinskej strane. Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí išlo o druhý takýto prípad za posledný rok. Na Donbase bol nedávno tiež vážne zranený český dobrovoľník, ktorý v rámci projektu Phoenix pomáhal na východnej Ukrajine s ošetrovaním vojakov na fronte.

549 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine