Už siedmy marcový test: KĽDR odpálila ďalšie dve balistické rakety

Severná Kórea zo svojho východného pobrežia odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu. Dopadli do Japonského mora. Podľa zahraničných agentúr o tom informovalo velenie juhokórejskej armády a japonská pobrežná stráž. Komunistická krajina v posledných týždňoch rakety testuje opakovane.

27.03.2023 06:47
debata (1)

Rakety boli odpálené o 7:47 miestneho času (0:47 SELČ) z oblasti južne od severokórejského hlavného mesta Pchjongjangu. Prešli vzdialenosť približne 370 kilometrov (229 míľ), než dopadli do mora. Podľa agentúry AP o tom informoval juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Južná Kórea odpálenie rakiet odsúdila ako „vážnu provokáciu“ ohrozujúcu mier v regióne a porušujúce rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

Počas marca už KĽDR vykonala sedem pokusov. Stále častejšia demonštrácia vojenskej sily je okrem iného reakciou na nedávne spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov, píše agentúra AP.

North Korea Launch Čítajte viac KĽDR otestovala útočný podvodný dron, môže vyvolať "rádioaktívne cunami"

Japonské úrady podľa agentúry Kjódó informovali o dopade rakety do Japonského mora, mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Z oblasti nie sú hlásené žiadne škody na lietadlách alebo lodiach.

Vlani Severná Kórea odpálila rekordný počet viac ako 70 striel, vrátane medzikontinen­tálnych balistických rakiet schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa