Maďarský parlament ratifikoval vstup Fínska do NATO

Maďarský parlament v pondelok ratifikoval pristúpenie Fínska k Severoatlantickej aliancii. Proti bolo len šesť poslancov, za ich hlasovalo 182 a nikto sa nezdržal. Naďalej zostáva podľa tlačových agentúr nejasné, kedy maďarskí poslanci budú hlasovať o ratifikácii švédskeho vstupu do NATO.

27.03.2023 18:40 , aktualizované: 21:57
budapešť maďarsko parlament Foto: ,
Budova maďarského parlamentu v Budapešti.
debata (9)

Server Telex.hu pripomína, že maďarské ministerstvo zahraničných vecí predložilo návrh ratifikácie vstupu dvoch škandinávskych krajín parlamentu pred vyše ôsmimi mesiacmi. Fínsko potrebuje už len ratifikáciu Turecka. Naďalej však zostáva podľa tlačových agentúr nejasné, kedy maďarskí poslanci budú hlasovať o ratifikácii švédskeho vstupu do NATO.

Fínsko a Švédsko požiadali o prijatie do aliancie spoločne vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Maďarsko a Turecko boli do dnešného dňa poslednými členmi NATO, ktoré ešte pristúpenie dvoch škandinávskych štátov nedali zelenú. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že naliehal na Budapešť aj Ankaru, aby žiadosť škandinávskych krajín schválili

Fínska premiérka Sanna Marinová poďakovala Maďarsku za dnešnú ratifikáciu a zároveň vyzvala na rýchle prijatie Švédska. „Ďakujem za jasné rozhodnutie,“ napísala ministerská predsedníčka na twitteri krátko po hlasovaní maďarských poslancov. "Členstvo Fínska a Švédska v NATO posilňuje bezpečnosť celej aliancie. Je v záujme všetkých, aby Švédsko bolo pred summitom vo Vilniuse tiež členom NATO,“ dodala. Aliančný summit v litovskej metropole sa má konať v júli.

Poradca premiéra Viktora Orbána na twitteri uviedol, že Maďarsko podporuje vstup Švédska do NATO, no rozhodnutie je na parlamente. „Niektorí poslanci sú znepokojení tým, že niektorí švédski vládni predstavitelia majú vo zvyku ustavične spochybňovať stav maďarskej demokracie a tým urážať našich voličov, poslancov a krajinu ako celok,“ upozornil Balázs Orbán. Napriek zhodnému priezvisku nie je príbuzný s predsedom vlády, poznamenala agentúra Reuters.

Sauli Niinistö Čítajte viac Fínsko je bližšie k vstupu do NATO

Niektorí maďarskí opoziční politici a analytici sa domnievajú, že ťahanice o ratifikáciu mali prinútiť Švédsko a Fínsko, aby podporili uvoľnenie miliárd eur z fondov EÚ pre Budapešť. No riaditeľ provládneho inštitútu Nézöpont Sámuel Ágoston Mráz povedal AP, že Maďarsko neurobí žiadny krok ohľadom Švédska, kým sa Turecko nerozhodne, či schváli švédske členstvo v NATO. Maďarsko „nechce rozhodovať proti Turkom“ a tiež chce od Štokholmu záruky zlepšenia bilaterálnych vzťahov, povedal Mráz.

Aj v Turecku sa pravdepodobne Fíni dočkajú súhlasu skôr ako Švédi. V polovici tohto mesiaca turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uistil svojho fínskeho kolegu Sauliho Niinistöa, že Turecko začne ratifikáciu fínskej žiadosti. Vyjadril pritom nádej, že zákonodarcovia vstup severskej krajiny potvrdia pred májovými prezidentskými a parlamentnými voľbami v Turecku.

Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia. Na schôdzke totiž zaznelo, že politici týchto krajín „hrubo a neopodstatnene urážali Maďarsko“. Do oboch severských krajín preto vyslali parlamentnú delegáciu. Členovia maďarskej delegácie rokovali v Štokholme 7. marca a ďalší deň potom v Helsinkách.

Švédsky premiér Ulf Kristersson 23. marca v Bruseli vyhlásil, že od Budapešti bude žiadať vysvetlenie, prečo maďarský parlament odkladá ratifikáciu vstupu Švédska do aliancie NATO. „Budem sa pýtať, prečo teraz oddeľujú Švédsko od Fínska. Takéto signály sme doteraz nedostali, takže to dnes určite predostriem Orbánovi,“ povedal Kristersson.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #Fínsko