Amnesty: Konflikt na Ukrajine odhalil dvojité štandardy Západu

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo svojej výročnej správe za rok 2022 zverejnenej v utorok poukázala na "dvojité štandardy" Západu, čo sa týka porušovania ľudských práv vo svete. AI dala do kontrastu reakciu západných krajín na ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a ich mlčanie ohľadom situácie v Egypte, Saudskej Arábii či k zaobchádzaniu Izraelčanov s Palestínčanmi.

28.03.2023 14:14
Kazachstan, vojna na Ukrajine Foto: ,
Protesty proti ruskej vojne v kazašskom meste Almaty. Archívne foto.
debata (65)

„Rešpekt vzbudzujúca reakcia Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu zdôraznila dvojité štandardy, keď odhalila, aké nekonzistentné bola ich odozva v prípade mnohých iných porušení Charty OSN,“ povedala v Paríži generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

Poznamenala, že reakcia západného sveta na vojnu na Ukrajine ukázala, čo je možné dosiahnuť, ak existuje politická vôľa konať. Tento konflikt však podľa jej slov zároveň upozornil na zlyhania Západu v prípade porušovania ľudských práv v iných častiach sveta.

V Izraeli boli napríklad vlani zavedené opatrenia, ktoré podľa AI prinútili opustiť domovy mnohých Palestínčanov, rozšírili nelegálne židovské osady a zlegalizovali už existujúce osady v okupovanom Predjordánsku. Napriek tomu, že izraelské sily tam usmrtili „najmenej 153 civilistov vrátane desiatok detí“, Západ voči izraelskému „systému útlaku“ nevystúpil, uvádza Amnesty.

AI vo svojej správe tiež uviedla, že v Saudskej Arábii sú väznení ľudskoprávni aktivisti a ľudia odsúdení v nespravodlivých súdnych procesoch za svoje názory a že sú tam vykonávané hromadné popravy.

Tisíce obhajcov ľudských práv, novinárov, demonštrantov a disidentov sú zadržiavané aj v egyptských väzniciach, kde zostáva rozšírenou praxou aj mučenie.

Hoci európske krajiny prijali množstvo ukrajinských utečencov, podľa AI nepreukázali rovnakú solidaritu s ľuďmi utekajúcimi pred konfliktmi v Sýrii, Afganistane a Líbyi. Utečencov z Ukrajiny privítali aj Spojené štáty, ktoré však „podľa praktík a zakorenených v protičernošskom rasizme od septembra 2021 do mája 2022 vyhostili viac ako 25 000 Haiťanov a mnohých z nich vystavili mučeniu a zlému zaobchádzaniu“, uviedla AI.

Organizácia odsúdila aj zlyhania globálnych inštitúcií, čo sa týka adekvátnej odozvy na konflikty, pri ktorých boli zabité tisíce ľudí, napríklad v Etiópii, Mjanmarsku a Jemene.

„Konflikt s najvyšším počtom obetí nebol v roku 2022 na Ukrajine, ale v Etiópii,“ uviedla Callamardová.

Vojna na Ukrajine podľa AI „odviedla zdroje a pozornosť od klimatickej krízy, ďalších dlhodobých konfliktov a ľudského utrpenia na celom svete“.

Počas minulého roka boli zaznamenané aj rozsiahle porušovania práv žien krajinách, akými sú Irán či Afganistan. AI upriamila pozornosť aj na vlaňajšie rozhodnutie najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil ústavne garantované právo žien na prerušenie tehotenstva.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International #vojna na Ukrajine