Vysokoškolskí učitelia v Česku žiadajú vyššie mzdy, inak budú pokračovať v protestoch

Protest učiteľov a študentov proti nízkym mzdám sa v utorok skončil na Hradčianskom námestí pred Pražským hradom, kam protestujúci dovalili symbolický balvan odkazujúci na mytologického Sizyfa. Ak politici nesplnia sľub o zvýšení financií pre vysoké školstvo, sú pripravení protestovať ďalej, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

28.03.2023 17:32 , aktualizované: 19:09
Česko protest učitelia praha Foto: ,
Učitelia a študenti vysokých škôl na proteste Hodina pravdy proti nízkym platom v humanitných a spoločenskovedných odboroch pred Pražským hradom. 28. marca 2023.
debata

Pochod ukončili symbolicky pri soche T. G. Masaryka, pretože jeho osobnosť koncentruje pestrosť odborov, ktoré chcú akademicky rozvíjať. Masaryk bol sociológ, filozof a filológ. Zároveň si k nemu symbolicky prišli po radu, ako presvedčiť o svojej užitočnosti spoločnosť a politikov

Pedagógovia a študenti účasťou na proteste ukázali, že sú si vedomí svojej hodnoty pre spoločnosť. „Bádame, aj keď veľakrát nemáme kde. Učíme a vzdelávame seba aj svoje okolie, aj keď mnohokrát nemáme za čo. A napriek tomu, podobne ako Sizyfos, dnes a denne plníme toto svoje poslanie a nehodláme prestať,“ povedal jeden z organizátorov doktorand Kajetán Holeček.

Aktívnou účasťou na utorkových protestných akciách, ktoré sa konali v deviatich českých mestách a zapojili sa do nich stovky ľudí, ukázali, že im situácia na ich fakultách nie je ľahostajná.

„Ak sa nezlepší finančná situácia českého vysokého školstva ako celku, a humanitných a spoločenskovedných fakúlt konkrétne, prídeme o kvalitných učiteľov, prídeme však aj o dorast a konkurencieschopné vysoké školstvo,“ dodal Holeček.

Do protestnej akcie s názvom Hodina pravdy, ktorá sa symbolicky koná na Deň učiteľov, sa podľa organizátorov zapojili stovky vyučujúcich aj študentov z 13 prevažne filozofických fakúlt. Pedagógov v ich iniciatíve podporujú aj vysokoškolské odbory.

Vyučujúci a študenti vysokých škôl na proteste... Foto: TASR/AP, Barbora Vizváryová
ČR vysoké školy protest česko Vyučujúci a študenti vysokých škôl na proteste Hodina pravdy proti nízkym platom v humanitných a spoločenskovedných odboroch. V Prahe 28. marca 2023. F

Organizátori protestu oceňujú, že sa postupne darí napravovať situáciu učiteľov na základných a stredných školách. Na vysoké školstvo sa však podľa nich zabudlo. Dlhodobá systémová nespravodlivosť v podpore vedy a vysokých škôl podľa nich ohrozuje ďalší rozvoj humanitných odborov na potrebnej úrovni.

Protest označujú za krajné riešenie, ku ktorému ich donútila situácia na mnohých pracoviskách. Zdôrazňujú najmä odchody talentovaných odborníkov či vyčerpanie ostatných, nutnosť hľadať si doplnkové zamestnanie alebo neschopnosť vysokých škôl ponúknuť perspektívu mladšej generácii.

Cieľom protestu je okrem iného aj podporiť požiadavku dekanov filozofických fakúlt na záchranný príspevok dotknutým odborom a zároveň snaha presadiť aj dlhodobé a systémové riešenie.

Český minister školstva Vladimír Balaš v utorok uviedol, že financovanie vysokých škôl je problematické už 20 rokov. Vláda sa však problému podľa neho venuje. „Ale je zjavné, že prostriedkov je stále nedostatok,“ dodal. O navýšení financovania by mal hovoriť s premiérom Petrom Fialom a v stredu by o tom mohla rokovať vláda.

Minister je však presvedčený, že problém sa nevyrieši „nasypaním viac peňazí“ do systému. Univerzity sa podľa neho majú zamyslieť aj nad tým, či na každej z nich musí byť rovnaký študijný odbor a či je udržateľné, aby niekde boli na jedného učiteľa len jednotky študentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Česko #protest