Francúzsko zasiahla desiata vlna protestov. Nasadili rekordný počet policajtov

V Paríži a ďalších francúzskych mestách v utorok znovu vypukli strety medzi demonštrantmi a políciou pri už desiatom kole protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorá okrem iného zvyšuje vekovú hranicu pre nárok na plný dôchodok. V uliciach bolo podľa ministerstva vnútra 13 000 policajtov, z toho 5 500 v Paríži, protestov sa po celej krajine podľa úradov zúčastnilo 740 000 ľudí. Ráno bola vo Francúzsku narušená železničná doprava, protestujúci tiež zablokovali cesty v okolí miest Rennes a Nantes, uviedla agentúra AFP. Ďalšie štrajky a protestné sprievody odbory ohlásili na 6. apríla.

28.03.2023 20:16 , aktualizované: 22:36
Francúzsko Paríž zamestnanci reformy dôchodky... Foto: ,
Štrajkujúci zamestnanci železníc demonštrujú pri horiacich paletách na železničnej stanici Gare de Lyon 28. marca 2023 v Paríži.
debata (1)

Manifestácie zostávajú prevažne nenásilné, v posledných dňoch ich ale opakovane sprevádzajú strety, pri ktorých utrpelo zranenia mnoho príslušníkov bezpečnostných zložiek i protestujúcich.

Utorok bol už desiatym dňom celoštátnych protestov, ale napriek tomu nie sú náznaky, že by vláda chcela ustúpiť.

Francúzske médiá popoludní prinášali informácie o nových nepokojoch v Nantes, Rouene, Rennes a neskôr tiež v Paríži. V prvom zo menovaných miest bola zapálená banka, vo francúzskej metropole reportéri AFP pozorovali rabovanie obchodu či zapaľovanie odpadkových košov a strety polície so skupinou demonštrantov, ktorú tvorili stovky ľudí.

V Lyone na juhovýchode Francúzska zasahovala polícia proti demonštrácii vodným delom. Násilnosti hlásili aj z mesta Lille na severe krajiny, polícia tam tiež zasahovala slzotvorným plynom.

Paríž zasiahnutý štrajkom smetiarov navyše stále hyzdia tisíce ton odpadkov, ktoré večer slúžia ako palivo pre skupiny výtržníkov.

Už niekoľkodňový deň v rade pokračujú aj blokády, ktoré narúšajú dodávky pohonných hmôt v niektorých francúzskych regiónoch a zasiahli tiež fungovanie logistických skladov. Vo francúzskej metropole štrajkujúci železničiari s horiacimi svetlicami a vlajkami vtrhli v utorok na jednu z hlavných staníc, Gare de Lyon, a zablokovali koľaje.

Navrhli zapojiť sprostredkovateľov

Laurent Berger, šéf najväčšej odborovej organizácie CFDT, navrhol v utorok zapojenie sprostredkovateľov. Povedal, že reforma by sa mala na niekoľko týždňov zastaviť, aby sa umožnili konzultácie vlády so sprostredkovateľmi. Hovorca vlády Olivier Véran však tento návrh odmietol. Dodal, že rozprávať sa spolu je možné aj bez sprostredkovateľov.

Demonštrácie proti dôchodkovej reforme priťahujú čoraz viac radikálov, ktorí schvaľujú násilie, aby sa vec posunula ďalej.

Bodom obratu boli protesty z minulého štvrtka, pri ktorých v uliciach Paríža utrpelo zranenia vyše 400 členov bezpečnostných síl a založené boli stovky požiarov.

Ieoh Ming Pei Louvre Čítajte viac Protestujúci Francúzi zablokovali Louvre. Boli tam aj zamestnanci múzea

„Myslím si, že pokojné demonštrácie nestačia,“ povedal v utorok pre AFP 49-ročný štátny zamestnanec Jerome, ktorý sa zapojil do demonštrácie v Paríži. „Ak nie je násilie, ľudia o veci nehovoria. Zopár rozbitých okien, koho to zaujíma? V takom prípade nik nemusí ísť do nemocnice,“ doplnil.

Iný štátny zamestnanec Ludovic (48) súhlasil, že násilie je legitímnou poslednou možnosťou, aj proti polícii. „Je to pochopiteľné. Vládne hnev. Tak dlho to ignorovali, že to jediné ostáva. Tak sa veci majú,“ vyhlásil.

Prieskum agentúry Toluna Harris Interactive v utorok ukázal, že 18 percent opýtaných „schvaľuje“ násilné prostriedky na dosiahnutie cieľov hnutia proti dôchodkovej reforme. Medzi ľuďmi, ktorí podľa svojich slov protesty podporujú, tento údaj stúpol na 25 percent.

Premiérka pozvala odbory

V pondelok sa prezident Macron, ktorého popularita prudko klesla, zišiel v Elyzejskom paláci s premiérkou Élisabeth Borneovou a zástupcami vlády. Prezident povedal, že je potrebné „pokračovať v oslovovaní“ odborov. Šéf odborovej konfederácie CFDT Berger dnes oznámil, že premiérka pozvala zástupcov odborov na budúci „pondelok alebo utorok“. Podľa agentúry AFP je na pondelok, utorok alebo stredu pozvaných osem odborových organizácií.

Premiérka si vytýčila dva ciele: „upokojiť krajinu“ a „urýchliť reakcie na očakávania Francúzov“. Odbory, ktoré varovali pred tým, že sa im protesty môžu vymknúť z rúk, sa však nemienia vzdať a znovu dnes požadovali stiahnutie zákona, čo vláda odmietla. Niektorí komentátori i účastníci demonštrácií medzitým uvádzajú, že ľudia už neprotestujú len kvôli dôchodkovej reforme, ale dávajú najavo nespokojnosť s ďalšími otázkami a štýlom úradovania prezidenta Macrona.

Francúzsko, dôchodky, protesty Čítajte viac Francúzske protesty: 457 zatknutých a 441 zranených policajtov. Odložili návštevu kráľa

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme ale majú získať možnosť skoršieho odchodu do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolania, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Po novom sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #dôchodková reforma