398. deň: Boj o Bachmut zničil ukrajinskú armádu aj vagnerovcov, tvrdí Prigožin

V bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut došlo k menšiemu posunu v prospech ukrajinskej strany. V stredajšom súhrne to konštatujú britské tajné služby. Podľa šéfa ruskej Vagnerovej skupiny Prigožina boje "prakticky zničili ukrajinskú armádu", ale "ťažko poškodili" aj vagnerovcov.

29.03.2023 06:00 , aktualizované: 23:30
vojna na Ukrajine, míny Foto: ,
Auto ide po ceste so značkou míny v oslobodenej dedine Ruski Tyški na Ukrajine v pondelok 27. marca 2023. Po zime sa mnohí obyvatelia oslobodených území Charkovskej oblasti vrátiť domov, aby si po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami znovu postavili svoje domovy.
debata (484)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 398. deň
  • Ukrajinský minister obrany: Protiofenzíva sa začne zrejme v apríli či máji
  • Ukrajinci bombardovali okupovaný Melitopoľ
  • Rusko začalo cvičenie s balistickým systémom Jars
  • Zelenskyj zopakoval, že je pripravený rokovať so Si Ťin-pchingom
  • Biden: Rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku je nebezpečné
  • Poľsko zvýši výrobu munície programom za 427 miliónov eur
  • Americké drony po zrážke s ruskou stíhačkou lietajú ďalej od Krymu
  • Parlament schválil stanovisko SR k podpore Ukrajiny

VIDEO: Legolas v Kyjeve. Herec Orlando Bloom navštívil Zelenského.

Video
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
+5Letecký pohľad na Bachmut, miesto ťažkých bojov...
vojna na Ukrajine, Cherson, hasiči Čítajte viac 397. deň: Moskva tvrdí, že na Ukrajine zostrelila riadenú strelu, ktorú Kyjevu dodali USA

23:30 Poľsko zvýši výrobu munície. Varšava v tejto súvislosti spúšťa nový národný program v hodnote približne 427 miliónov eur. Oznámil to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki po tom, ako sa na tom dohodla vláda, informuje TASR na základe správ agentúr PAP a DPA.

Morawiecki na tlačovej konferencii uviedol, že cieľom programu s rozpočtom takmer dve miliardy zlotých (430 mil. EUR) je rozšíriť poľskú výrobu munície s cieľom zabezpečiť dostatočné dodávky pre Ukrajinu. Zvýšenie výroby je podľa neho nevyhnutné vzhľadom na súčasné potreby Ukrajiny v oblasti munície, ktoré ďaleko presahujú kapacity väčšiny štátov NATO.

„Rada ministrov dnes prijala uznesenie o národnom muničnom programe, programe, ktorý zvýši poľskú produkciu munície,“ povedal Morawiecki. „My a naši najbližší spojenci Američania, ako aj naši ďalší partneri z NATO, máme veľa poznatkov o množstve munície, ktoré sa spotrebúva… na bojisku. A to je oveľa, oveľa viac, ako má väčšina krajín NATO k dispozícii alebo by mohla poskytnúť Ukrajine,“ dodal.

Vláda podľa premiéra plánuje do programu nasmerovať až dve miliardy zlotých. Morawiecki dodal, že sa očakáva zvýšenie poľskej výroby munície v priebehu jedného až dvoch rokov.

21:50 Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli a dvaja utrpeli zranenia pri explózii míny v Charkovskej oblasti. Uviedla to v stredu ukrajinská štátna záchranná služba. Incident sa stal v meste Barvinkove približne 50 kilometrov juhozápadne od oslobodeného mesta Izium. Obete cestovali autom po poľnej ceste, pričom narazili na protitankovú mínu. Podľa gubernátora oblasti Oleha Synjehubova o život prišiel 16-ročný chlapec a 34-ročný muž. Informuje o tom web Kyev Independent.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v januári povedal, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zamínovaných zhruba 250-tisíc štvorcových kilometrov pôdy, čiže takmer 40 percent územia krajiny.

20:40 Mestečkom Hvardijske (rus. Gvardejskoje) v strednej časti Ruskom okupovaného polostrova Krym otriasol výbuch, uviedol portál Ukrajinská pravda. V meste leží ruská letecká základňa. Na komunikačnej platforme Telegram sa objavili fotografie a videozáznamy zachytávajúce stĺp dymu stúpajúcim nad miestom explózie. Obete alebo škody podľa prvých správ hlásené nie sú.

Predseda správy Hvardijského Igor Čičkin uviedol, že na mieste zafungovala protivzdušná obrana a že žiadny dym v oblasti vidieť nie je. Šéf ruskej okupačnej správy polostrova Sergej Aksjonov na sociálnych sieťach oznámil, že na pole v Simferopoľskom okrese, v ktorom leží Hvardijske, dopadol zostrelený dron.

Z Krymu, ktorý v roku 2014 Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo, prichádzajú správy o explóziách v posledných mesiacoch pravidelne.

19:58 Tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v stredu v príspevku na sociálnych sieťach naznačil, že ukrajinské drony by mohli doletieť až do Moskvy.

Ukrajina drony investovanie Reznikov Čítajte viac Ukrajinci pohrozili Putinovi: Máme drony, ktoré doletia až do Moskvy

19:43 Ukrajina by mohla prejsť do protiofenzívy v apríli alebo máji, až pre to nastanú výhodnejšie podmienky z hľadiska počasia. V rozhovore s estónskou stanicou ERR to povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Po sérii čiastkových víťazstiev, keď sa Ukrajine na konci minulého leta a počas jesene podarilo oslobodiť rozsiahle územia na severovýchode a juhu krajiny, sa ukrajinské sily už takmer päť mesiacov sústredia predovšetkým na obranu, podotkla agentúra Reuters.

Rozhodnutie o protiofenzíve ukrajinských síl podľa Reznikova bude závisieť od vhodných poveternostných podmienok. „Myslím, že nastanú v apríli alebo máji,“ citovala ho agentúra Unian. Minister podotkol, že v prvej polovici jari je pôda na Ukrajine mokrá, a preto nemožno využívať vozidlá s kolesami, ale iba tie pásové.

Na otázku, kedy Ukrajina nasadí do boja tanky Leopard nemeckej výroby, Reznikov odpovedal, že tomu tak bude práve na začiatku protiofenzívy. Na Ukrajinu už dorazilo niekoľko týchto moderných tankov z Poľska, Nemecka alebo Portugalska. Ukrajinskí vojaci, ktorí mali doteraz v bojoch k dispozícii len sovietske tanky, ale už absolvovali výcvik v ovládaní nemeckých tankov, sa podľa Reznikova teraz cítia, akoby zo „žiguláka“ presadli do mercedesu.

18:50 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu apeloval na Brusel, aby obmedzil prílev ukrajinského obilia do Európskej únie, pretože to destabilizuje miestne trhy. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových vývozcov obilia, ale Rusko vlani po invázii na jej územie zablokovalo tradičné trasy exportu cez Čierne more. EÚ preto umožnila vývoz ukrajinského obilia cez členské štáty do iných krajín. Ale pre logistické problémy sa toto obilie hromadí v európskom bloku a tlačí nadol miestne ceny. To viedlo v Poľsku k celoštátnym protestom farmárov.

„Nesúhlasili sme a stále nesúhlasíme s tým, aby toto obilie zasiahlo poľský alebo rumunský či iné lokálne trhy a destabilizovalo ich,“ povedal novinárom Morawiecki. „Žiadame Európsku komisiu, aby využila všetky možné nariadenia na obmedzenie alebo zablokovanie príchodu ukrajinského obilia do Poľska ako krajiny konečného určenia,“ dodal.

Poľsko počíta aj s pomocou EÚ pri opätovnom predaji uskladneného obilia na iných trhoch. „Radi by sme sa tohto obilia úplne zbavili, pretože všetky naše sklady sú plné,“ uviedol Morawiecki.

Poľský líder dodal, že krajiny z regiónu pošlú do Bruselu list s výzvou na prijatie „všetkých možných opatrení, vrátane kvót a ochranných ciel“, ktoré by mohli obmedziť dovoz obilia z Ukrajiny.

18:06 Poslanci Národnej rady SR v stredajšom hlasovaní schválili stanovisko SR k podpore Ukrajiny v kontexte vojenskej agresie Ruskej federácie. Parlament zároveň žiada vládu, aby na národnej úrovni, ako aj pri rokovaniach a hlasovaniach v inštitúciách a orgánoch Európskej únie rešpektovala toto stanovisko.

Zo stanoviska vyplýva, že Slovenská republika podporuje poskytovanie všestrannej pomoci a podpory Ukrajine, ktorá má na základe Charty OSN neodňateľné právo na sebaobranu v prípade ozbrojeného útoku. Slovensko ním dôrazne odsudzuje „ničím nevyprovokovanú a neobhájiteľnú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine“. Zo stanoviska tiež vyplýva, že SR podporuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, ako aj suverénne právo Ukrajiny, jej vlády a občanov rozhodovať o kľúčových otázkach svojej budúcnosti a národného záujmu, vrátane spôsobu a modalít urovnania vojnového konfliktu a dosiahnutia komplexného, spravodlivého a trvalého mieru.

Stanovisko zároveň deklaruje, že Slovensko bude adekvátne postupovať pri formulovaní európskej politiky v kontexte vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine a realizácie príslušných opatrení v mene stability a prosperity svojho bezprostredného susedstva, širšieho regiónu a Európy.

17:15 Nemecko v stredu schválilo ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 12 miliárd eur.

Balík pomoci, ktorý navrhli nemecké rezorty obrany a diplomacie, schválil rozpočtový výbor parlamentu (Bundestag). Pomoc má byť postupne vyplácaná do roku 2032.

„Za tieto financie môže Ukrajina s podporou nemeckej vlády priamo nakupovať výzbroj. Je dôležité Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedli vo vyhlásení traja zástupcovia vládnej koalície v rozpočtovom výbore.

16:55 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pracuje na bezpečnostnom pláne pre Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). V stredu tiež upozornil na „zvýšenú“ vojenskú aktivitu v jej okolí.

„Je zrejmé, že vojenská aktivita v celom tomto regióne stúpa,“ povedal Grossi počas návštevy ZAES na juhu Ukrajiny. „Snažím sa pripraviť a navrhnúť opatrenia, ktoré schvália všetky strany… Musíme sa vyhnúť katastrofe. Som optimista a verím, že je to možné,“ citovali jeho slová ruské médiá.

Grossi v stredu navštívil ZAES druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne posúdil bezpečnostnú situáciu v tomto zariadení.

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pripustil, že sankcie uvalené na Rusko za inváziu na Ukrajinu môžu mať na jeho krajinu „negatívne“ dopady. Predtým Putin tvrdil, že Moskva sa sankciám prispôsobuje.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin pripustil, že západné sankcie môžu mať na Rusko negatívny dopad

16:15 Kremeľ v stredu deklaroval, že konfrontácia Ruska so Západom bude zrejme trvať dlho. Informovala o tom agentúra AFP. Pri otázke, ako Kremeľ hodnotí vyhliadky na ukončenie bojov na Ukrajine a či by sa tzv. špeciálna vojenská operácia (SVO) – ako sa v Rusku musí označovať ním rozpútaná vojna na Ukrajine – mohla skončiť už tento rok, Peskov novinárov odkázal na ministerstvo obrany.

vojna na Ukrajine, Kyjev, poštová známka Čítajte viac Peskov: Hybridná vojna so Západom bude trvať dlho

15:36 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny uviedol, že boje o východoukrajinské mesto Bachmut „prakticky zničili“ ukrajinskú armádu, „ťažko poškodené“ sú ale tiež jeho sily. Jevgenij Prigožin to podľa agentúry Reuters uviedol vo zvukovej nahrávke zverejnenej na sociálnych sieťach.

„Bitka o Bachmut už prakticky zničila ukrajinskú armádu a bohužiaľ tiež ťažko poškodila súkromnú vojenskú spoločnosť Vagner,“ uviedol Prigožin, ktorého jednotky stáli na čele ruskej ofenzívy pri Bachmute v posledných niekoľkých mesiacoch.

15:30 Maďarský parlament doposiaľ neschválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie z troch príčin, povedal hovorca vlády Zoltán Kovács. Zverejnil ich v stredu na serveri abouthungary.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

NATO, Severoatlantická aliancia Čítajte viac Maďari majú tri dôvody, prečo zatiaľ Švédov nevpustili do NATO

14:30 Rusko ukončilo výmenu informácií o svojich jadrových zbraniach so Spojenými štátmi. Podľa agentúry Reuters to oznámil námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Podobný krok urobil podľa médií v utorok tiež Washington.

Ruský prezident Vladimir Putin na konci februára podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START obmedzujúci počet jadrových zbraní. Krok zdôvodnil tým, že Rusko nemôže dovoliť Spojeným štátom inšpekcie na svojich jadrových zariadeniach v čase, keď Washington a jeho spojenci v NATO otvorene deklarujú ako svoj cieľ ruskú porážku na Ukrajine.

Moskva vtedy zdôraznila, že od paktu neodstupuje úplne a že bude aj naďalej dodržiavať limity jadrových zbraní. Pôvodne tiež ruské ministerstvo zahraničia uvádzalo, že Moskva bude USA naďalej informovať o plánovaných testoch svojich balistických rakiet.

„Všetky oznámenia, všetky formy oznámenia, všetka výmena údajov, všetka inšpekčná činnosť, všeobecne všetky práce v rámci dohody sa pozastavujú, nebudú vykonávané,“ citovala Rjabkova agentúra Interfax.

14:05 Grant z USA by chcelo Ministerstvo obrany (MO) SR použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV 4×4. Vyše 180 vozidiel by mohlo začať prichádzať na Slovensko v budúcom roku. Čaká sa ešte na oficiálnu ponuku zo strany USA. Na stredajšej tlačovej konferencii to avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď: Grant z USA by chcel rezort obrany použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV

13:30 Predstavený kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve, ktorej duchovní musia do polnoci opustiť jej územie, v stredu uviedol, že podal na ukrajinský súd žalobu. Žiada v nej, aby súd spochybnil práva štátu na tento kláštor.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá dodala, že v stredu sa končí platnosť nájomnej zmluvy ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) na budovy lavry.

Rozhodnutie, že nájomná zmluva nebude predĺžená, oznámili svetské úrady ešte začiatkom marca. V utorok boli duchovní aj mnísi UPC z lavry upozornení, že na vysťahovanie svojich osobných vecí im zostáva už len jeden deň.

13:00 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú v súčasnosti ovládajú ruské jednotky, oznámil Kyjev.

ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne sily. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

Rafael Grossi a jeho delegácia opustia elektráreň v popoludňajších hodinách, uviedla ruská agentúra TASS, ktorú citovala stanica France 24.

Grossi tento týždeň navštívil ZAES druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne posúdil vážnosť bezpečnostnej situácie v tomto zariadení. Tím expertov MAAE sa v záporožskej jadrovej elektrárni nachádza od septembra 2022, podľa Grossiho je však situácia „naďalej neistá“.

12:50 Švédsko avizovalo, že si predvolá ruského veľvyslanca v Štokholme. Dôvodom je jeho vyjadrenie, že Švédsko aj susedné Fínsko sa po vstupe do NATO stanú „legitímnymi cieľmi odvetných opatrení vrátane vojenských“.

„Ministerstvo zahraničných vecí si predvolá ruského veľvyslanca, aby zaujalo jasné stanovisko voči tomuto očividnému pokusu o ovplyvňovanie,“ uviedol šéf švédskej diplomacie Tobias Billström.

„Švédsku bezpečnostnú politiku určuje Švédsko – a nik iný,“ zdôraznil s tým, že ruskému ambasádorovi bude tlmočená sťažnosť voči „pokusu o zasahovanie“ do prístupového procesu Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Ruský veľvyslanec zverejnil svoje vyjadrenie na webovej stránke ambasády v Štokholme.

12:40 V bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut došlo k menšiemu posunu v prospech ukrajinskej strany. V stredajšom súhrne to konštatujú britské tajné služby.

„Jedným z významných úspechov nedávnych ukrajinských operácií pravdepodobne bolo vytlačenie bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny od cesty 0506,“ uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany, ktoré ich závery každodenne zverejňuje. Táto vedľajšia cesta spájajúca Bachmut a Časiv Jar sa stala dôležitou zásobovacou trasou pre ukrajinských obrancov. Vagnerovci sa predtým nachádzali len niekoľko stoviek metrov od nej.

Boje o Bachmut pokračujú, no počet útokov ruských síl je v porovnaní s uplynulými týždňami naďalej nízky, tvrdia ďalej tajné služby.

Hoci ruské médiá 26. marca informovali, že vagnerovci dobyli priemyselný komplex Azom v severnej časti Bachmutu, kto ho skutočne ovláda, je podľa nich sporné.

„Po tom, čo vagnerovci potvrdili prepustenie najmenej 5000 žoldnierov z radov väzňov, bude nedostatok personálu pravdepodobne brzdiť snahy Ruska v tejto oblasti,“ uzatvorili tajné služby.

12:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s novinármi agentúry AP zopakoval požiadavky Kyjeva na dodanie ďalších modernejších zbraní. Poznamenal tiež, že Ukrajina musela vrátiť nefunkčný systém protivzdušnej obrany, ktorý mu dodala jedna z európskych krajín.

Patriot, Nemecko Čítajte viac Smetisko pre staré šroty? Ukrajina musela vrátiť systém protivzdušnej obrany. Nefungoval

11:45 Aktuálne otázky maďarsko-ruskej spolupráce v energetike boli hlavnou témou telefonického rozhovoru maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa s podpredsedom ruskej vlády Alexandrom Novakom. Šéf maďarskej diplomacie to uviedol v utorok podvečer na sociálnej sieti, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Konštatovali sme, že dodávky ropy aj zemného plynu sú realizované bez prerušenia a v súlade so zmluvou. Alexander Novak ma ubezpečil, že aj napriek medzinárodným sankciám bude ruská strana schopná vykonať údržbu plynovodu Turecký prúd, takže dodávky zemného plynu pre Maďarsko budú aj v nasledujúcom období nerušené,“ píše Szijjártó.

Maďarský minister informoval podpredsedu ruskej vlády o rokovaniach s francúzskou firmou Framatome, ktorých cieľom je zabezpečiť do novej elektrárne (Paks 2) západoeurópsky riadiaci systém napriek blokovaniu nemeckou vládou.

11:15 Španielsko dodá Ukrajine bezprostredne po Veľkej noci šesť tankov typu Leopard 2A4. V stredu o tom informovali viaceré médiá vrátane novín El País, ktoré sa odvolávajú na ľavicovú vládu premiéra Pedra Sáncheza.

Ako píše rakúska stanica ORF na svojej stránke, oprava tankov už bola ukončená a tento týždeň prebiehajú v meste Córdoba ich skúšky.

V uplynulých týždňoch sa v Španielsku uskutočnil výcvik 55 ukrajinských členov posádky a technikov zameraný na obsluhu tankov Leopard.

Madrid prisľúbil dodať ukrajinským silám desať tankov.

Španielsko disponuje 347 tankami Leopard. Spomedzi nich je 108 staršieho typu 2A4 a 239 novšieho typu 2A6. Z novších tankov však Madrid zatiaľ Ukrajine žiadne poskytnúť neplánuje, pretože sú určené na vlastné potreby.

11:00 Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton minulý týždeň na Slovensku rokoval o možnostiach zvýšenia produkcie delostreleckej munície určenej pre Ukrajinu.

VIDEO: Naď: Slovensko má kapacity vyrábať pre Ukrajinu muníciu
Video
Z vystúpenia povereného ministra Jaroslava Naďa na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky.

Kyjev by mal od krajín Európskej únie v nasledujúcich 12 mesiacov dostať najmenej milión kusov munície kalibru 155 mm. Únia na jej dodávky a výrobu vyčlenila dve miliardy eur. Breton teraz obchádza krajiny a zisťuje, aké majú zbrojárske kapacity.

vojna na Ukrajine, vojaci Čítajte viac Vyrobí Slovensko pre Ukrajinu delostreleckú muníciu? Odpovedá minister Naď

10:25 Oblohu nad ukrajinským Charkovom už chránia štyri slovenské stíhačky. „V mene všetkých Ukrajincov, ktorých životy chráni letectvo, vám patrí veľké ďakujem,“ povedala dnes podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratjuková vo svojom vystúpení v Národnej rade SR.

Olena Kondratiuková Čítajte viac Kondratiuková: Oblohu nad Charkovom už chránia slovenské stíhačky

Zároveň sa niekoľkokrát poďakovala Slovensku za všetku humanitárnu pomoc, zbrane a ďalšie vybavenie, ktoré poskytla Ukrajine a tiež za to, že Ukrajinu podporuje aj na medzinárodnej úrovni. Zdôraznila, že Ukrajina navrhla svoj vlastný mierový vzorec, ktorý sa začína stiahnutím ruských síl. Najvyššia rada Ukrajiny (Verchovna rada Ukrajiny) je ukrajinský jednokomorový parlament.

Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Olena Kondratiuková Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková vystúpila v pléne NR SR.

10:20 Niekdajší majster sveta v boxe a brat starostu ukrajinskej metropoly Kyjev Vladimir Kličko kritizoval v stredu rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

Rusko, Vladimir Kličko Čítajte viac Kličko zasadil úder Bachovi: Toto rozhodnutie je ako táto vojna. Nezmysel

9:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že pokiaľ ukrajinská armáda nezvíťazí v dlhotrvajúcej bitke o mesto Bachmut v Doneckej oblasti, Rusko by mohlo začať budovať medzinárodnú podporu pre dohodu, ktorá by mohla prinútiť Ukrajinu urobiť neprijateľné kompromisy.

Ruský vodca Vladimir Putin by v takom prípade podľa Zelenského „toto víťazstvo „predal“ Západu, svojej spoločnosti, Číne, Iránu“. „Ak bude cítiť trochu krvi a cítiť, že sme slabí, bude tlačiť, tlačiť, tlačiť,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre agentúru AP, ktorý sa uskutočnil vo vlaku z mesta Sumy do Kyjeva. Zelenskyj v uplynulých dňoch navštívil viaceré miesta na frontovej línii, aby udržal vysokú motiváciu svojej armády aj ukrajinského obyvateľstva.

Zelenskyj prognózuje, že ak by Ukrajinci v Bachmute prehrali, tlak z porážky by v takom prípade prišiel veľmi rýchlo. A to nielen od medzinárodného spoločenstva, ale aj od jeho vlastnej krajiny. „Naša spoločnosť sa bude cítiť unavená a bude ma tlačiť, aby som s nimi (Rusmi) urobil kompromis,“ povedal Zelenskyj a dodal, že zatiaľ takýto tlak nepocítil.

9:22 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala Rusov, aby prestali s adopciami detí, ktoré boli počas vojny na Ukrajine podľa nej „ukradnuté“ a deportované do Ruska. Varovala, že ide o nezákonné počínanie, ktorého páchatelia sa budú musieť za svoje činy skôr či neskôr zodpovedať.

Vojna, ktorú Rusko začalo proti svojmu susedovi pred 13 mesiacmi, prinútila opustiť domovy milióny ľudí, vrátane rodín a detí. Skutočný počet detí, ktoré boli násilne odvlečené do Ruska, nie je možné zistiť, pripomína agentúra Reuters.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal začiatkom marca zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú a obvinil ich z vojnového zločinu nezákonnej deportácie stoviek detí z Ukrajiny.

Putin Čítajte viac Video: Zatkli by na Slovensku Putina? Odpovedá Heger

Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti telegram uviedla, že odoberanie osirelých detí z Ukrajiny a ich ponúkanie na adopciu ruským občanom je nezákonné. „Zvlášť nechutné je, keď sa ľudia dokonca verejne chvália tým, že adoptovali deti ukradnuté na Ukrajine,“ napísala v ruštine ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

„Dôrazne odporúčam, aby ruskí občania neadoptovali ukrajinské siroty, ktoré boli nezákonne vyvezené z dočasne okupovaných území Ukrajiny,“ uviedla Vereščuková, ktorá má vo vláde na starosti sociálne otázky. „Znovu pripomínam všetkým ruským takzvaným ‚adoptívnym rodičom‘ a ‚opatrovníkom‘: skôr alebo neskôr sa budete musieť zodpovedať,“ uviedla s tým, že ide o desiatky ruských občanov. Niektorých dokonca menovala.

Kyjev registruje teraz ako nelegálne deportovaných 19 514 ukrajin­ských detí.

8:23 Vodca srbskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Porfirij kritizoval konanie Kyjeva proti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola donedávna podriadená patriarchátu v Moskve, a označil ho za „štátny teror“.

Ako pripomenula britská stanica BBC, patriarcha Porfirij sa postavil na obranu UPC v utorok – deň pred termínom, do ktorého sa duchovní a mnísi UPC majú vysťahovať z kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve.

Ukrajinské ministerstvo kultúry, ktoré má na starosti tento komplex starobylých chrámov a slávnych jaskýň, totiž pred časom oznámilo, že k 29. marcu vypovedáva dohodu s UPC o trvalom prenájme lavry.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Ukrajinská tajná služba pri razii v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov

„Rozhodnutie súčasného ukrajinského štátneho vedenia vyhnať metropolitu Onufrija, bratov mníchov a teologickú akadémiu z lavry nie je ničím iným ako synonymom strašného štátneho teroru voči cirkvi, ako aj hrubým porušením jej základných práv, náboženskej slobody a slobody svedomia vo všeobecnosti,“ uvádza sa v Porfirijovom vyhlásení.

Patriarcha Porfirij obviňuje ukrajinské orgány zo snahy „vymazať historickú pamäť a všetky stopy pôvodného pravoslávia na Ukrajine“.

Najväčšia pravoslávna cirkev na Ukrajine – UPC – sa pred vojnou rozpútanou pred vyše rokom Ruskom nazývala „Ukrajinská pravoslávna cirkev Moskovského patriarchátu“.

8:00 Americké prieskumné bezpilotné lietadlá začali po nedávnom incidente so zapojením ruskej stíhačky a amerického dronu MQ-9 Reaper lietať ďalej od ukrajinského Krymu.

Stret ruskej stíhačky a amerického drona Čítajte viac Americké drony lietajú ďalej od Krymu, nechcú 'príliš provokovať' Rusov

7:55 Ruskom okupované mesto Melitopol v Záporožskej oblasti sa kvôli ukrajinskému ostreľovaniu z dnešného rána ocitlo bez dodávok elektrickej energie. Zasiahnuté bolo aj lokomotívne depo, uviedli podľa agentúry TASS Moskvou dosadené úrady.

Podľa hovorkyne záchranných zložiek v juhukrajinskom meste boli ostreľovaním poškodené elektroenergetické zariadenia. „V Melitopole a niektorých okolitých obciach boli prerušené dodávky elektriny,“ uviedla s tým, že záchranné zložky pracujú na odstraňovaní škôd.

Neskôr záchranné zložky oznámili, že ostreľovanie ukrajinskými ozbrojenými silami zasiahlo aj objekty lokomotívneho depa v meste a že bola poškodená infraštruktúra. Útok si podľa nich nevyžiadal zranených.

Výbuchy otriasli mestom s predvojnovou populáciou asi 150-tisíc ľudí dnes okolo 05:30 miestneho času (04:30 SELČ), uvádza TASS.

Zásahy lokomotívneho depa v Melitopole, ktorý leží na železničnej trase využívanej na zásobovanie ruských frontových jednotiek, spomenul aj ukrajinský exilový starosta mesta Ivan Fedorov. Na sociálnej sieti telegram zdieľal video, ktoré podľa neho ukazuje množstvo výbuchov v tejto oblasti. Uviedol tiež, že elektrina vypadla v severných a západných štvrtiach mesta a niektorých okolitých obciach.

7:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je pripravený rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý minulý týždeň absolvoval stretnutie so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

„Sme pripravení privítať ho tu. Chcem s ním hovoriť,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre AP. Dodal, že pred vojnou na Ukrajine s čínskym prezidentom udržiaval kontakt, no počas viac než rok trvajúcej vojny nie.

Čínsky prezident minulý týždeň navštívil Rusko, čo viedlo k domnienkam, že by Peking mohol Moskve poskytnúť zbrane a strelivo potrebné na doplnenie zásob, píše AP. Jeho cesta sa skončila bez takéhoto návrhu.

Putin však neskôr oznámil, že sa Bieloruskom dohodol na umiestnení taktických jadrových zbraní v tejto susednej krajine.

Zelenskyj uviedol, že tento Putinov krok mal za cieľ odvrátiť pozornosť od nedostatku záruk zo strany Číny. „Čo to znamená? Znamená to, že táto návšteva nebola pre Rusko dobrá,“ povedal ukrajinský prezident pre AP.

6:15 Veľa súčiastok iránskych dronov Šáhed je natoľko jednoduchých, že ich možno bežne zakúpiť aj v internetových obchodoch, uviedol v reportáži Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej rozviedky. Práve týmito dronmi vo vlnách útočí Rusko na ukrajinské mestá, naposledy počas noci na utorok.

„Všetky tieto vnútorné súčiastky možno kúpiť na AliExpresse,“ povedal v reportáži nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej rozviedky. Na kameru ukázal niekoľko takých súčiastok, ktorými podľa neho sú napríklad „tá najjednoduchšia anténa GPS“ a jednoduchá batéria.

Súčiastky podľa neho často pochádzajú z krajín, ako sú Japonsko, Čína alebo USA. Ukrajina väčšinu zo súčiastok odovzdala svojim zahraničným partnerom, aby pomocou sankcií zabezpečili, že sa tieto komponenty nebudú do Iránu dostávať. Podľa analýzy stanice CNN z januára vyrába 40 z 52 vnútorných súčiastok dronu Šáhed-136 americkej spoločnosti, zvyšných 12 potom firmy z Kanady, Švajčiarska, Japonska, Taiwanu a Číny.

Vnútorné súčiastky dronu sú síce jednoduché, ale efektívne, uvádza tiež reportáž RFE/RL. Vo vnútri šáhedu je obvykle bojová hlavica, ktorá váži 40 až 50 kilogramov, oznámil predstaviteľ rozviedky. Najcennejšou súčiastkou je potom podľa neho anténa CRPA (Controlled Reception Pattern Antenna), vďaka ktorej je dron odolnejší voči pokusom narušiť signál jeho satelitnej navigácie. Vďaka tomu môže dron dosiahnuť svoj cieľ, aj keď s chybou niekoľkých desiatok metrov, spresnila agentúra Unian. Dron možno podľa reportáže ale bez problémov zostreliť ručnou zbraňou.

6:00 Americký prezident Joe Biden v utorok označil vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina o umiestnení jadrových zbraní v Bielorusku za nebezpečné, informovala agentúra AFP. „Toto je nebezpečný druh vyjadrení a je to znepokojujúce,“ povedal Biden pre médiá.

Putin v sobotu oznámil, že sa s Bieloruskom dohodol na rozmiestnení taktických jadrových zbraní v tejto krajine. Západ toto oznámenie ruského prezidenta odsúdil.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v nedeľu povedal, že Spojené štáty dosiaľ nezaznamenali nijaké známky toho, že by Rusko presúvalo do Bieloruska jadrové zbrane.

Európska únia vyzvala v nedeľu Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením týchto zbraní na svojom území. Mohlo by totiž v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine